احمد نادری، عضو کمیسیون آموزش مجلس در گفت‌وگو با «فرهیختگان»
احمد نادری، عضو کمیسیون آموزش مجلس، معتقد است‌ مصوبه از نظر محتوایی هم ایرادهایی دارد. از جمله آنکه علاوه بر مافیای کنکور، مافیای معدل ایجاد می‌کند و طبقات برخوردار سهم بیشتری از این امکان تازه خواهند داشت. در ادامه مشروح گفت‌وگوی «فرهیختگان» با احمد نادری، عضو کمیسیون آموزش مجلس را از نظر می‌گذرانید.
  • ۱۴۰۳-۱۱-۱۱ - ۱۰:۰۱
  • 30
احمد نادری، عضو کمیسیون آموزش مجلس در گفت‌وگو با «فرهیختگان»
افزایش تاثیر معدل، مافیا به وجود می‌آورد
افزایش تاثیر معدل، مافیا به وجود می‌آورد

احمد نادری، یک ایراد اصلی متوجه مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌داند و آن هم این است که شورا نمی‌تواند قانون‌گذاری کند و شأن مجلس را زیر سؤال می‌برد. او در تشریح این نقص قانونی گفت: «بارها تأکید کرده‌ایم که ورود شورای عالی انقلاب فرهنگی به اصلاح کنکور از اساس غیرقانونی است. دلیل این امر این است که مجلس شورای اسلامی پیش‌تر قوانین متعددی در این زمینه تصویب کرده است که تاکنون اجرا شده‌اند، البته تا زمانی که به‌طور غیرقانونی آن را لغو کرده‌اند و طرح جدید جایگزین آن‌ها شده است. بنابراین، وقتی قانون مصوب مجلس وجود دارد، شورای عالی انقلاب فرهنگی نمی‌تواند قانون‌گذاری کند. نقش شورای عالی انقلاب فرهنگی سیاست‌گذاری است، نه قانون‌گذاری. در هیچ‌کجا از اصول قانون اساسی نیز اختیارات قانون‌گذاری به شورای عالی انقلاب فرهنگی داده نشده است. قانون‌گذاری طبق اصول متعدد قانون اساسی در اختیار مجلس شورای اسلامی است. به عبارتی، مجلس شورای اسلامی تنها نهادی است که به لحاظ قانونی، حق قانون‌گذاری دارد. بنابراین، مشکل شکلی مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی این است که وارد حوزه قانون‌گذاری شده و قوانین مجلس را نسخ کرده است. طبق قانون اساسی، هیچ مرجعی جز مجلس شورای اسلامی نمی‌تواند قوانین مصوب مجلس را نقض، اصلاح یا لغو کند.»

مصوبه کنکوری شورا، مجلس را دور می‌زند  
مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، عملاً دور زدن مجلس است، موضوعی که نادری به آن اشاره کرد. او این ورود غیرقانونی را ایراد شکلی دیگر مصوبه دانست و گفت: «موضوع دیگری که از منظر شکلی باید به آن اشاره کنم، تبدیل این رویه به یک روند غیرقانونی است. رؤسای دولت‌های مختلف، به هر دلیلی، در موضوعات مرتبط با مأموریت‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی، زورشان به مجلس نمی‌رسد -چه به دلایل سیاسی با آن‌ها فاصله دارند، یا به دلایل کارشناسی نظر دیگری دارند- مجلس را دور می‌زنند و از ظرفیت شورای عالی انقلاب فرهنگی برای پیگیری منویات خود استفاده می‌کنند. این رویه، خلاف اصول دموکراسی است که رئیس قوه مجریه بشود، رئیس قوه مقننه. این اتفاقی است که در شورای عالی انقلاب فرهنگی و در مصوبه کنکوری رخ داده است. رئیس قوه مجریه به‌عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، عملاً نقش قانون‌گذاری را ایفا کرده است. اگر قرار بود چنین شود که امام خمینی(ره) بر تفکیک قوا تأکید نمی‌کردند و قانون اساسی نیز این تفکیک را مشخص نمی‌کرد. در قانون اساسی تأکید شده است که قوه قانون‌گذاری باید مستقل از قوه مجریه باشد و قانون‌گذاری صرفاً در حیطه وظایف مجلس شورای اسلامی است. هیچ دموکراسی‌ای در جهان پیدا نمی‌شود که رئیس قوه مجریه هم‌زمان نقش رئیس قوه مقننه را ایفا کند، اما در ایران این اتفاق رخ داده است و این یک نقص جدی است. البته این مسئله ناشی از برداشت غلط از قوانین و شرایط موجود است.»

