![](https://farhikhtegandaily.com/static/themes/theme2023/img/leadPrefix.png)
![نسخه تقویتی رشد دانشجویان خارجی](https://farhikhtegandaily.com/images/upload/files/2025/01/1737186988دانشگاه-آزاد.jpg?v=1738133874)
فرهیختگان: دانشگاهها اغلب به عنوان بستری برای دیپلماسی بینالمللی عمل میکنند و میتوانند تفاهم بین فرهنگها و جوامع مختلف را تقویت کرده، تنشها را کاهش دهد و همکاریهای بینالمللی را تقویت کند. به همین دلیل است که بسیاری از کشورها، تلاش دارند تا مراودات بینالمللی خود را به دست دانشگاهها گسترش دهند.
دانشگاه آزاد نیز جزو دانشگاههایی است که با حدود 23 هزار دانشجوی بینالمللی از 16 ملیت مختلف، به عنوان یکی از دانشگاههای پیشتاز در این عرصه محسوب میشود. تأسیس واحدهای بینالمللی در کشورهای مختلف، گواه تعهد و تلاش برای گسترش دانش و علم، فراسوی مرزهای ایران است. 47 واحد دانشگاه آزاد دارای مجوز جذب دانشجوی خارجیاند که از این تعداد، 15 واحد نیز دارای دانشکده بینالملل هستند. دانشکدههایی که تلاش میکنند کیفیت خدماترسانی را تسهیل کنند.
در حاشیه این مراسم از مدیران بینالمللی واحدهای منتخب نیز تقدیر شد که در این گزارش با سه تن از آنها به گفتوگو نشسته و از اقداماتی که آنها در حوزه بینالملل انجام دادهاند و دلایل موفقیتشان پرسیدهایم که در ادامه از نظر میگذرانید.
رئیس دانشکده بینالمللی دانشگاه آزاد واحد خوراسگان مطرح کرد
گسترش ملیتها کلید افزایش جمعیت دانشجویان خارجی
وحیدرضا صیرفیان، رئیس دانشکده بینالمللی دانشگاه آزاد واحد خوراسگان درمورد نحوه انتخاب دانشکده بینالملل اصفهان به عنوان دانشکده برتر و همچنین انتخاب او در سمت یکی از مدیران موفق گفت: «معاونت بینالملل دانشگاه آزاد تعدادی شاخص و مؤلفه تعریف کرده و فعالیتها را امتیازدهی میکند و همچنین کارنامهای برای دانشکدههای بینالملل تشکیل دادند.
دانشکده بینالملل واحد خوراسگان، در ارزیابی شاخصهای صورت گرفته بالاترین امتیاز را بین دانشکدههای بینالملل کشور کسب کرده و براساس ارزیابی سال 1403 رتبه اول دانشکدههای بینالملل کشور را به خود اختصاص دادیم.»
او با بیان اینکه در حال حاضر حدود 2 هزار دانشجوی خارجی در این دانشکده مشغول به تحصیل هستند، اضافه کرد: «این دانشجویان بیشتر در مقاطع تحصیلات تکمیلی یعنی ارشد و دکتری هستند. البته دانشجویان خارجی در مقطع کارشناسی نیز در این دانشکده حضور دارند. اکثر دانشجویان خارجی نیز از کشور عراق، افغانستان، لبنان، سوریه و یمن هستند.»
او در پاسخ به سؤال دیگری مبنیبر اینکه دانشگاه آزاد چگونه میتواند سهم بیشتری از هدفگذاری برنامه هفتم در جذب دانشجویان خارجی داشته باشد، بیان کرد: «یکی از اقداماتی که در حوزه معاونت بینالملل و همچنین در سطح دانشکدهها پیگیری میشود، افزایش تنوع ملیتی است.
نباید روی یک یا دو کشور محدود متمرکز شود؛ چراکه باید دانشجویان با ملیتهای مختلف در دانشگاه حضور داشته باشند؛ یکی دیگر از فعالیتهای معاونت بینالملل و دانشکدهها، گسترش ملیت است. یعنی ملیتهای مختلف در دانشکدهها حضور داشته باشند.
بنابراین هم ما و هم سایر دانشکدهها فعالیتهایی را در این راستا آغاز کردهایم تا بتوانیم از سایر کشورها جذب دانشجو داشته باشیم. لازمه جذب دانشجو از سایر کشورها ایجاد یکسری ساختار و بستر بوده تا به معیار استاندارد بینالملل برسیم. در زمان رقابت بین دانشکدههای بینالملل، دانشجو بین گزینههای مختلف از دانشگاهها، انتخاب خود را انجام میدهد؛ در نتیجه دانشگاه ما باید یکسری مزیت رقابتی ایجاد کرده تا در سبد انتخابی دانشجویان خارجی کشورهای مختلف قرار بگیریم. اگر این مزیتها را در ساختارهای خود ایجاد نکنیم، نمیتوانیم جذب دانشجویان خارجی خود را افزایش دهیم.»
