اکبر نصراللهی در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:
چند سالی است که دانشگاه آزاد جشنواره‌ای را با عنوان جشنواره «قلم» برگزار می‌کند که مهم‌ترین هدف از برگزاری آن ایجاد و تقویت شبکه دانشجویی در حوزه نشریات دانشجویی، هدایت، حمایت و تقویت فعالیت‌ها و کشف و پرورش استعدادهای دانشجویان در عرصه‌های مختلف رسانه‌ای است.
  • ۱۴۰۳-۱۱-۰۴ - ۱۳:۲۰
  • 10
اکبر نصراللهی در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:
با تقویت نشریات دانشجویی می‌توان به مقابله با تحریف رفت
با تقویت نشریات دانشجویی می‌توان به مقابله با تحریف رفت
سارا طاهریخبرنگار

 تقریباً تمام دانشجویانی که به اصطلاح دستی در نوشتن دارند، علاقه‌مندند تا ایده‌ها و هر آنچه در ذهن دارند را روی کاغذ بیاورند. نشریات دانشجویی نیز بهترین فرصت برای این دسته از دانشجویان است تا ایده، دیدگاه و مطالباتشان را در قالب مقاله و نوشتار در این نشریات به دست مخاطب برسانند. هرچند نشریه‌های دانشجویی از یک مشکل بزرگ رنج می‌برند؛ از آنجایی که نویسندگان این دسته از نشریات دانشجویان جوانند، شاید آنچنان که باید در زمینه مورد نظر دانش کافی نداشته باشند و به همین دلیل خوانندگان روزنامه‌ها و سایت‌های خبری را برای پیدا کردن مطلب مورد نظر خود به نشریات نوپای دانشجویی ترجیح می‌دهند.

اما چند سالی است که دانشگاه آزاد جشنواره‌ای را با عنوان جشنواره «قلم» برگزار می‌کند که مهم‌ترین هدف از برگزاری آن ایجاد و تقویت شبکه دانشجویی در حوزه نشریات دانشجویی، هدایت، حمایت و تقویت فعالیت‌ها و کشف و پرورش استعدادهای دانشجویان در عرصه‌های مختلف رسانه‌ای است. یکی دیگر از اهداف برگزاری این جشنواره، این است که فعالیت دانشجویان در نشریات دانشجویی پس از پایان دوره دانشجویی خاتمه پیدا نکند و فعالان در آن‌ها پس از این دوره به نشریات حرفه‌ای کشور وصل شوند. درواقع مسئولان دانشگاه می‌خواهند استعدادهای دانشجویی به فضای حرفه‌ای مطبوعات و رسانه‌ای کشور منتقل شوند. همان اتفاقی که قرار است در پایان این دوره از جشنواره شاهد آن باشیم.

شروع برگزاری جشنواره قلم به مهرماه ۱۳۹۹ برمی‌گردد؛ امسال نیز هفتمین دوره این جشنواره و روز سه‌شنبه 2 بهمن‌ماه نیز مراسم اختتامیه آن با تقدیر از برگزیدگان برگزار شد. در جشنواره امسال، خالقان ۱۶ هزار و ۱۰۰ اثر در چهار بخش و ۳۱ قالب رسانه‌ای رقابت کردند و 20 داور در سه مرحله داوری از میان این آثار، ۷۵ اثر را حائز رتبه‌های اول تا سوم دانستند. حالا قرار است دانشجویانی که در این نشریات فعال بوده و کار خود را به صورت آماتور آغاز کرده بودند به رسانه‌های حرفه‌ای ازجمله روزنامه «فرهیختگان» متصل شوند تا کار خود را ادامه و استمرار دهند. در این گزارش با اکبر نصراللهی، رئیس شورای علمی جشنواره نشریات دانشجویی دانشگاه آزاد (قلم ۷) به گفت‌وگو نشسته و از اهداف برگزاری این جشنواره، تعداد آثار رسیده، نحوه داوری‌ها، تفاوت‌های این دوره از جشنواره با دوره‌های قبل و پیشنهادهای او به نشریات پرسیده‌ایم که در ادامه از نظر می‌گذرانید.

ماموریت محوری، مبنای کار دانشکده‌های موضوعی در نظام جدید تحولی است

اکبر نصراللهی، رئیس شورای علمی جشنواره نشریات دانشجویی دانشگاه آزاد (قلم ۷) در گفت‌وگو با «فرهیختگان» با بیان اینکه امسال هفتمین دوره جشنواره قلم برگزار شد، گفت: «جشنواره سراسری نشریات دانشجویی دانشگاه آزاد، در اجرای بند ۳۴ از راهکنش سوم سند تحول و تعالی دانشگاه برگزار می‌شود؛ در این راهکنش، بر تقویت و حمایت از شبکه‌های کارآمد و نهادهای دانشجویی برای انتشار درون‌زا در بستر فعالیت‌های خودجوش فرهنگی و تربیتی تأکید شده است.»

