وزارت آموزش و پرورش به مطلب مندرج در روزنامه فرهیختگان باعنوان «فکر کنید کلیپ این مشکلات مدارس هم منتشر شده است» پاسخ داد:
مدیرمسئول محترم روزنامه فرهیختگان
با سلام و احترام؛
در بررسی پدیده بازماندگی از تحصیل به ویژه در گروه سنی 11-6 سال دوره ابتدایی، وجود مسائل و مشکلات غالباً برونسازمانی مانند فقر مالی و اقتصادی خانوادهها، کودکان فاقد مدارک هویتی، پدیده مهاجرت، کودک بد سرپرست و بیسرپرست، تحصیل کودکان در مدارس دینی خاص، فقر فرهنگی و ازدواج زودرس دختران، وجود مشاغل کاذب و اشتغال بکار کودکان و ... نقش اصلی واساسی در ایجاد آن و همچنین چالشهایی را در کنترل و کاهش پدیده بازماندگی از تحصیل در غالب استانها خصوصاً استانهای محروم و کمتر توسعهیافته بوجود آورده است. در این راستا و به منظور راهبری و نظارت بر فرایند شناسایی و جذب کودکان بازمانده از تحصیل ، معاونت آموزش ابتدایی اجرای برنامه انسداد مبادی بی سوادی با تأکید بر شناسایی، جذب، آموزش و نگهداشت کودکان بازمانده از تحصیل گروه سنی 11-6 سال دوره ابتدایی با محوریت سامانه شناسایی چهره به چهره کودکان بازمانده از تحصیل(سامانه شهید محمودوند) را در دستور کار خود قرار داده است. در قالب این برنامه ، با استفاده از تمامی ظرفیتهای داخلی اعم از نیروی سازمانی ستاد، استان، مناطق، مدارس؛ با تعامل همهجانبه و پیش بینی تدوین پیش نویس تقسیم کار ملی با سازمانها و نهادهای مرتبط ( نظیر وزارت کشور،وزارت رفاه و تعاون اجتماعی، وزارت بهداشت و درمان،وزارت دادگستری،پلیس مهاجرت،سازمان بهزیستی،کمیته امداد،ثبت احوال و...) نسبت به شناسایی، جذب، آموزش و نگهداشت کودکان بازمانده از تحصیل واقع در سنین (6-11) بهعنوان سنین متعارف تحصیل در دوره ابتدایی اقدام نموده است. بهموازات این اقدامات سامانه شناسایی چهره به چهره کودکان بازمانده از تحصیل دوره ی ابتدایی(سامانه شهید محمودوند) نیز طراحی و اجرا یی شده است. این سامانه روند شناسایی کودکان بازمانده از تحصیل در استانها را با پیگیری فردی آشنا به موضوع از بین کارکنان رسمی در سطح منطقه و مدرسه برعهده دارد و بر اساس آدرس و مشخصات افرادی که در مدرسه ثبت نام نکرده اند؛ نسبت به شناسایی و تعیین وضعیت کودکان بازمانده با استفاده از ظرفیت نیروهای محلی، اقدام می نماید به گونه ای که این عملکرد در سامانه و در سطوح مختلف؛ توسط منطقه، استان و کشور قابل رصد میباشد. همچنین سامانه مذکور علت بازماندگی از تحصیل را در 27گویه به منظور برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر لازم، مورد بررسی قرار می دهد.
مهمترین فعالیت ها و اقدامات انجام شده:
راهبری و نظارت بر عملکرد استانها در فرآیند شناسایی و جذب بازماندگان از تحصیل با محوریت سامانه شهید محمودوند و همچنین ایجاد گروه رابطین در بستر شاد.
تهیه و تدوین پیش نویس تقسیم وظایف ملی وزارت خانه ها و دستگاه ها در برنامه شناسایی ، جذب، آموزش و نگهداشت کودکان بازمانده از تححصیل و مکاتبه مقام عالی وزارت با وزراء و رؤسای 11 وزارتخانه ودستگاه مرتبط دراین خصوص جهت معرفی نماینده مطلع و تام الاختیار جهت عضویت در کارگروه تخصصی مربوطه طی نامه شماره (177937 مورخ 1403/08/23).
همکاری با سازمان پزوهش و برنامه ریزی آموزشی در خصوص تدوین برنامه درسی متناسب با بازماندگان از تحصیل موضوع بند الف ماده 90 قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت.
برگزاری جلسه با مدیران و کارشناسان دفتر آسیب های اجتماعی وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی به منظورهمکاری و هم افزایی و استفاده از ظرفیت های وزارات خانه مذکور در فرایند شناسایی ، جذب ، آموزش و نگهداشت کودکان بازمانده از تحصیل.
استفاده از ظرفیت سازمان بهزیستی در همکاری جهت احصاء آمار و اطلاعات کودکان بازمانده از تحصیل آموزش ناپذیر و همچنین انجام تمهید مقدمات جهت حمایت از کودکان بازمانده از تحصیل دارای شرایط (کودک استثنایی).
