مخاطرات جنگ روسیه در اوکراین
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، با وعده مدرن‌سازی و بازگرداندن رونق به بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا، این مسئولیت را برعهده گرفت. اما تنها دو ماه پس از آغاز دوره صدارت او، حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ برنامه‌های او و ائتلاف سوسیال‌دموکرات‌ها با احزاب سبز و لیبرال را با چالش‌های سنگین مواجه کرد. میراث شولتز، شکاف‌های امنیتی، ناکامی در جلوگیری از رکود اقتصادی و ضعف‌های ساختاری است که بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا را به سمت مسیر افول سوق داده‌اند.
  • ۱۴۰۳-۱۱-۰۱ - ۱۱:۱۰
  • 00
مخاطرات جنگ روسیه در اوکراین
اقتصاد بزرگ آلمان چطور گرفتار بحران شد؟
اقتصاد بزرگ آلمان چطور گرفتار بحران شد؟
مائده زمان فشمیخبرنگار

اولاف شولتز، صدراعظم آلمان با وعده مدرن‌سازی و خروج بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا از رکود، صدراعظم این کشور شد. اما تنها دو ماه پس از آغاز دوره صدارت وی، جنگ روسیه به اوکراین در فوریه 2022، برنامه‌های سوسیال‌دموکرات‌ها را بر هم زد و ائتلاف او با احزاب سبز و لیبرال را تحت‌فشار قرار داد. میراث دولت کوتاه‌مدت شولتز شکاف‌های امنیتی و دفاعی و ناکامی در جلوگیری از افول اقتصادی این کشور است.

اقتصاد
شولتز وعده یک «معجزه اقتصادی» دیگر (اشاره به رشد اقتصادی پس از جنگ جهانی دوم) از طریق سرمایه‌گذاری‌های چشمگیر در تحول سبز آلمان را داده بود. اما اقتصاد این کشور در دوره او تقریباً رشدی نداشت. پس از رشد 1.4 درصدی در سال 2022، تولید ناخالص داخلی در دو سال بعد کاهش یافت و در سطح پیش از پاندمی ثابت ماند.
بودجه‌های عمومی تحت‌فشار که با فقدان رشد تشدید شد، به یک موضوع اختلاف میان سه حزب ائتلافی تبدیل شد. برخی از مشکلات از جمله شوک قیمتی انرژی پس از جنگ روسیه با اوکراین و کاهش تجارت جهانی، خارج از کنترل برلین بود. اما کارستن برسکی، رئیس کلان اقتصاد جهانی در ING، استدلال کرد که دولت شولتز اوضاع را با ایجاد «بی‌ثباتی سیاستی» از طریق نزاع‌های مداوم و ارتباطات ضعیف بدتر کرده است. سرمایه‌گذاران بین‌المللی متوجه این موضوع شدند و روزبه‌روز بیشتر از آلمان فاصله گرفتند.
اگرچه سرمایه‌گذاری از کشور‌های خارج از اتحادیه اروپا در حال افزایش است، اما سرمایه‌گذاری در آلمان از سوی کشور‌های اتحادیه اروپا کند شده است. مجموع این سرمایه‌گذاری‌ها طی پنج سال گذشته بیش از 160 میلیارد یورو بوده است. در این مدت، فرانسه رشد قوی‌تری داشته و از آلمان پیشی گرفته است. بخش تولید آلمان که ستون فقرات اقتصاد آن است به‌شدت آسیب دیده است.
این فشار با روی کار آمدن اولین دولت ترامپ در آمریکا در سال 2017 آغاز شد. تولید آلمان در دوران پاندمی کرونا در سال‌های 2021-2020، زمانی که کارخانه‌ها تعطیل شدند و زنجیره‌های تأمین جهانی به‌شدت آسیب دیدند به‌شدت سقوط کرد و از آن زمان تاکنون تلاش کرده تا بهبود یابد.

بازار کار
پس از سال‌ها ثبات نسبی در بازار کار بیکاری پس از آغاز جنگ اوکراین دوباره شروع به افزایش کرد. با افزایش تقاضا برای نیروی کار در بخش‌های بهداشت، آموزش و مدیریت عمومی و بازنشستگی بسیاری از کارگران مسن در سال‌های آینده، اقتصاد‌دانان انتظار بازگشت به سطوح بیکاری ابتدای قرن را ندارند.

  بحران صنعت خودروسازی
با برنامه‌ریزی بزرگ‌ترین کارفرمای صنعتی آلمان، فولکس‌واگن، برای حذف 35 هزار شغل در کشور تا سال 2030 و کاهش ظرفیت تولید داخلی برای بیش از 730 هزار خودرو، بحران صنعت خودروسازی در سال گذشته به نقطه اوج رسید. خودروسازان آلمانی که در عرضه خودرو‌های برقی رقابتی ناتوان بودند، سهم بازار خود را در چین یعنی مهم‌ترین بازار صادراتی‌شان از دست دادند و با رقبای جدید چینی در داخل کشور روبه‌رو شدند.
پایان ناگهانی یارانه‌ها برای خودرو‌های برقی که توسط دولت شولتز در اواخر سال 2023 برای رفع محدودیت‌های بودجه‌ای تصمیم‌گیری شد، فروش خودرو‌های برقی را در زمانی که صنعت تازه بسیاری از کارخانه‌های داخلی خود را برای تولید خودرو‌های باتری دار تبدیل کرده بود، کاهش داد.

