

فرهیختگان: جلد شنبه «فرهیختگان» واکنشهای زیادی داشت، از کسانی که تیتر را جمعبندی دقیقی از فرمایشات رهبر انقلاب در دیدار جمعه میدانستند تا کسانی که منتقد بودند. منتقدین اما دو دسته هستند، دسته اول تصور کردند فرصتی برای حمله به فرهیختگان پیدا کردند و دسته دوم واقعا سوال داشتند. به هر حال رسانهای که نقد را غنیمت جامعه زنده و سالم میداند وجود هر دو دسته منتقد خوب است، چون نشانهای از اثرگذاری رسانه است.
به هر حال سادهسازان بیست و چهار ساعته در حال کارند و حتی نمیتوانند تفاوت کلمه «مذاکره» و «مواجهه» را تشخیص بدهند. شاید برای همین است که سالهاست نمیتوانند منطق قابل دفاع ایران درباره تجربه منفی مذاکره با آمریکا را به افکار عمومی برسانند. اگر میتوانستند با هزاران میلیارد بودجه در نهادهای مختلف وضعیت این نبود. ساده سازان البته دو پوشش دارند، یک گروه ترامپ را فرشته نجات ایران معرفی میکنند و برای مذاکره با آمریکا لحظهشماری میکنند و گروه دوم با یک میلیون تومان میخواهد شغل ایجاد کند و با صادرات خیار به روسیه مشکل ناترازی بودجه را حل کند.
به هرحال تیتر «علیه سادهسازی» با زیرتیتر «رهبر انقلاب در دیدار با فرماندهان ارتش ملزومات مواجهه هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه با آمریکا را تبیین کردند» ادامه پروژه رسانهای «فرهیختگان» در تحلیل و تبیین صورتبندی رهبر انقلاب در خصوص آمریکا و مذاکره است. همانطور که در شماره پنجشنبه ۱۸ بهمن با عکس ترامپ رئیس جمهور آمریکا تیتر «دستکش مخملی به دست ترامپ» و با روتیتر «ترامپ برخلاف ساده سازان داخلی ایده پیچیده ای درباره ایران مطرح کرد، او رسماً روی شکاف های داخلی حساب کرده است» کار شد. پیام واضحی از اینکه ایده ترامپ استفاده از سادهسازان در سیاست داخلی ایران برای تعمیق شرطیسازی جامعه ماست.
یا ایدهای که در یادداشت مدیرمسئول روزنامه در تاریخ ۸ بهمن منتشر شد و اشاره به این داشت که «جریانی هستند که از قبل از حضور ترامپ در کاخ سفید تأکید میکردند ایران باید بدون قید و شرط و بدون هیچ ایده فعالی با دولت جدید آمریکا مذاکره کند، صاحبان ایده مذاکره برای مذاکره که متأسفانه رشحاتی از فعالیت آنها در رسانههای نزدیک به دولت هم دیده میشود در واقع در حال سوزاندن میز مذاکره احتمالی هستند. اصرار بر مذاکره بدون ایده دقیقاً همان چیزی است که ترامپ میخواهد، ایدهای که او میتواند با شکست سریعش پروژه فشار را دنبال کند.»
این یادداشت میافزود: «جریان دیگر جریان سادهسازان هستند... جریان سادهساز در سالهای اخیر برای مسئله اقتصاد دو دسته نسخه پیچیده است، یک دسته آنهایی که گفتهاند به صرف مذاکره همه چیز حل میشود و یک دسته آنها که تأکید داشتند با یک میلیون تومان میتوان شغل ایجاد کرد. ایده دو جریان عملاً ایجاد تغییر واقعی به نفع مردم در اقتصاد را به انسداد میکشاند، فرمان اقتصاد کشور در شرایط جدید حتماً باید دور از دسترس سادهسازها باشد.»
این ایده که در سیاست خارجی نباید موضوعات را ساده دید در گزارش ۲۴ دی روزنامه درباره تحلیل سادهسازانۀ عبدالعلیزاده از نزدیکان رئیسجمهور درباره رابطۀ مستقیم با ترامپ هم تکرار شده بود که آن را سمّ مهلکی برای دولت پزشکیان دانستیم و از خطر غرقشدگی گفتیم.
یا وقتی جناب عارف در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره موضع اخیر ترامپ و مسئله هستهای ایران جواب مبتدیانهای داد که «خیال ایشان(ترامپ) راحت باشد چون ما درباره (حرمت) بمب هستهای فتوا داریم» تاکید کردیم موضعگیری رسمی مقامات دولت ایران حساسیت خاصی دارد و میبایستی نه بوی انفعال بدهد و نه هزینهتراشی کند.
و از این دست مصادیق در آرشیو روزنامه فرهیختگان بسیار است.
