شوک درمانی خفیف داروسازها
براساس بررسی‌های «فرهیختگان» از اطلاعیه شرکت‌های دارویی، افزایش قیمت‌ها نسبتاً قابل تأمل است. گرچه در اغلب شرکت‌ها شاهد افزایش قیمت ۳۰ تا ۴۰ درصدی برخی دارو‌هاییم، اما اقلام زیادی هم هستند که افزایش قیمت ۲۰ تا ۴۰۰ درصدی را تجربه کرده‌اند. آمپول‌ها، پماد‌ها، قطره‌ها و برخی قرص‌های بدون نسخه ازجمله اقلامی‌اند که بیشترین افزایش قیمت را در اغلب شرکت‌ها تجربه کرده‌اند.
  • ۱۴۰۳-۱۰-۱۹ - ۱۱:۴۲
  • 00
شوک درمانی خفیف داروسازها
داروهای تولید داخل هم گران شدند!
داروهای تولید داخل هم گران شدند!

در روز‌های اخیر، خبر افزایش ناگهانی قیمت اقلام دارویی بین مردم پیچیده و باعث تعجب و نگرانی آن‌ها شده است. چند روز قبل بود که حمیدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت درباره نوسان نرخ ارز و تأثیر این مؤلفه بر دارو اعلام کرد دارو در روند نوسان نرخ ارز تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد و قیمت آن تغییراتی می‌کند.
این شرکت‌ها به گفته‌ وزیر عمدتاً میزان افزایش قیمت‌ 30 درصدی داشته‌اند. براساس بررسی‌های «فرهیختگان» از اطلاعیه شرکت‌های دارویی، افزایش قیمت‌ها نسبتاً قابل تأمل است. گرچه در اغلب شرکت‌ها شاهد افزایش قیمت 30 تا 40 درصدی برخی دارو‌هاییم، اما اقلام زیادی هم هستند که افزایش قیمت 20 تا 400 درصدی را تجربه کرده‌اند. آمپول‌ها، پماد‌ها، قطره‌ها و برخی قرص‌های بدون نسخه ازجمله اقلامی‌اند که بیشترین افزایش قیمت را در اغلب شرکت‌ها تجربه کرده‌اند.
یکی از کارشناسان حوزه دارو به «فرهیختگان» گفت ادعای اینکه دلیل افزایش قیمت نرخ دارو جهش ارزی اخیر بوده، صحت ندارد و افزایش چندصد درصدی نرخ‌ها مربوط به جاماندگی این نرخ‌ها از تورم دو سال اخیر بوده است. به گفته وی، این افزایش قیمت اگر قبلاً به صورت تدریجی اعمال می‌شد، شاهد شوک قیمت‌های اخیر نمی‌بودیم. اما شرکت‌های دارویی نیز در اطلاعیه‌های خود در سامانه کدال ادعا کرده‌اند افزایش قیمت اخیر برای پوشش هزینه‌های ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه، دستمزد و سربار بوده و منجر به رشد حدود 20 درصدی رقم فروش ریالی آن‌ها خواهد شد. 

   دارو‌هایی با جهش قیمتی 200 تا 400 درصدی
آنطور که اطلاعیه‌های شرکت‌های دارویی نشان می‌دهد، برخی اقلام دارویی در شرکت‌های مختلف داروسازی طی چند روز اخیر افزایش بعضاً 200 تا 400 درصدی داشته‌اند. بیشترین درصد رشد قیمت‌های اقلام دارویی مربوط به شرکت‌های داروسازی سینادارو با یک قلم به میزان 506 درصد و داروسازی زهراوی به نرخ 415 درصد بوده است. در لیستی که شرکت داروسازی زهراوی منتشر کرده، بیش از نیمی از محصولات این شرکت ازجمله آمپول‌های جنتامایسین، اوندازو از 200 تا 400 درصد در روز‌های اخیر، افزایش قیمت داشته‌اند.
در شرکت سینادارو نیز قیمت بیش از نیمی از محصولات از 150 تا 500 درصد افزایش پیدا کرده که عمدتاً شامل انواع قطره‌ها و محصولات چشمی و کرم‌های موضعی است. برخی شرکت‌های داروسازی قیمت محصولات پرکاربرد که عمدتاً بدون نسخه در اختیار مردم قرار می‌گیرند را افزایش داده‌اند، ازجمله شرکت رازک که محصولاتی مانند قرص ایبوپروفن، لووفالکسین، شربت والپروات سدیم، سیتریزین، آلپروزام را از 30 تا 320 درصد افزایش قیمت داده است.

