استراتژی پلتفرم‌های جهانی برای جلوگیری از پیش بردن پروژه‌های شکست‌خورده چیست؟
یکی از مهم‌ترین دلایل ادامه‌دار شدن یک سریال، همین مخاطبان هستند. آن‌ها را می‌توان به مثال‌های مختلفی تشبیه کرد، اما نقطه مشترک تمام این تشبیه‌ها همان چیزی است که باعث می‌شود سازندگان انگیزه و امید پیدا کنند. مخاطبان، به نوعی موتور محرکه سریال‌ها هستند. هر تلاشی که تیم سازنده انجام می‌دهد، در پی جلب رضایت همین بینندگان است.
  • ۱۴۰۳-۱۱-۱۰ - ۱۶:۳۲
  • 00
استراتژی پلتفرم‌های جهانی برای جلوگیری از پیش بردن پروژه‌های شکست‌خورده چیست؟
رضایت مخاطب، معیار اصلی ساخت سریال
رضایت مخاطب، معیار اصلی ساخت سریال
مریم فضائلیخبرنگار

 «دیگر این مزخرف را نمی‌بینم!» این جمله‌ای است که یک بیننده خسته از تماشای سریال‌های بی‌روح و تکراری، زمانی که روی مبل لم داده و بعد از جست‌وجو‌های زیاد، خودش را سرگرم یک سریال نسبتاً ضعیف کرده است، می‌گوید. اما بعد از تمام شدن یک یا چند قسمت، وقتی به خودش می‌آید، از زمانی که صرف کرده پشیمان می‌شود و بیشتر از قبل حوصله‌اش سر می‌رود. این احساس، برای بسیاری از ما آشناست؛ وقتی که داستان‌های جذاب و شخصیت‌های پیچیده‌ای که در ابتدای سریال ما را جذب کرده بودند، ناگهان جذابیتشان را از دست می‌دهند.

چیزی که روزی می‌توانست باعث شود ما با شوق به تماشای ادامه داستان بنشینیم، حالا نه تنها هیچ‌گونه کششی ندارد که تازه حوصله‌مان را هم سر می‌برد. شاید شما هم مثل خیلی‌ها از خودتان پرسیده‌اید: چرا این اتفاق می‌افتد؟ چطور یک سریال با چنین پتانسیلی به این نقطه می‌رسد؟ چطور می‌شود یک سریال برای فصل‌های بعدی تمدید می‌شود؟ آیا فقط تعداد بینندگان عامل اصلی تمدید یک سریال است؟ تأثیر بازخورد منتقدان چطور؟ چه زمانی ممکن است یک سریال با وجود محبوبیت زیاد، لغو شود؟ آیا نظرسنجی‌ها و واکنش‌های طرفداران واقعاً می‌توانند در تصمیمات شبکه‌ها برای تمدید سریال‌ها تأثیرگذار باشند؟ و آیا تغییرات در تیم سازندگان یا بازیگران می‌تواند سرنوشت یک سریال را تغییر دهد؟

اگر بخواهیم صادقانه بگوییم، یکی از مهم‌ترین دلایل ادامه‌دار شدن یک سریال، همین مخاطبان هستند. آن‌ها را می‌توان به مثال‌های مختلفی تشبیه کرد، اما نقطه مشترک تمام این تشبیه‌ها همان چیزی است که باعث می‌شود سازندگان انگیزه و امید پیدا کنند. مخاطبان، به نوعی موتور محرکه سریال‌ها هستند. هر تلاشی که تیم سازنده انجام می‌دهد، در پی جلب رضایت همین بینندگان است. این مخاطبان، اگر از داستان لذت ببرند، می‌توانند تا پای جان همراه سریال باشند. حتی ممکن است شب تا صبح بیدار بمانند و تمام قسمت‌های یک فصل را در یک نوبت تماشا کنند. این شور و شوق مخاطب، قطعاً به سازندگان هم منتقل می‌شود و باعث می‌شود آن‌ها با اشتیاق بیشتر به دنبال ساخت ادامه داستان باشند. وقتی یک سریال آن‌قدر جذاب باشد که تماشاگرانش از خواب و استراحت می‌گذرند تا آن را ببینند، این احساس برای تیم سازنده هم قابل لمس است. انگیزه‌ای که از این ارتباط بین سازندگان و مخاطبان ایجاد می‌شود، می‌تواند ادامه داستان را تأمین کند.

اما این شور و شوق به یک نقطه جالب هم می‌رسد. گاهی این علاقه، دیگر تنها یک علاقه ساده به سریال نیست. بیننده‌ها به دنیای سریال وارد می‌شوند. آن‌ها فقط تماشاچی نیستند، بلکه درگیر شخصیت‌ها و ماجرا‌ها می‌شوند و به نوعی در فضای ساخته شده غرق می‌شوند. اینجاست که اصطلاح «هوادار» یا «فن» شدن به میان می‌آید. دیگر این علاقه به یک وابستگی عاطفی تبدیل شده که باعث می‌شود طرفداران با شوق و انگیزه بیشتری فصل‌های جدید را پیگیری کنند. این احساس تعلق، چیزی فراتر از یک علاقه ساده است و باعث می‌شود سریال تبدیل به بخشی از زندگی روزمره آن‌ها شود.

