نه از ایده خبری هست، نه از آمار
وزیر علوم دولت چهاردهم در زمان بررسی صلاحیت وزرای دولت در حضور نمایندگان، سلامت روانی دانشجویان را نگران‌کننده مطرح کرده و گفته بود نزدیک به ۳۰ درصد دانشجویان نیازمند خدمات سلامت روان و اجتماعی هستند که امری پرهزینه است. اظهارات او و توجه آن به حوزه سلامت روان از نقاط امیدوارکننده سخنان او محسوب می‌شد؛ اما امیدی که در نخستین مواجهه رسانه‌ای مدیر مربوطه کم‌رنگ شد؛ چراکه به نظر می‌رسد هیچ خبری از ایده و برنامه خاص و ویژه نیست.
  • ۱۴۰۳-۱۰-۱۹ - ۱۰:۱۱
  • 00
نه از ایده خبری هست، نه از آمار
وضعیت نامشخص پایش سلامت‌روان نودانشجویان
وضعیت نامشخص پایش سلامت‌روان نودانشجویان
زهرا رمضانیخبرنگار

سومین جشنواره بین‌المللی سلامت که با شعار «سلامت و مسئولیت‌پذیری» از زمستان امسال آغاز می‌شود، بهانه‌ای شد تا اولین نشست خبری حمیدرضا حسن‌آبادی، مدیرکل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان روز گذشته در محل این سازمان برگزار شود.
حسن‌آبادی که از 6 آذر ماه بر مسند اداره کل مشاوره این سازمان قرار گرفته در اولین اقدام خود قرار است سومین دوره این جشنواره را راهبری کند. به گفته این مقام مسئول، سومین دوره جشنواره که در حوزه‌های فضای مجازی، هنرهای تجسمی، تولیدات رسانه‌ای، ایده‌ها و تجارب در آموزش و پژوهش و فناوری برگزار خواهد شد، با رویکرد فراسازمانی دنبال می‌شود تا از این طریق فرهنگ‌سازی در حوزه سلامت صورت گیرد.
او در نشست روز گذشته با اصحاب رسانه از الزامی شدن درس دو واحدی مهارت‌های زندگی برای ورودی‌های جدید دانشگاه خبر داد. از طرف دیگر آنطور که این مقام مسئول گفته بناست در بازه زمانی امتحانات، ارائه خدمات مشاوره به صورت تلفنی دنبال شود و دانشجویان امکان بهره‌مندی از این خدمات را به صورت برخط داشته باشند. 

   وضعیت نامشخص پایش سلامت روان نودانشجویان 
اولین نشست خبری مدیرکل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان پایین‌تر از سطح انتظار رقم خورد. درحالی‌که انتظار می‌رفت مدیر جدید حوزه سلامت روان با دست پر به جمع خبرنگاران بیاید و از ایده‌های خودش در این حوزه سخن بگوید؛ اما هیچ‌کدام از این دو محقق نشد. حسن‌آبادی در پاسخ به سؤال «فرهیختگان» مبنی بر وضعیت پایش سلامت روان نودانشجویان گفت: «هنوز روند پایش سلامت روان نودانشجویان به اتمام نرسیده است. چون دانشجویان سال 1403 بعد از مدتی که از سال تحصیلی گذشته بود، وارد دانشگاه شدند و هنوز آمار کاملی از وضعیت پایش سلامت جسم و روان آن‌ها نداریم و اطلاعات ریز موضوع این حوزه هنوز در دسترس نیست. البته باید به این مسئله هم اشاره کنم که دانشگاه‌ها از آبان ماه برای مدتی به صورت آنلاین شدند و امروز نیز همین روال در برخی از دانشگاه‌ها وجود دارد و اشکالاتی از حیث ورود دانشجویان به لحاظ برنامه‌ریزی وجود داشت که امکان تکمیل این پرسش‌نامه وجود نداشت.» 