   دلیل افزایش قیمت 200 تا 300 درصدی چند قلم دارو 
سید سجاد حسینی، کارشناس حوزه دارو، در گفت‌وگو با «فرهیختگان» درباره افزایش اخیر نرخ دارو اظهار داشت: «با احتساب افزایش قیمت کل داروها از ابتدای سال تا کنون، به طور میانگین حجم مارکت حدود ۴ درصد بزرگ‌تر شده است. از مواردی که افزایش قیمت چندصد درصدی داشتند، می‌توان به یک پماد چشمی کم‌مصرف در کشور اشاره کرد که قیمت آن از یک آدامس ارزان‌تر است! تولید این محصولات با تیراژ پایین و با این قیمت‌ها برای شرکت‌ها توجیه اقتصادی ندارد. در این صورت، دولت مجبور می‌شود نیاز مردم را از طریق واردات و با قیمت‌هایی بعضاً بیش از ۱۰ برابر تأمین کند. قیمت این نوع محصول از ۲ تا ۳ دلار شروع می‌شود که با احتساب قیمت دلار، همین عدد برای هر قطره چشمی بیش از ۳۰۰ هزار تومان محاسبه می‌شود. در ایران اما این قیمت، برای مثال، ۸ هزار تومان است! این شرایط برای شرکت صرفه اقتصادی ندارد.»

   افزایش قیمت برای جلوگیری از واردات گران؟ 
وی افزود: «قیمت آمپولی مثل دگزامتازون ۶ هزار تومان بوده است؛ با این قیمت حتی نمی‌شود پفک خرید! موضوع قیمت‌گذاری در ایران مدت‌هاست موجب شده قیمت فروش اقلام دارویی نسبت به قیمت تمام‌شده بسیار عقب بیفتد. به این دلیل، دولت به این نتیجه رسیده که باید از طریق این افزایش قیمت، صنعت و مردم را نجات دهد. شاید بتوان گفت اتخاذ این تصمیم جسورانه بوده است. باید در نظر داشت حتی حالا هم که قیمت داروها افزایش یافته، نرخ یک آمپول از ۷ هزار تومان به ۱۹ هزار تومان رسیده است. قیمت محصول مشابه در کشورهایی مثل عراق و سوریه حدود ۳.۵ دلار است. ۱۹ هزار تومان تقریباً یک‌چهارم یک دلار است. با احتساب اینکه تولیدکنندگان باید برای دستگاه‌ها، تکنولوژی و... نیز هزینه کنند، صنعت داروی ما حتی با همین افزایش قیمت نیز از باقی نقاط دنیا عقب می‌ماند. درست است که قیمت بعضی محصولات ۴۰۰ درصد افزایش یافته، اما این عدد مربوط به محصولاتی است که بازار محدودی دارند. به بیان ساده‌تر، افزایش قیمت این داروها به این دلیل بوده که ناچار نباشیم نیاز کشور را با قیمت بالاتر و از محل واردات تأمین کنیم.» حسینی تصریح کرد: «سال ۹۷ ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومان بود، این عدد در سال ۱۴۰۰ به ۲۸ هزار تومان رسید. ما همچنین افزایش قیمتی را در سال ۱۴۰۰ به ۱۴۰۱ نیز داشتیم. اما با این دست‌فرمانی که دولت در پیش گرفته، به نظر می‌رسد که می‌خواهد قیمت داروها را به مرور زمان آزاد کند.»

گزارش کامل گروه اقتصاد را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