او اضافه کرد: «با توجه به سند تحول و تعالی دانشگاه، هدف از برگزاری جشنواره‌های قلم، هدایت، حمایت و تقویت فعالیت‌ها در حوزه نشریات دانشجویی و همچنین کشف و پرورش استعدادهای دانشجویان در عرصه‌های مختلف رسانه‌ای به ویژه در قالب‌های نو، شبکه‌های اجتماعی، فضای مجازی و ظرفیت‌های جدید است.»

نصراللهی با بیان اینکه دانشگاه آزاد با بیش از یک میلیون دانشجو، ظرفیت بی‌نظیری در حوزه نشریات دانشجویی دارد، اظهار کرد: «دانشگاه‌ها و نهادهای دیگر دارای چنین ظرفیتی نیستند؛ مقام‌معظم‌رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب هشدار دادند و گفتند کشور در محاصره تبلیغاتی است؛ ایشان برای شکستن این محاصره از جوانان دعوت کردند. بنابراین با توجه به فرمایشات مقام‌معظم‌رهبری، کشف و پرورش استعدادهای دانشجویان جوان در قالب‌های مختلف رسانه‌ای می‌تواند گام مهمی برای تحقق مطالبات ایشان و خروج از محاصره تبلیغاتی باشد. همچنین هدایت، حمایت و تقویت فعالیت‌های دانشجویان در حوزه نشریات دانشجویی می‌تواند به تحقق راهبردهای مقام‌معظم‌رهبری مبنی بر جهاد تببین، روایت اول، روایت برتر و مقابله با جریان تحریف، کمک کند.»

تحقق راهبردهای کلان دانشگاه و مقام‌معظم‌رهبری

رئیس شورای علمی جشنواره نشریات دانشجویی دانشگاه آزاد (قلم ۷) تأکید کرد: «برگزاری این جشنواره‌ها، علاوه بر اینکه فرصتی برای ارزیابی کمی و کیفی نشریات دانشجویی است، می‌تواند به تحقق راهبردهای کلان دانشگاه و مقام‌معظم‌رهبری نیز کمک کند. همان‌طور که مستحضرید، برگزاری جشنواره‌ها، فرصت و بهانه‌ای است تا آثار ارسالی از نظر کمی و کیفی بررسی و استعدادهای افراد شناسایی شده و در نهایت به هدایت این افراد برای کار حرفه‌ای و مستمر در این حوزه کمک شود.»

او با تأکید بر اینکه برگزاری جشنواره‌ها فرصتی برای تبادل تجربیات بین دانشجویان است، خاطرنشان کرد: «همچنین این جشنواره‌ها فرصتی برای انتقال آموزه‌های داوران حرفه‌ای در حوزه نشریات به خبرنگاران جوانی است که در ابتدای راه خود هستند.»

نصراللهی شبکه‌سازی، تقویت فعالیت‌های دانشجویی در حوزه رسانه، مشارکت دانشجویان در اطلاع‌رسانی موضوعات مربوط به دانشگاه و خارج از دانشگاه را از دیگر اهداف برگزاری این جشنواره‌ها خواند و اضافه کرد: «باور داریم دانشجویان فعال در حوزه رسانه نیز می‌توانند کمک کنند تا مسائل، موفقیت‌ها و وقایع دانشگاه به خوبی تبیین و اطلاع‌رسانی شود. جشنواره‌ها کمک می‌کنند تا اگر در برخی از مسائل، مشکلاتی وجود دارد، آن مشکلات به گوش مسئولان رسیده و به حل آن مسائل کمک شود.»

او ادامه داد: «در کنار تبیین و اطلاع‌رسانی مسائل، با توجه به اینکه تعداد دانشجویان زیاد بوده و شبکه انحصاری و بی‌نظیری در حوزه رسانه‌ها هستند، آنها می‌توانند به بخش‌های مختلف حاکمیت، مجلس، دولت و سایر بخش‌ها کمک کنند تا مسائل آن‌ها نیز طرح و تبیین شود. در واقع فعالیت حرفه‌ای دانشجویان می‌تواند در جنگ نابرابر رسانه‌ای کمک کند تا در این جنگ شناختی و رسانه‌ای، رسانه‌های معارض پیروز نباشند. به عبارت بهتر، هدف نهایی این است که دانشجویان، شبکه خود را حرفه‌ای و قوی کرده و هم‌افزا باشند و بتوانند با پوشش جامع و دقیق مسائل داخل و بیرون از دانشگاه در این جنگ رسانه‌ای پیروز شوند.»