بحران مسکن
کمبود مسکن در آلمان که مدت‌ها ادامه داشت در سال‌های اخیر با کاهش فعالیت‌های ساخت‌وساز، تمایل شهروندان به آپارتمان‌ها و خانه‌های بزرگ‌تر و فشار فزاینده ناشی از مهاجران بیشتر که در کشور ساکن می‌شوند، تشدید شده است. این مشکل در شهر‌های بزرگ به‌طور خاص حادتر است و شولتز نتوانست به وعده خود مبنی بر ساخت 400 هزار واحد مسکونی در سال عمل کند.
علی‌رغم تلاش‌های دولت برای محدودکردن قانونی افزایش اجاره‌ها در بازاری که قبلاً به‌شدت تنظیم شده بود، اجاره‌خانه‌ها برای قرارداد‌های جدید افزایش‌یافته، آن هم در کشوری که بیش از 50 درصد از خانوار‌ها اجاره‌نشینند.

انرژی
وابستگی طولانی‌مدت به گاز ارزان روسیه برای بخش تولید انرژی‌بر آلمان این کشور را پس از قطع تأمین انرژی توسط ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در سال 2022 مجبور به یافتن جایگزین‌های جدید کرد. رابرت هابک، معاون صدراعظم و وزیر انرژی از حزب سبز‌ها به‌سرعت به سمت ساخت پایانه‌هایی برای گاز طبیعی مایع گران‌تر از آمریکا و غرب آسیا حرکت کرد.
به گفته اُتمار ادنهوفر، مدیر مؤسسه تحقیقات تأثیرات اقلیمی پوتسدام دولت تحت‌فشار زیاد کار بزرگی انجام داد. هابک در سال 2023 برنامه‌هایی را برای تعطیلی سه نیروگاه باقی‌مانده هسته‌ای کشور ادامه داد اگرچه این موضوع او را مجبور به بازگشایی نیروگاه‌های آلوده‌کننده زغال‌سنگی کرد.
درحالی‌که آلمان از خاموشی‌هایی که برخی از آن می‌ترسیدند جلوگیری کرد این کشور همچنان با هزینه‌های بالای انرژی نه‌تنها برای مصرف‌کنندگان بلکه برای صنعت هم دست‌وپنجه نرم می‌کند که این امر رقابت‌پذیری آن را کاهش داده است. این کشور همچنین در زمینه دستیابی به اهداف اقلیمی خود، نتایج متفاوتی را به دست آورده است. درحالی‌که ائتلاف دولت مسئله حفاظت از اقلیم را در مرکز مأموریت خود قرار داده بود، انرژی‌های تجدیدپذیر اکنون بیش از نیمی از تولید برق آلمان را تشکیل می‌دهند.
بر اساس گزارش اندیشکده Agora Energiewende، انتشار گاز‌های گلخانه‌ای آلمان در سال گذشته به پایین‌ترین سطح خود از دهه 1950 رسید. اما بخشی از این کاهش به دلیل افت تولید شرکت‌های انرژی‌بر در نتیجه مشکلات اقتصادی بود. آلمان همچنان در کاهش انتشار گاز‌های دی‌اکسیدکربن ناشی از حمل‌ونقل و ساختمان‌ها به اهداف خود نمی‌رسد.
برنامه‌های هابک برای جایگزینی سامانه‌های گرمایش نفتی و گازی با پمپ‌های حرارتی به یک فاجعه سیاسی تبدیل شد. به گفته ادنهوفر، یکی از موفقیت‌های دولت نظارت بر گسترش قابل‌توجه انرژی خورشیدی و تسریع در صدور مجوز برای توربین‌های بادی بوده است.

جامعه
صدارت شولتز با اعتراضات خیابانی همراه شد، از جمله تظاهرات ضد محدودیت‌های همه‌گیری کرونا، واکسن هراسان و کشاورزانی که علیه افزایش مالیات سوخت اعتراض می‌کردند. در فوریه سال گذشته صد‌ها هزار نفر علیه حزب راست‌گرای افراطی آلترناتیو برای آلمان (AfD) به دلیل برنامه‌های باز مهاجرت این حزب شامل اخراج دسته‌جمعی مهاجران و حتی شهروندان آلمانی با ریشه مهاجرتی به خیابان‌ها آمدند.
واکنش‌های عمومی پس از یک حمله چاقوکشی مرگبار در شهر سولینگن توسط یک شهروند سوری که درخواست پناهندگی او رد شده بود دولت را مجبور به سخت‌تر کردن سیاست‌های مهاجرتی کرد. شولتز که پس از حملات مشابه قبلی از انجام چنین اقدامی خودداری کرده بود، همچنین کنترل‌های مرزی موقتی را معرفی کرد و وعده تسریع در روند اخراج‌ها را داد.

 نتیجه‌
هرکسی که صدراعظم بعدی آلمان شود باید به آسیب‌پذیری‌های ساختاری یک مدل اقتصادی که به‌شدت به تولید و صادرات به چین وابسته است، بپردازد. به گفته تیمو وولمرسهوزر، رئیس بخش پیش‌بینی در اندیشکده اقتصادی Ifo، آلمان در طولانی‌ترین دوره رکود خود از زمان جنگ جهانی دوم گیر کرده است.
او افزود: «در مقایسه با سایر مناطق جهان بار مالیاتی، بروکراسی و هزینه‌های انرژی برای شرکت‌ها در آلمان بالا است، نوسازی زیرساخت‌های دیجیتال، انرژی و حمل‌ونقل به‌کندی پیش می‌رود و کمبود نیروی کار ماهر شدیدتر است.»

گزارش کامل مائده زمان‌فشمی، خبرنگار را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

 

 

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۱
mahdiajabi
1403/11/01 - 14:40

این مقاله گزارش financial Times با عنوان How Germany declined under Olaf Scholz — in charts هست که با نمودارهاش خیلی گزارش کاملی شده. کاش سایر نمودارهارو هم میذاشتید