


نیمه اول دیماه بود که زمزمههایی مبتنی بر اینکه دولت قصد دارد ایرانخودرو را به شرکت کروز واگذار کند مطرح شد. علیاکبر رنجبرزاده، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس و عضو شورای رقابت در گفتوگویی به تفاوت نظر رئیسجمهور و شورای رقابت با این انتقال خبر داده بود. آنگونه که مطرح میشد هرچند مسعود پزشکیان موافق انتقال مدیریت ایرانخودرو به کروز بوده، این در حالی است که شورای رقابت مخالفت جدی دارد. این مخالفت در لحظات آخر و با ابلاغ نامههای شبانه رسانهای شد و بحثهایی از عدم اهلیت تا بحث باز بودن پرونده اتهام قاچاق سازمانیافته کروز مطرح شد.
هرچند در لحظات حساسی که تصور میشد موضوع خصوصیسازی مدیریت ایرانخودرو انتقال آن به کروز به یک آرزوی بربادرفته بدل شده باشد اما پیشمجمع واگذاری بهواسطه نامه معاون قضایی دادستان کل کشور در حقوق عامه در نامهای خطاب به وزیر صمت واگذار شد. در لحظات پایانی زمانی که آخرین صورتجلسه توسط ایرانخودرو در کدال از پیشمجمع منتشر شد، به نظر میرسید این مجمع به نتیجه موردنظر دست نیافته و پایان آن باز خواهد بود. اما شب چهارشنبه، 17 بهمن ماه، قفل واگذاری مدیریت ایرانخودرو به کروز شکست و نوشتن کتاب تاریخ خصوصیسازی صنعت خودرو البته با شروط ویژه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا در ایران آغاز شد.
تقابل دولت با شورای رقابت
پس از آنکه علیاکبر رنجبرزاده، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس از اختلاف نظر دولت و شورای رقابت درخصوص واگذاری ایرانخودرو خبر بدهد، بحثهای مختلفی بر سر این موضوع شکل گرفت؛ از یکسو برخی معتقد بودند کروز که خود سهامدار بخشی از ایرانخودرو و نیز از تامینکنندگان بزرگ قطعه در این خودروسازی بوده، بهعنوان بخش خصوصی در خصوصیسازی ایرانخودرو، اولویت دارد. اما در سمت دیگر برخی مدعی هستند چون کروز با ویژگیهای خاصی در بازار ایران فعالیت میکند، واگذاری سکان مدیریت ایرانخودرو به این گروه میتواند مشکلاتی را نیز ایجاد کند. از جمله نقدهای واردشده به واگذاری ایرانخودرو به کروز پرونده ناتمام اتهام قاچاق سازمانیافته این شرکت بود که هنوز در دادگاه تعیین تکلیف نشده و باز باقی مانده است.
رای مخالف در لحظه آخر
اما در لحظات آخر منتهی به واگذاری مدیریت، چندین نامه ابلاغ شد که از مخالفت شدید شورای رقابت حکایت داشت. یکی از نمایندگان مجلس به خبرگزاری مهر اعلام کرد: «هیئت تجدیدنظر شورای رقابت دوشنبه 15 بهمن ماه برگزار شد و دغدغه قاطبه نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر عدم اهلیت شرکت کروز لحاظ و غیرقانونی بودن حضور شرکت کروز در هیئتمدیره ایران خودرو تأیید شد. همچنین قابلتوجه است هفته پیش 140 نماینده مجلس شورای اسلامی در نامهای به رئیسجمهور خواستار «توقف واگذاری مدیریت ایرانخودرو» شدند و در این نامه تاکید کردند: «اگرچه خصوصیسازی درست صنعت خودرو میتواند راه نجات این صنعت باشد، اما سپردن خودروسازی به بانیان وضع موجود و بدون توجه به تعارض شدید منافع بین قطعهسازان و خودروسازان بیشک تیر خلاصی به این صنعت است.»
قدم اول خصوصیسازی خودروساز دولتی
درحالیکه مقرر شده بود دیروز مجمع ایرانخودرو برگزار شود این مجمع با تاخیر چندساعته آغاز و مدیریت بزرگترین خودروسازی کشور به بخش خصوصی رسید تا برای اولین بار پس از انقلاب بخش خصوصی سکاندار ایرانخودرو باشد. پس از رایگیری هیئتمدیره جدید به شرح زیر انتخاب شدند: اعضای اصلی هیئتمدیره جدید ایرانخودرو: شرکت خدمات گستر صبا انرژی، شرکت سرمایهگذاری گنجینه ایرانیان (کروز)، شرکت بهینهساز بهمن (کروز)، شرکت اعتبارآفرین (کروز) و شرکت سرمایهگذاری ملی ایران. به این ترکیب کنسرسیوم بخش خصوصی صاحب ۳ صندلی از ۵ صندلی هیئتمدیره شد و مدیرعامل از سوی این کنسرسیوم مشخص خواهد شد.