رئیس شورای علمی جشنواره نشریات دانشجویی دانشگاه آزاد (قلم ۷) معتقد است با تقویت شبکه نشریات دانشجویی می‌توان با جریان تحریف، فیک‌نیوزها و رسانه‌های معارضی که تعداد آن‌ها هر روز بیشتر شده و برای شبهه‌افکنی و انحراف افکار عمومی مصمم‌اند، مقابله کرد و به اهداف متنوع و بسیار خوبی نیز رسید.

نصراللهی در بخش دیگری از سخنان خود درخصوص آثار رسیده به هفتمین جشنواره قلم توضیح داد: «در مجموع به لحاظ کمی و کیفی، شاهد تغییرات محسوسی در آثار این دوره بودیم و روند رو به جلو و امیدوارکننده است. البته این به آن معنا نیست که به هدف غایی خود رسیده‌ایم و یا قرار است به همین میزان بسنده کنیم؛ بلکه معتقدیم راه‌های پیموده‌نشده زیادی داریم؛ متأسفانه در جنگ نابرابری هستیم و مسائل دانشگاه به خوبی تبیین و اطلاع‌رسانی نمی‌شود اما روند رو به تحول است. اما همان‌طور که گفتم، در عین حال راه‌های طی‌نشده زیادی را کشف کرده و می‌دانیم اشکالات کار کجاست.»

16100 اثر در 4 بخش با یکدیگر رقابت کردند

او با بیان اینکه در این دوره از جشنواره 16100 اثر از دانشجویان دانشگاه آزاد در 4 بخش و 31 قالب رسانه‌ای رقابت کردند، گفت: «این آثار در مقایسه با سال قبل رشد کمی چشمگیری داشته است. سال گذشته حدود 14 هزار اثر داشتیم و امسال این تعداد بیش از 2 هزار اثر افزایش داشته است.»

او درخصوص ویژگی‌های جشنواره امسال و وجوه تمایز آن با سال‌های گذشته نیز توضیح داد: «هر سال که جلوتر می‌رویم انتظارات و توقعات بیشتری ایجاد می‌شود و به همین دلیل کار را سختگیرانه و با حساسیت بیشتری داوری می‌کنیم. بنابراین امسال آثار در سه مرحله داوری شد؛ در مرحله اول از بین آثار ارسالی حدود 5 هزار و 536 اثر به مرحله دوم داوری راه پیدا کرده و از 5 برابر رتبه‌های اول تا سومی که به مرحله نهایی راه پیدا کرده بودند، 75 اثر از 70 نفر موفق شدند رتبه‌های اول تا سوم را کسب کرده و در مراسم اختتامیه‌ای که روز سه‌شنبه (2 بهمن‌ماه) برگزار شد از آن‌ها تقدیر و قدردانی به عمل آمد.»

رئیس شورای علمی جشنواره نشریات دانشجویی دانشگاه آزاد (قلم ۷) درباره کیفیت آثار رسیده نیز گفت: «امسال شاهد رشد کیفیت آثار نیز بودیم که برای آن مصادیقی نیز داریم؛ به طور مثال چهره‌های جدیدی در این دوره حضور داشته و انگیزه و علاقه بیشتری را به لحاظ کمی و کیفی در کارها مشاهده کردیم. همچنین بسیاری از دانشجویان علاقه‌مند هستند تا به حوزه‌های جدید رسانه‌ای توجه داشته و خودشان را به نشریات پرینتی و چاپی محدود نکنند. استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی در روزنامه‌نگاری برای تقویت کار از ویژگی‌های دیگر بود؛ در واقع دانشجویان تلاش داشتند از هوش مصنوعی استفاده کرده و در عین حال کاملاً خودشان وابسته به هوش مصنوعی نکنند.»

نصراللهی بیان کرد: «بنابراین افزایش آثار ارسالی به دبیرخانه نسبت به سال قبل، نشانه‌های محسوس از کیفیت آثار، استفاده از چهره‌های شاخص عرصه مطبوعات، رادیو و تلویزیون و فضای مجازی در ترکیب داوران نیز از دیگر شاخص‌های امسال بود. در عین حالی که تأکید داشتیم از اساتید و چهره‌های دانشگاهی با اندوخته‌های تجربی و تئوریک استفاده شود، تلاش کردیم در عرصه‌های داوری از دانشگاه‌های غیر معتبر دیگر نیز استفاده کنیم.»

متن کامل گزارش سارا طاهری، خبرنگار گروه دانشگاه را در  روزنامه فرهیختگان بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