حالا فرض کنید تیم سازنده و پلتفرم پخش بدون هیچ توجهی به نظرات مخاطبان و بازخورد‌های آن‌ها، صرفاً به ساخت سریال‌های چندفصله ادامه دهند. در این صورت، آن‌ها درنهایت چه چیزی را از دست خواهند داد؟ چه کسی ضرر می‌کند؟ این گزارش به بررسی سریال‌هایی می‌پردازد که به دلیل نارضایتی‌های عمومی و بازخورد‌های منفی از سوی مخاطبان، دیگر به فصل‌های بعدی راه نیفتند. این سریال‌ها، نمونه‌هایی از تصمیمات درست سازندگانی است که به نظر مخاطبان توجه کردند و برای آنکه مخاطبانشان را از دست ندهند، از سود خود دست کشیدند و نقطه‌ پایانی بر شخصیت‌ها و داستان‌هایی که خلق کرده‌اند، گذاشتند.

مبارز

سریال «مبارز» Warrior، یک سریال اکشن و درام است که داستان آن در اواخر قرن ۱۹ و در خلال نزاع‌های محله چینی‌ها در شهر سان‌فرانسیسکو می‌گذرد. این سریال براساس طرحی از بروس لی، اسطوره هنر‌های رزمی ساخته شده و داستان آن حول شخصیت اصلی به نام «اه سام» می‌چرخد. او یک اعجوبه هنر‌های رزمی است که از چین به سان‌فرانسیسکو مهاجرت می‌کند تا خواهرش را پیدا کند. خواهر او به یکی از افراد قدرتمند تانگ فروخته شده است. این سریال در هر فصل ۱۰ قسمت دارد و توسط جاناتان تروپر تهیه‌کننده اجرایی ساخته شده است. بازیگرانی چون اندرو کوجی، دایان دون، و جوانا وندرهم ازجمله بازیگران اصلی این سریال هستند.

اما بعد از پایان فصل سوم این سریال، شبکه مکس تصمیم گرفت سریال را برای فصل چهارم تمدید نکند. این تصمیم پس از چهار ماه از پخش فصل سوم اتخاذ شد و به این معنی است که طرفداران سریال باید به همین فصل سوم قناعت کنند. دلیل اصلی این تصمیم به احتمال زیاد به کمبود رضایت مخاطبان و احتمالاً کاهش تعداد بینندگان برمی‌گردد. با اینکه این سریال طرفداران خاص خود را داشت، اما در ادامه نتوانسته بود موفقیتش را همانند شروع خود حفظ کند و بابت کاهش مخاطب، دیگر پخش نشد. با این حال نتفلیکس امتیاز پخش غیرانحصاری سریال را خریداری کرد. این عمل نتفلیکس مانند قمار روی اسب باخته حساب می‌شود. البته باید دید تغییر اتفاقات و روند داستان‌ها چه اندازه می‌تواند این سریال را دوباره روی ریل موفقیت بی‌اندازد. قرار است این سریال در فوریه ۲۰۲۴ در این پلتفرم به نمایش درآید. اگر سریال در جذب مخاطبان موفق عمل کند، این احتمال وجود دارد که نتفلیکس به سراغ ساخت فصل‌های جدیدتری از آن برود.

پرچم ما یعنی مرگ

سریال «پرچم ما یعنی مرگ» Our Flag Means Death یک کمدی با داستان دزدان دریایی است که برای اولین بار در مارس ۲۰۲۲ پخش شد و به سرعت طرفداران زیادی پیدا کرد. این سریال داستان استید بونت، یک صاحبخانه ثروتمند را روایت می‌کند که در سال ۱۷۱۷ زندگی لوکس خود را ر‌ها کرده و به عنوان دزد دریایی وارد دنیای جدیدی از ماجراجویی‌ها می‌شود. داستان سریال به طور آزاد از زندگی واقعی این شخصیت الهام گرفته است.

فصل اول سریال در مارس ۲۰۲۲ منتشر شد و با موفقیت‌هایی روبه‌رو شد. پس از پایان فصل اول، طرفداران زیادی در توییتر، کمپین‌هایی راه انداختند و خواستار ساخت فصل دوم بودند. سرانجام در اکتبر ۲۰۲۳، فصل دوم سریال منتشر شد. اما به تازگی اعلام شده فصل سوم ساخته نخواهد شد و این سریال بعد از دو فصل به پایان می‌رسد. سخنگوی مکس در بیانیه‌ای از تیم سازنده سریال و طرفداران قدردانی کرده و از ساخت فصل سوم منصرف شده است. بیشتر پیش‌بینی‌ها بابت لغو سریال پس از دو فصل، به دلایلی مانند کمبود رضایت یا کاهش تعداد بینندگان برمی‌گردد.

با وجود کمپین‌های طرفداران برای تمدید سریال، به نظر می‌رسد نتوانست به طور مداوم در جذب مخاطب عمل کند. البته پیش از این دیوید جنکینس، سازنده سریال گفته بود داستانی که قصد روایت آن را دارد ممکن است به سه فصل نیاز داشته باشد، اما در نهایت شبکه تصمیم گرفت سریال را پس از دو فصل متوقف کند. به طور خلاصه، علی‌رغم موفقیت‌های اولیه و حمایت‌های طرفداران، این سریال به دلیل افت احتمالی در تعداد بینندگان و نتایج ضعیف‌تر در مقایسه با انتظارات، به پایان رسید و فصل سوم ساخته نخواهد شد.

متن کامل گزارش مریم فضائلی، خبرنگار گروه فرهنگ را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