در برنامه گفتگوی ویژه خبری
وزیر امور خارجه کشورمان در برنامه گفتگوی ویژه خبری با اشاره به سفر رئیس جمهور به منطقه اوراسیا گفت: طی ۳ سال گذشته تجارت میان ایران و تاجیکستان ۵ برابر شده است.
  • ۱۷ ساعت قبل
  • 00
در برنامه گفتگوی ویژه خبری
عراقچی: ۲۰ سند در سفر تاجیکستان امضا خواهند شد
عراقچی: ۲۰ سند در سفر تاجیکستان امضا خواهند شد

عباس عراقچی،  وزیر امور خارجه کشورمان در برنامه گفتگوی ویژه خبری، ضمن تبریک ولادت حضرت علی (ع) و روز پدر، با اشاره به سفر رئیس جمهور به تاجیکستان و روسیه، اظهار کرد: این دو سفر در راستای تداوم سیاست حسن همسایگی ما است. فردا عزیمت به تاجیکستان خواهد شد و این سفر به دعوت رئیس جمهور تاجیکستان است.

وی گفت: این سفر اولین سفر رئیس جمهور به اوراسیاست. روابط فرهنگی و تمدنی میان ایران و تاجیکستان وجود دارد.

عراقچی افزود: طی ۳ سال گذشته تجارت میان ایران و تاجیکستان ۵ برابر شده است. در این سفر چند حرکت قابل توجه صورت می‌گیرد یکی نشست میان بازرگانان تجاری دو کشور است.

وزیرخارجه گفت: درجریان این سفر یک نشست اقتصادی و تجاری میان بازرگانان و فعالیت اقتصادی دوطرفه برگزار خواهد شد. یک نشست بزرگ تدارک دیده شده است که در بخشی از این نشست رؤسای جمهور دو کشور شرکت خواهند مرد.

عراقچی افزود: شب شعری را هم برگزار خواهیم کرد. ما و تاجیکستان در حوزه ادبیات مشترکاتی داریم. مطمئنم شب بسیار لذت بخشی خواهد بود.

وی گفت: ۲۰ یادداشت تفاهم میان ایران و تاجیکستان امضا خواهد شد.

عراقچی گفت: میان دوکشور مشورت‌های منطقه‌ای وجود دارد. منطقه اوراسیا و آسیای مرکزی مهم است. حوزه همکاری‌های اقتصادی با این منطقه گسترده است. طبیعی است درخصوص افغانستان مشورت‌هایی را خواهیم داشت. ناچارا در منطقه باید به صورت همفکری با کشورهای منطقه مشورت کنیم. این سفر یک جهش بزرگ در روابط دوکشور خواهد بود.

وی با اشاره به سفر به روسیه گفت: این سفر هم به دعوت پوتین انجام می‌شود. این اولین سفر رئیس جمهور به مسکو است. البته قبلاً برای اجلاس بریکس به سن پترزبورگ رفته بودند.

وی افزود: در روسیه نشست اقتصادی هم‌خواهیم داشت. در این سفر یک تحول مهم صورت می‌گیرد که آن معاهده راهبردی جامع میان دو کشور است.

وی ادامه داد: این معاهده جدید نیست و اولین بار در زمان در دولت خاتمی یک‌توافق ۱۰ ساله را امضا کرده بودیم. در سال ۹۸ پس از توافق ۲۵ ساله با دولت چین در دولت روحانی، به دوستان در روسیه هم پیشنهاد دادیدم معاهده جدید را با مدت زمان بیشتری داشته باشیم که پذیرفته شد.

عراقچی گفت: از چند ماه پیش تصمیم گرفتیم تاریخی را مشخص کنیم که تاریخ ۱۷ ژانویه و ۲۸ دی در نظر گرفته شد و ربطی به تحولات ماه‌های اخیر ندارد. تصمیمی است که از دو دولت گذشته گرفته و الان قرار است امضا شود. یک اجماع ملی درباره آن وجود دارد.

وی گفت: این معاهده تصمیمی بوده که در دو دولت گذشته گرفته شده و استمرار دارد. این تصمیم ملی نظام بوده است که انجام‌می شود.

وزیر امور خارجه ادامه داد: این امر متداولی بین کشورهاست و کشورهای زیادی با هم معاهدات همکاری درازمدت دارند.

وزیر امور خارجه عنوان کرد: یک معاهده کاملاً جامع است که همه ابعاد را در نظر می‌گیرد و اتفاقاً بعد اقتصادی آن قوی‌تر است. همکاری‌های قضائی، حقوقی، امنیتی، پارلمانی و دفاعی را هم در بر می‌گیرد. اصلاً یک معاهده برای ائتلاف نظامی نیست.

