


سال 2020 که دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری شکست خورد، مخالفانش برای شادی در مقابل کاخسفید جمع شدند تا جشن بگیرند. آنها تابلوهایی در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود: «سفر بخیر، دموکراسی پیروز شد! تو اخراج شدی! ترامپ تمام شد». 4 سال از آن روزها گذشته و از امروز دونالد ترامپ، یکبار دیگر رئیس جمهور آمریکا خواهد بود.
او در همان 4 سال نخست، چنان شکافهای عمیقی در جامعه آمریکا ایجاد کرد که حتی رئیسجمهور پس از او نیز نتوانست آنها را ترمیم کند. ترامپ قرار است 4 سال در کاخ سفید بماند اما این 4 سال با چالشهای خاصی در سیاست داخلی همراه است. او به گمان خودش، ایدههای متفاوتی برای چالشها به ویژه در اقتصاد دارد. در این گزارش به بررسی چند چالش دولت دوم ترامپ پرداخته شده است.
ترامپ دیوارکش!
ترامپ در دوران رقابتهای انتخاباتی ریاستجمهوری، حرفی نگفته در زمینه سیاستهای ضدمهاجرتیاش باقی نگذاشت. او وعده داد «بزرگترین عملیات اخراج داخلی در تاریخ آمریکا» را به اجرا بگذارد. به همین دلیل، بسیاری از کارشناسان و فعالان آمریکایی نگران تأثیر سیاستهای او بر جوامع مهاجرند، به ویژه با توجه به طرحهایی که او برای تحول گسترده سیاستهای مهاجرتی آمریکا ارائه کرده است.
پس از پیروزیاش در انتخابات، با لحن تندتری علیه مهاجران سخن گفت؛ حتی تندتر از دوره قبل. حال ترامپ امروز درحالی برای بار دوم وارد کاخ سفید میشود که وعده داده یکی از پروندههای روی میزش در روز اول، اخراج مهاجران باشد. درحالیکه ترامپ سیاستهای خود را به عنوان فراخوانی برای یک آمریکای «امنتر» معرفی میکند، بسیاری از کارشناسان آمریکایی معتقدند که واقعیت بسیار تاریکتر است.
تنها در سال ۲۰۱۸، اداره مهاجرت و گمرک آمریکا بیش از ۱۵۸,۰۰۰ دستگیری از افرادی که به نقض قوانین مهاجرت متهم بودند، انجام داد. بسیاری از این افراد سالها در آمریکا زندگی کرده و در بخشهای کلیدی مانند وعده اخراج مهاجران، وعدهای است که ترامپ به واسطه آن رأی بخش زیادی از طبقه کارگر آمریکایی را به دست آورده است.
اما همچنان اعتقاد بسیاری از کارشناسان و جامعهشناسان آمریکایی آن است که با چهارقفله کردن درهای آمریکا به روی مهاجران و اخراج آنان، صنایع آمریکایی و به طور کلی اقتصاد آمریکا ضربهای جدی خواهد خورد. همچنین در صورت پیگیری شدید سیاست ضدمهاجرت، احتمال ایجاد هرجومرج و بحرانهای اجتماعی، خصوصاً در ایالتهای مهاجرپذیرتر مانند فلوریدا که درصد زیادی هیسپانیکتبار دارد، چندان بعید به نظر نمیرسد.
گزارش کامل حانیه قاسمیان، خبرنگار گروه جهانشهر را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.