رئیس دانشکده بینالمللی دانشگاه آزاد واحد کرج: شبکهسازی و همافزایی پیشنیاز جذب دانشجویان بینالملل است
فاطمه برناکی، رئیس دانشکده بینالمللی دانشگاه آزاد واحد کرج و یکی از مدیران موفق در زمینه اداره دانشکده بینالمللی دانشجویان خارجی درمورد دلیل انتخاب و برگزیده شدن خود و واحد کرج گفت: «واحد کرج طی یک سال اخیر در حوزه بینالملل فعالیتهای بسیار زیادی درجهت کیفیسازی فعالیتهای بینالملل، زمینهسازی برای جذب دانشجویان بینالملل، توسعه و اعتلای تعاملات بینالمللی داشته است.
واحد کرج در نمایشگاه جذب اندونزی شرکت کرده و 10 تفاهمنامه با اندونزی، 4 تفاهمنامه با سایر کشورها داشته است؛ لازم به ذکر است تفاهمنامهها در مرحله کارگروههای مذاکراتی برای اجرای تفاهم نامه بوده است.»
او بیان کرد: «درنهایت هدف اصلی و غایی ما، رسیدن به تحقق و اجرای بسته کاری اعتلای جایگاه بینالمللی دانشگاه آزاد و همچنین در راستای صنعت تحول و تعالی دانشگاه است.»
برناکی درباره مواردی که کمک به حل مشکلات ذکر شده دانشجویان خارجی میتوان انجام داد، گفت: «با ارائۀ خدمات خوب و روان و همچنین ارتباط در طول شبانه روز با دانشجویان، یعنی دانشجویان هر زمانی که مشکل و چالش داشته باشند میتوانند از طریق شماره تلفنی که در اختیار دارند با من یا کاربران دانشکده بینالملل در تماس بوده تا رسیدگیهای لازم انجام شده تا لحظهای نگران یا مستأصل نباشند.»
او توضیح داد: «تماس دانشجویان در طول شبانهروز با دانشگاه نکته اصلی بوده و در این زمینه هدفگذاری نیز انجام شده و همچنین چالشها و مسائل موجود قبلاً مطرح شده است؛ از تابستان امسال سامانهای در راستای رفع چالشها ایجاد شده و با راهاندازی سامانه سفیران، این دوره به خوبی پیش خواهد رفت.»
رئیس دانشکده بینالملل علوم پزشکی آزاد تهران: پذیرش دانشجویان بینالملل در کارشناسی پزشکی و جراحی آغاز شد
مریم اسلامی، عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران و رئیس دانشکده بینالملل دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران است که بهعنوان یکی از مدیران موفق در زمینه دانشکدههای بینالمللی ایران انتخاب شده است.
او درباره اساس و فاکتور انتخاب دانشکده بینالمللی تهران از بین دانشکدههای دیگر گفت: «دانشکدههای بینالملل در حوزه علوم پزشکی، تازه تأسیس بوده و از ملاکهای مهم انتخاب این دانشکده، راهاندازی، تجهیز و تأسیس رشتههای جدیدی مثل رشته MBBS بوده است. این رشته برای اولینبار در دانشگاه آزاد مورد استفاده قرار گرفته است. این رشته MBBS مشابه رشته پزشکی خودمان بوده و بیشتر مختص کشور هندوستان و پاکستان بوده و در این کشورها رواج دارد.»
او درمورد تعداد دانشجویان خارجی و در حال تحصیل در دانشکده علوم پزشکی دانشگاه آزاد تهران توضیح داد: «برای اولینبار در دانشگاه آزاد اسلامی، میزبان حدود 88 دانشجو از کشور هندوستان در این رشته بودهایم که مشابه رشته پزشکی است اما دوره اینترنتی ندارد. کلاسهای این دانشجویان به زبان انگلیسی توسط اساتید برگزار میشود.»
اسلامی با بیان اینکه از ملیتهای دیگر مانند لبنان، افغانستان، هلند و... دانشجوی بینالملل جذب کردهایم، اظهار کرد: «در کل حدود 500 دانشجو در واحد علوم پزشکی دانشگاه آزاد تهران در 9 دانشکده بینالملل در رشتههای دندانپزشکی، داروسازی، پزشکی، پیراپزشکی، پرستاری، مامایی، شیمی و رشتههای مختلف مشغول به تحصیلند.»
اسلامی در پاسخ به این سؤال که دانشگاه آزاد چگونه میتواند سهم بیشتری از هدفگذاری برنامه هفتم در جذب دانشجویان خارجی داشته باشد؟ توضیح داد: «دانشگاه آزاد به عنوان بزرگترین دانشگاه حضوری در دنیا و جهان اسلام از پتانسیل بالایی برخوردار است و همچنین تجهیزات، امکانات و اساتید بسیار مختلفی را داراست که میتواند نقش پررنگی در حوزه بینالملل داشته باشد، تنها نیازمند این است که مشابه همایشهای برگزار شده با مدیریت جامع و یک تفکر سازمانی از تمام پتانسیلها به بهترین شکل استفاده کند و در عرصه بینالمللی نیز معرفی شود.»
گزارش کامل را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.
![](https://farhikhtegandaily.com/static/themes/theme2023/img/sardabir.png)