وی درباره ضمانت بر نظارت اجرای این معاهده، گفت: از معاهده قبلی رضایتی وجود داشته که مجدداً تمدید شده است. الان هم این معاهده را کمی گسترده‌تر کرده‌ایم. اگر پس از ۲۰ سال دوکشور راضی بودند مجدداً تمدید خواهد شد.

عراقچی گفت: این معاهده بر اساس منافع متقابل تنظیم شده است و هیچ چیز یکطرفه‌ای پذیرفته نشده است. این معاهده همچنین بر اساس اصول بین الملل و احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی، عدم تهدید یکی علیه دیگری تنظیم شده است.

وی گفت: روابط ایران و روسیه براساس احترام و منافع متقابل جریان داشته است. از روابط با روسیه راضی هستیم. طبیعی است در روابط هر دو کشور فراز و نشیب‌هایی وجود داشته ولی در کلان، روابط خوبی بوده و مسیر رو به رشدی را طی کرده است.

وی با بیان اینکه این معاهده چارچوبی برای همکاری است، گفت: این معاهده علیه هیچ طرف ثالثی نیست. هیچ منعی برای روابط دوکشور با کشوری ثالث ایجاد نکرده است.

عراقچی عنوان کرد: مذاکرات مهمی را در این سفر خواهیم داشت. یکی بحث صدور گاز روسیه به ایران و انتقال گاز روسیه از ایران است که می‌تواند ایران را به هاب انرژی در منطقه تبدیل کند. مذاکراتی برای کشیدن لوله‌های گازی صورت می‌گیرد. یکی از پروژه‌های مهم بین دو کشور است که امیدواریم در این سفر پیش برود.

وی گفت: بحث کریدورها بین دو کشور است که از آسیای مرکزی، دریای خزر و از مسیر قفقاز بین ما و روسیه وجود دارد و برخی پیش رفته و برخی نقاطی مانده که باید تکمیل شود.

عراقچی درباره تجارت بین دو کشور اظهار داشت: تحریم‌های روسیه بازار جدیدی را ایجاد کرده و امکان گسترش همکاری‌های تجاری و اقتصادی بین دو کشور بیشتر از گذشته شده است. موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیاست که ملحق شدن ایران به این اتحادیه منجر می‌شود که ایران از رفع تعرفه‌های تجاری منتفع شود. بین ایران و روسیه ۹۰۰ قلم کالاست که تعرفه آن به صفر می‌رسد و اقلامی هم هست که تعرفه آن کاهش می‌یابد.

وی ادامه داد: برای ایران و روسیه تحولات غرب آسیا مهم است و در این سفر در این خصوص گفتگو خواهد شد. بحث هسته‌ای ایران و مقابله با یکجانبه گرایی و بحث همکاری در بریکس و شانگهای دریای گسترده‌ای از موضوعات است که بین ایران و روسیه درباره آن گفتگو می‌شود.

عراقچی در مورد پیوستن به FATF، گفت: این یک‌بحث‌کاملا فنی وکارشناسانه است. دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد که این پیوستن منافعی دارد و یا خسارت. بهترین کار این است که مجمع تشخیص پیگیری کند و به هر تصمیمی که رسید احترام بگذاریم. مهم این است که فضا را دو قطبی نکنیم. یکی از آفات سیاست خارجی این است که تبدیل به موضوعات جناحی شود. موضوع را به یک امر سیاست داخلی تبدیل نکنیم.

وی گفت: اینکه پیوستن به FATF تأثیر فوق العاده‌ای در روابط اقتصادی خواهد گذاشت تضمینی وجود ندارد. FATF حلال همه مشکلات ما نیست بلکه حلال بخشی از مشکلات است.

عراقچی ادامه داد: بحث پیوستن نیست بلکه رعایت یکسری استانداردها و اصولی است که FATF مقرر کرده است. آنچه به عنوان لیست سیاه مطرح می‌شود، در واقع لیست سیاه نیست، بلکه لیستی است که کشورهای دیگر را منع می‌کند از اینکه با این کشور همکاری مالی و بانکی داشته باشند. دولت معتقد است که اگر این مرحله را بگذرانیم و از لیست سیاه FATF خارج شویم خسارات کمتری وارد می‌شود.

عراقچی گفت: من متخصص مسائل اقتصادی و بانکی داخلی و خارجی نیستم و متخصصان مربوطه نظر بدهند.

عراقچی در مورد مذاکره با سه کشور اروپایی گفت: غرض اصلی این مذاکرات پیدا کردن راهی برای حل موضوعات هسته‌ای است. ما هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده‌ایم چرا که از برنامه صلح آمیز خود مطمئنیم.