   درِ مشاوره در دانشگاه‌ها بر پاشنه همیشگی خواهد چرخید؟ 
درحالی‌که برف‌وباران و ناترازی انرژی و تعطیلی چندروزه دانشگاه‌ها بهانه‌ای برای به نتیجه نرسیدن ماجرای پایش سلامت روان شده که پرسش‌نامه‌ها به شکل الکترونیکی تکمیل شوند، اما به نظر می‌رسد بیش از هر چیز اراده و پیگیری لازم برای تکمیل آن‌ها وجود نداشته و در روزهای پایانی ترم نخست سال تحصیلی هنوز خبری در جمع‌بندی و نتایج این پایش وجود ندارد. حسن‌آبادی در توضیح بیشتر درباره چرایی وضعیت فعلی عنوان کرد: «چون دانشگاه‌ها برنامه این پرسش‌نامه را متفاوت آغاز کرده‌اند، زمان مشخصی نداریم؛ اما درنهایت باید تا پایان فصل به دست ما برسد و بر اساس آن برنامه 1404 را عملیاتی‌تر خواهیم کرد.» 

   نشاط‌آفرینی با کدام ایده؟ 
وزیر علوم دولت چهاردهم از ابتدای پذیرش مسئولیت بر لزوم احیای نشاط و امید در دانشجویان تأکید کرده بود. سیمایی صراف در زمان بررسی صلاحیت وزرای دولت در حضور نمایندگان، سلامت روانی دانشجویان را نگران‌کننده مطرح کرده و گفته بود نزدیک به 30 درصد دانشجویان نیازمند خدمات سلامت روان و اجتماعی هستند که امری پرهزینه است. اظهارات وزیر علوم و توجه آن به حوزه سلامت روان از نقاط امیدوارکننده سخنان او محسوب می‌شد؛ اما امیدی که در نخستین مواجهه رسانه‌ای مدیر مربوطه کم‌رنگ شد؛ چراکه به نظر می‌رسد هیچ خبری از ایده و برنامه خاص و ویژه نیست. 
مدیرکل مرکز مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان درباره اولویت‌های این اداره کل برای ایجاد نشاط در محیط دانشگاهی گفت: «احیای نشاط و امید جزء برنامه‌های ما خواهد بود؛ اما موضوع این است که بحث آسیب‌ها یک‌سو و بحث سلامتی و نشاط هم در طرف دیگر است و هر دو مدنظرمان است. اگرچه رویکرد اصلی‌مان پیشگیری از بیماری‌ها و ارتقای سلامت و بهزیستی است، اما به یک شکل نیز نگاه دفتر سلامت، مشاوره و سبک زندگی متناسب با برنامه‌های رئیس سازمان و مطابق با برنامه‌های وزیر علوم و اسناد بالادستی بوده و تلاش می‌کنیم تا پویایی، تحرک و شادی را در این قشر که بهترین دوران زندگی‌شان را می‌گذرانند، فراهم کنیم.» 
این مقام مسئول از ارائه خدمات مشاوره به دانشگاه‌های پیام‌نور، ملی مهارت، فرهنگیان و مؤسسات غیرانتفاعی خبر داد و خاطرنشان کرد: «باوجوداینکه به لحاظ تشکیلاتی، برنامه‌وبودجه ما باید به دانشجویان دانشگاه‌های سراسری تابع وزارت علوم اختصاص پیدا کند و امروز نیز از حیث نیروی انسانی و منابع مالی، ظرفیت اندکی داریم، اما دفتر از قبل و به‌ویژه در دور جدید تلاش کرده تا با استفاده از ظرفیت منابع و ظرفیت‌های خود این دانشگاه‌ها، بتوانیم بحث خدمت‌رسانی در حوزه خدمات مشاوره‌ای را به دانشجویان آن‌ها هم داشته باشیم. در این میان دانشگاه آزاد و دانشگاه‌های تابع وزارت بهداشت به دلیل ساختار مجزایی که دارند، خود بحث‌های مربوط به مشاوره را دنبال می‌کنند.» 
 او در ادامه این نشست خبری با بیان اینکه دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی متولی و کارکرد مربوط به‌سلامت در حوزه دانشجویی را در دو بخش سلامت جسم و سلامت روان دانشجویان دنبال می‌کند، گفت: «بخش سلامت روان شامل مشاوره تحصیلی، بهداشت روان، مداخلات روان‌شناختی و مراقبت از دانشجویان است. سلامت و پیشگیری جزء اقدامات اولیه هر دستگاهی بوده و زندگی دانشجویی یعنی آماده‌کردن افراد برای اصل زندگی است.» 

گزارش کامل زهرا رمضانی، خبرنگار گروه دانشگاه را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