مصوبه شورا برخلاف عدالت است  
مصوبه کنکوری برخلاف عدالت است، این ایراد دیگری است که نادری به لحاظ محتوایی به مصوبه کنکوری وارد کرد و گفت: «از نظر محتوایی، مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، خلاف عدالت است. با این مصوبه، اتفاقی که می‌افتد یا افتاده است، این است که سیستم آموزشی ما بازتولیدکننده نظام طبقاتی خواهد بود. یک دوپارگی طبقاتی و یک شکاف اجتماعی عظیم را داریم که در اثر سیاست‌های نئولیبرال بعد از جنگ در دولت‌های مختلف ایجاد شده است. ادامه این قانون، شکاف طبقاتی و اجتماعی عظیم، در آینده توسط نظام آموزشی ما بازتولید خواهد شد. مثل اتفاقی که در ایالات متحده آمریکا و کشورهای نئولیبرال رخ داده است. اتفاقی که رخ داده این است که سیستم نظام آموزشی به سبب آنکه انحصاری ثروتمندان است، طبقه الیت و نخبه را برمی‌کشد و در جایگاه مدیریتی و جایگاه‌های اداره کشور و حکمرانی قرار می‌گیرد و طبقات محروم از این جایگاه‌ها بهره‌ای نخواهند داشت. افتخار ما بعد از انقلاب اسلامی تا ده سال قبل این بود که ما یک سیستم عادلانه آموزشی داریم با کنکوری که البته هزاران نقد به آن وارد است و خود من هم به آن نقد دارم، هنوز می‌بینیم که هر سال ورود دانشجویان به دانشگاه ۳۰ الی ۴۰ درصد دانشجویان، از مناطق محروم با این سیستم کنکور پر از ایراد وارد دانشگاه‌ها می‌شوند. با اجرای این مصوبه و اینکه ما مدارس را به معدل فروشی بیندازیم، این طرح اساساً کان‌لم‌یکن خواهد شد و اتفاقی که می‌افتد این است که فرزندان اغنیا، فرزندان پولدارها، فرزندان مسئولان هستند که می‌توانند وارد دانشگاه‌ها شوند و درس بخوانند. اتفاقی که می‌افتد این است که ‌منِ نوعی‌ پول دارم و فرزندم را به بهترین مدرسه می‌فرستم، وقتی در بهترین مدرسه درس می‌خواند، معدلش خوب می‌شود، وقتی معدلش خوب می‌شود، می‌گوید چون من پول دارم، آن کنکور نصفه نیمه هر سال دوبار را هم با همین مدل با کلاس خصوصی و امثالهم، وارد دانشگاه‌های خوب ایران می‌شود. در کنار آن قشر عظیمی از بچه‌های عادی و طبقات محروم، چون پول، رانت و دسترسی من مسئول را ندارند، چون نمی‌توانند مثل من در تهران و مناطق بالای تهران زندگی کنند، از این موضوع محرومند. اتفاقی که می‌افتد این است که فرزندش نمی‌تواند وارد دانشگاه‌های خوب شود، لذا در قسمت بالایی جامعه، قشر الیت و نخبه‌ای به وجود می‌آید که از بدنه مردم نیست، از فرزندان و بستگان مسئولان است که این‌ها هم فرزندانشان را با همان مدل به دانشگاه می‌فرستند. این خلاف عدالت است.»

مافیای معدل، جایگزین مافیای کنکور می‌شود  
نادری به این موضوع اشاره کرد که با اجرای مصوبه شورای عالی، با مافیای معدل مواجه خواهیم بود و گفت: «مثل آن داستانی که مولا علی بین یک مادر و نامادری بر سر یک فرزند حکم کرد که می‌خواهم بچه را به دو قسمت تقسیم کند و مادر واقعی کوتاه آمد، ما هم می‌گوییم آقایان شورای عالی انقلاب فرهنگی، ما مادر واقعی هستیم، کوتاه می‌آییم، مجلس کوتاه می‌آید، اما چیزی که شما تصویب کردید، برخلاف عدالت است. اصلاً بچه برای شما، اما این بچه‌ای که شما می‌خواهید‌ پرورشش دهید، از اساس ناقص‌الخلقه است، این مشکل جدی است. اخیراً هم در شورای عالی انقلاب فرهنگی بعد از کش و قوس‌های فراوان گفتند‌ تأثیر معدل دهم لغو، تأثیر قطعی یازدهم و دوازدهم بماند. اتفاق تازه‌ای نیفتاده، اغنیا و کسانی که پول دارند، معدل بچه‌هایشان را می‌خرند و این‌ها بچه‌هایشان را به بهترین دانشگاه‌ها می‌فرستند، پس ما به جای مافیای کنکور، از این به بعد مافیای معدل را داریم. قبلاً می‌گفتند ایران را سراسر مدرسه کنیم، من می‌گویم این طرح مدارس را سراسر مافیا می‌کند. موضوعی که اتفاق می‌افتد، این است.»

افزایش تأثیر معدل، فشار روحی مضاعف برای دانش‌آموزان دارد  
نادری در مورد اینکه گزینه مطلوب در مقابل این وضعیت چیست هم گفت: «باید در این مورد بحث کنیم، تا به نتیجه برسیم.» عضو کمیسیون آموزشی مجلس به این موضوع هم اشاره کرد که افزایش تأثیر معدل دانش‌آموزان را تحت فشار روحی و استرس قرار می‌دهد و گفت: «قطعاً بچه‌ها تحت فشار قرار می‌گیرند، این‌ها می‌خواستند بچه‌ها را از کنکور خلاص کنند، کنکور که همچنان هست، اما حالا معدل را اضافه کرده‌اند. توصیه من به شورای عالی انقلاب فرهنگی این است که دست از لجاجت بردارید. شما با مجلس لجاجت نمی‌کنید، با مردم لجاجت می‌کنید، با آینده این بچه‌ها بازی می‌کنید، این طرح از اساس اشتباه بود و کسانی آن را در دوره ریاست‌جمهوری نوشتند که هیچ اعتقادی به عدالت آموزشی ندارند. توصیه من به دوستان این است که دست از لجاجت بردارند.»

گزارش مرتبط فرهیختگان را در روزنامه بخوانید

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۳
آمنه
1403/11/11 - 16:00

#لغو_تاثیر_قطعی_معدل_یازدهم_کنکور_۱۴۰۴
1403/11/11 - 16:41

تآثیر مثبت معدل یازدهم برای کنکور ۱۴۰۴
دانش آموز پایه دوازد
1403/11/13 - 00:24

لطفا با تاثیر مثبت معدل در کنکور موافقت کنید#لغو_تاثیر_قطعی_معدل