وی گفت: ما با دولت آمریکا در خصوص هسته‌ای مذاکره نمی‌کنیم تا به برجام بازگردند.

وی گفت: امید دولت به مذاکره نیست، بلکه امید و منش ما خنثی سازی تحریم‌ها است ولی این مسیر را رها نمی‌کنیم، دل نبسته‌ایم، دولت کارهای خود را در زمینه اقتصادی انجام می‌دهد.

وی ادامه داد: ایران روابط خود را بر اساس رفتارهای متقابل تنظیم‌خواهد کرد. با چین و روسیه و کشورهای اروپایی مذاکرات خود را خواهیم داشت.

عراقچی بیان کرد: چین و روسیه را دو عضو اصلی می‌دانیم. در سفر به چین در این باره صحبت کردم. مذاکرات را هر جا لازم باشد ادامه خواهیم داد. ما میز مذاکره را ترک نمی‌کنیم.

عراقچی در مورد مذاکره مستقیم با آمریکا افزود: دولت جدید آمریکا هنوز مستقر نشده است. تنها در مذاکرات شرافتمندانه و براساس احترام متقابل و نه براساس فشار و تحریم و برای منافع خود شرکت خواهیم کرد. فرمول برجام کماکان معتبر است و وجود دارد.

وی گفت: به دوستانی که نگرانی دارند اطمینان می‌دهم که برای مراحل تصمیم گیری در خصوص این موضوع مراحل کاملاً شناخته شده‌ای وجود دارد و تصمیماتی که باید گرفته شود، اتخاذ می‌شود و وزارت خارجه بعنوان مجری عمل خواهد کرد. در موضوعات مهم مثل هسته‌ای در شورای امنیت ملی بررسی می‌شود و مسیر آن هم مشخص است.

وی تاکید کرد: مرتباً مجلس را در جریان مذاکرات خواهیم گذاشت.

وزیر امور خارجه در ادامه با اشاره به چشم انداز آینده سوریه، عنوان کرد: در مورد سوریه اصولی وجود دارد که به آنها پایبندیم. حفظ وحدت سرزمینی سوریه، آرامش و ثبات و تأمین آرامش و پیشرفت سوریه و حتماً یک دولت فراگیری که همه اقشار سوریه را در برگیرد. معتقدیم ثبات در سوریه منوط به این است که یک دولت فراگیری تشکیل شود که همه اقوام در آن مشارکت داشته باشند. بسیاری از کشورهای منطقه هم عیناً موضع ما را دارند. برای بازگشایی سفارتمان در سوریه مشکلی نداریم اگر امنیت آن تضمین شود.

وی با اشاره به مسئله اوکراین، گفت: جنگی در اوکراین در جریان است. به نظر ما دلیل موجهی برای نگرانی از ناحیه ایران وجود ندارد. همواره از تمامیت ارضی حمایت کردیم.

وزیر خارجه بیان کرد: البته همکاری‌هایی با روسیه داریم و همکاری‌های نظامی ما با روسیه از قدیم وجود داشته است. برای رفع نگرانی کشورهای اروپایی و در خصوص تهدیدات امنیتی آنها حاضریم وارد گفتگو شویم. اگر علاقه‌مندی در سمت اروپا وجود داشته باشد حاضریم گفتگو کنیم و آنها هم باید به نگرانی‌های ایران جواب دهند.

عراقچی عنوان کرد: ما آمادگی داریم با اروپا وارد گفتگو درباره اوکراین شویم و این جا آمادگی خود را اعلام می‌کنیم. اروپا باید پاسخ دهد درباره همکاری‌های نظامی که با اسرائیل دارند و منجر به نسل‌کشی در غزه شده است. همه اینها با کمک تسلیحات غربی صورت گرفته است. حرف از نگرانی زدن طبیعی است ولی این یک جاده دوطرفه است ولی نمی‌توانند آنها حق داشته باشند و ابراز نگرانی کنند. خاری که از سوی اروپا در چشم بقیه فرورفته قابل نادیده گرفتن نیست.

عراقچی اظهار کرد: منطق ما قوی است و با اروپا آماده گفتگو درباره اوکراین هستیم.

وزیر امور خارجه در واکنش به اظهارات بلینکن مبنی بر اینکه در حمله رژیم اسرائیل به ایران تمام پدافند هوایی ایران منهدم شده است گفت: توانمندی‌های دفاعی ما درون‌زا است. اینکه در گوشه و کناری ضرباتی زده شود طبیعی است. تأسیسات دفاعی ما وارداتی نیست که اگر زده شد عزا بگیریم بلکه این تأسیسات توسط فرزندان برومند ایران ساخته شده است. تا جایی که اطلاع دارم سیستم پدافندی برقرار شده و کامل‌تر هم خواهد شد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