نانوداروها و دارورسانی هدفمند بحث روز درمان بیماریهای صعبالعلاجی چون سرطان است که دستیابی به این قبیل داروها میتواند علاوه بر تسهیل روند درمان، فرآیند آن را مؤثرتر کند و امید به زنده ماندن بیماران را افزایش دهد. دنیا چندسالی است در این مسیر حرکت کرده و محققان ایرانی نیز تلاش کردهاند بسته به بنیه دانشی و استعدادهایی که در اختیار دارند، همگام با فعالیتهای روز دنیا پیشروند. در این میان شرکت دانشبنیان داروسازی «نانوداروپژوهان پردیس» از موفقترین شرکتهای دارویی کشور است که سالهاست در زمینه تولید جدیدترین داروهای روز دنیا و نیز نانوداروها و میکروداروها فعالیت میکند. این شرکت که در حوزه پیچیدگی محصول بهعنوان برترین شرکت داخلی شناخته شده، در تولید بسیاری از فرآوردههای دارویی، بهعنوان دومین شرکت دنیا فعالیت میکند که توانسته روند تولید و فروش بهصرفه داروها را برای بیماران مبتلا به سرطان تسهیل کند. علی آقاجانی، مدیر توسعه کسبوکار این شرکت دانشبنیان در گفتوگو با «فرهیختگان» از کموکیف فعالیت این شرکت دارویی تا رسیدن به قله دانشی در حوزه تولید دارو گفته است.
غزال دانشبنیان نانویی
شرکت دانشبنیان «نانوداروپژوهان پردیس» از سال 1390 و با همت برخی دانشجویان و اعضای هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، گروه داروسازی تأسیس شد و شروع به کار کرد. این شرکت فعالیت خود را با حوزه دارورسانی نوین آغاز کرد و محصولات را تحت توسعه قرار داد و اصلیترین فعالیتش تولید داروهای نانو و میکرو است و داروهایی را که در عرصه جهانی قابلعرضهاند با قیمتی بسیار مناسب در اختیار بیمارانی قرار داد که اگر این اتفاق نمیافتاد، دسترسی به این قبیل داروها برای بیماران مقدور نبود. این شرکت طی 14 سال فعالیتش، صادرات گستردهای به نقاط مختلف جهان ازجمله آمریکای جنوبی، آسیای جنوب شرقی، اروپا و خاورمیانه بهطور متعدد داشته که حاصل مجموعهای از حمایتها بوده است. در مراسم غزالهای دانشبنیان که امسال برای اولینبار برگزار شد، از بین بیش از 10 هزار شرکت دانشبنیان، 12 غزال دانشبنیان معرفی شدند که شرکت «نانوداروپژوهان پردیس» نیز یکی از آنها بود و یکی از 10 شرکت برتر صادراتی کشور شناخته میشود.
فروش 300 میلیارد تومانی سه داروی نانویی
بازار جهانی سه نمونه از داروهای این شرکت که در گروه نانوداروها قرار میگیرند، بیش از هفتمیلیارد دلار در سال است. فروش این سه داروی تولیدشده توسط این شرکت دانشبنیان در سال گذشته رقمی بالغ بر 300 میلیارد تومان بوده که با توجه به رقم بازار جهانی انتظار میرود با برداشته شدن موانع موجود و بیشتر شدن تعاملات با دنیا رقم فروش این قبیل داروها افزایش یابد. زمانی که بحث صادرات به میان میآید، صرفاً برده شدن نام ایران بسیاری از فرصتهای بزرگ صادراتی را از بین میبرد و گاهی شرکتها مجبور میشوند برای از دست ندادن بازار دارو را تحتعنوان سایر کشورها چون استرالیا، ترکیه و... عرضه کنند که واقعیت تلخی است، حتی شرکتهای دارویی مانند همین شرکت دانشبنیان به دلیل محدودیتها و تحریمهای مالی، فرصت حضور در بسیاری از نمایشگاههای جهانی را از دست میدهند که در آن میتوانند توانمندی و ظرفیتهای تولیدی خود را به نمایش بگذارند. این دغدغهای است که ارتباطی هم با صنعت دارو ندارد و در بسیاری از حوزههای تکنولوژیکی وجود دارد و فناوران در این امر دچار مشکلند تا کشور شاهد دستاوردهای اقتصادی گستردهای باشد.
ترک اعتیاد با مصرف ماهیانه دارو
مدیر توسعه کسبوکار این شرکت دانشبنیان عنوان کرد: «در حوزه میکروسفرها یا در حوزه میکرو، در داخل شرکت داروی ترک اعتیاد «اگزوپیو» را نیز تولید کردهایم که «نالتروکسان» آهسته رهش است که درون میکروسفرها یا کرههای میکرونی پلیمری قرار میگیرند که باعث میشود آزادسازی دارو بهصورت ماهیانه انجام شود و باعث میشود بیمار مبتلا به اعتیاد، هر روز مجبور به مصرف دارو نباشد و با تزریق ماهیانه میتواند این کار را انجام دهد. اتفاقی که میافتد این است که بعد از مصرف این دارو، حتی اگر ماده مخدر را مصرف کند به سرخوشی نمیرسد. این دارو در مورد مصرف الکل نیز کاربرد دارد و پروانه رسمی داشته و در داروخانههای ممتاز کشور توزیع میشود.»
متن کامل گزارش ندا اظهری، خبرنگار گروه دانشگاه را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.