سیاست‌های آمریکا در قبال اسرائیل تغییر می‌کند؟
در دور اول ریاست‌جمهوری ترامپ، روابط نزدیک رئیس‌جمهور آمریکا و نخست‌وزیر رژیم‌صهونیستی زمینه‌ای فراهم کرد تا ترامپ با در پیش گرفتن یک رویکرد ضدایرانی همگام با اسرائیل، علاوه بر اعمال فشار حداکثری علیه ایران برای تضعیف این کشور در بعد داخلی و منطقه‌ای، از توافق برجام خارج شده و همچنین اقدام به ترور سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی کند.
  • ۱۴۰۳-۱۱-۰۵ - ۱۱:۰۶
  • 00
سیاست‌های آمریکا در قبال اسرائیل تغییر می‌کند؟
زوایای پنهان رابطه ترامپ و نتانیاهو
زوایای پنهان رابطه ترامپ و نتانیاهو

 ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری خود، حمایت قاطعی از اسرائیل و به‌طور خاص نتانیاهو کرد، از جمله اینکه بیت‌المقدس را به‌‌عنوان پایتخت اسرائیل و حاکمیت این رژیم بر بلندی‌های جولان اشغالی را نیز به رسمیت شناخت، نسبت به شهرک‌سازی‌های رژیم در کرانه باختری سکوت کرد و در راستای ادغام اسرائیل در منطقه، پروژه عادی‌سازی روابط کشور‌های عربی با این رژیم را آغاز کرد؛ در راستای این حمایت‌ها بود که نتانیاهو، ترامپ را به‌عنوان بزرگ‌ترین دوست اسرائیل معرفی کرد.

اما منطقه طی چهار سال اخیر تغییرات و حوادث زیادی را پشت سر گذاشته و شرایط جدید نیازمند سیاست‌ها و رویکرد‌های جدیدی است. در این بین، علی‌رغم روابط شخصی نزدیک ترامپ و نتانیاهو، برخی مواضع نشان از آن دارد که روابط دو طرف در آینده ممکن است با چالش‌ها و پیچیدگی‌هایی روبه‌رو شود و متفاوت از دور اول ریاست جمهوری ترامپ باشد؛ در ادامه به برخی از این چالش‌ها که می‌توانند متغیر مهمی در تغییر و تعیین رفتار دو طرف نسبت به یکدیگر باشند، اشاره شده است.

تبریک به بایدن، خیانت به ترامپ
پیروزی بایدن در انتخابات 2020 آمریکا و تبریک نتانیاهو به بایدن برای موفقیت در انتخابات، با واکنش جدی از سوی ترامپ روبه‌رو شد؛ ترامپ در مصاحبه با باراک راوید، خبرنگار اسرائیلی، ضمن انتقاد از نتانیاهو، او را به خیانت متهم کرد. دونالد ترامپ با اشاره به پیام تبریک نتانیاهو به بایدن گفت: «هیچ کس به اندازه من برای «بی‌بی» کار نکرد؛ من برای نتانیاهو بیش از هر کسی دیگری که سر و کار داشتم، کار کردم، اما از او ناامید شدم. من وفاداری را هم دوست دارم.

اولین کسی که به بایدن تبریک گفت نتانیاهو بود. بی‌بی می‌توانست ساکت بماند اما یک اشتباه وحشتناک مرتکب شد.» این تبریک شاید نقطه عطف مهمی در شروع یک چالش در روابط ترامپ و نتانیاهو بوده باشد؛ چراکه روزنامه اسرائیلی معاریو نیز با اشاره به این مسئله نوشت: «نزدیکان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، پیام نگران‌کننده‌ای را به بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی مخابره کرده و اعلام کردند که ترامپ علی‌رغم ملاقات‌ها و گفت‌وگو‌های میان آن‌ها، همچنان نسبت به او کینه‌ورزی دارد.

این نامه نشان می‌دهد رئیس‌جمهور منتخب علی‌رغم همه لبخند‌هایی که در انظار عمومی نشان می‌دهد، اعتماد کامل خود را به نتانیاهو از دست داده است. ترامپ که وفاداری شخصی را اساس روابط سیاسی خود می‌داند، تبریک اولیه نتانیاهو به جو بایدن پس از شکست در انتخابات 2020 را فراموش نکرده است.»

ایران؛ همان مسئله همیشگی
در دور اول ریاست‌جمهوری ترامپ، روابط نزدیک رئیس‌جمهور آمریکا و نخست‌وزیر رژیم‌صهونیستی زمینه‌ای فراهم کرد تا ترامپ با در پیش گرفتن یک رویکرد ضدایرانی همگام با اسرائیل، علاوه بر اعمال فشار حداکثری علیه ایران برای تضعیف این کشور در بعد داخلی و منطقه‌ای، از توافق برجام خارج شده و همچنین اقدام به ترور سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی کند. اما علی‌رغم این اقدامات، نتانیاهو در صدد همراه ساختن آمریکا با خود برای حمله نظامی به تأسیسات هسته‌ای ایران بوده و است، اقدامی که به تنهایی قادر به انجام آن نیست و حضور مجدد ترامپ در رأس قدرت آمریکا فرصتی است که از رهگذر آن می‌تواند به این هدف دست یابد و پای آمریکا را به جنگ با ایران بکشاند.

این در حالی است که رویکرد و مواضع ترامپ نشان از در پیش گرفتن مجدد استراتژی فشار حداکثری و استفاده از اهرم‌های اقتصادی علیه ایران دارد و او مخالف حضور نظامی آمریکا در منطقه و آغاز جنگ دیگری در آن است؛ از طرفی ترامپ در ماه سپتامبر به خبرنگاران گفت که آمریکا باید با تهران توافق کند، لذا احتمال آغاز هر گونه مذاکره بین ایران و آمریکا در دوره ترامپ و مخالفت وی برای حضور آمریکا در یک جنگ منطقه‌ای، از نقاط اختلافی و چالشی در روابط بین رهبران آمریکا و رژیم‌صهیونیستی است که به تناسب شدت و اهمیت این مسئله در ذهن رهبران صهیونیست برای عملی کردن آن، می‌تواند افزایش یابد.

متن کامل گزارش سعیده اسدی، خبرنگار را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