لحاظ نمودن ودرج برنامه انسداد مبادی بیسوادی با تاکید بر شناسایی و جذب بازماندگان ازتحصیل در برنامه ابلاغی معاونت آموزش ابتدایی به استانها.
انجام تمهید مقدمات لازم جهت همکاری و هم افزایی با کمیته امداد امام خمینی جهت استفاده از امکانات و ظرفیت های آن در پیشبرد برنامه ها و فعالیت های مرتبط شناسایی ، جذب ، آموزش و نگهداشت کودکان بازمانده از تحصیل.
استفاده از ظرفیت پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا در همکاری جهت احصاء و پالایش آمار و اطلاعات کودکان بازمانده از تحصیل مهاجرت به خارج از کشور.
الزامات ، راهکار ها و پیشنهادات :
با توجه بر موارد مطروحه، پیش نیاز های ذیل جهت تحقق کامل اهداف مرتبط با اجرای برنامه انسداد مبادی بیسوادی و شناسایی و جذب بازماندگان از تحصیل ، مورد تاکید است :
ایجاد بانک اطلاعاتی جامع از کودکان لازم التعلیم و بازمانده از تحصیل با تاکید بر دسترسی کامل به آدرس دقیق و بروز شده از کودکان مذکور با راه اندازی سامانه جامع با محوریت آموزش و پرورش و اشتراک گذاری آنلاین اطلاعات سازمان ثبت احوال ، بانک سامانه رفاه ایرانیان ، اطلاعات کودکان تحت پوشش سازمان های حمایتی.
تامین بودجه و منابع مالی موردنیاز پایدار با ایجاد ردیف اختصاصی در سند سالانه ی بودجه کشور برای کودکان بازمانده از تحصیل وتجمیع اعتبارات مربوط به کودکان بازمانده از تحصیل دستگاهها و سازمانهای مختلف در ردیف اعتباری مذکور.
استفاده و بکارگیری از ظرفیت، خدمات، اقدامات و کمک های کلیه وزارتخانه ها، دستگاه ها و سازمان های دولتی و غیردولتی، گروه های جهادی،.مردمی،عمومی و خیریه ای مرتبط ، در فرایند شناسایی، جذب، آموزش و نگهداشت کودکان بازمانده از تحصیل از طریق تسهیل فرایند اشتراک داده ها بین دستگاهها و سازمانهای ذیربط و همچنین تدوین برنامه تقسیم وظایف ملی و الزام و متعهدشدن دستگاه ها و سازمان های مذکور بر انجام تکالیف و وظایف قانونی و مسولیت اجتماعی خود در یک مسیر هدفمند و واحد با محوریت آموزش و پرورش.
منفک شدن وظایف ، تکالیف واعتبارمربوط به انسداد مبادی بیسوادی و جذب کودکان بازمانده ازتحصیل از نهضت سواد آموزی به معاونت آموزش ابتدایی.
ارتقاء سامانه موثر و کار آمد شناسایی و جذب کودکان بازمانده تحصیل تحت عنوان سامانه شهید محمودوند ، یکی از فوری ترین و ضروری ترین اقدامات برای بهبود فرایند اجرایی این برنامه است.سوق دادن خدمات دولتی و نهادهای حمایتی و یارانه به خانواده با رعایت اصل نبود کودک بازمانده از تحصیل در خانواده و یا تعیین تکلیف دقیق کودکان بازمانده از تحصیل با تایید آموزش و پرورش ؛ خدمات اجتماعی و یارانه ای به تعیین تکلیف کودک بازمانده از تحصیل خانواده مرتبط شود.
اصلاح قوانین و مقررات مرتبط با نظام برنامهریزی درسی و آموزشی با تاکید برایجاد انعطاف کافی متناسب با شرایط اقلیمی، جغرافیایی و فرهنگی-اجتماعی دانش آموزان. در ضمن براساس آخرین آمار و اطلاعات مندرج در سامانه شناسایی چهره به چهره کودکان بازمانده از تحصیل (سامانه شهید محمودوند) ، تعداد کل کودکان بازمانده از تحصیل کودکان گروه سنی 11-6 ساله دوره ابتدایی در سال تحصیلی 404-403 ، تعداد( 241521نفر) می باشد که از این تعداد (19845 نفر) دارای شرایط مهاجرت به خارج از کشور می باشند. همچنین تعدادی از این کودکان دارای شرایط فوت، استثنایی آموزش ناپذیربوده که در این خصوص مکاتبات و هماهنگی لازم با مراجع ذیربط (ازجمله پلیس مهاجرت و گذرنامه ، سازمان بهزیستی، سازمان ثبت احوال) جهت بررسی دقیق وپالایش آمار مورد اشاره انجام شده است. بدیهی است پس از دریافت آمار و اطلاعات پالایش شده از مراجع مذکور ، آمار و تعداد کودکان بازماندگان از تحصیل به نحو محسوسی کاهش خواهد یافت.
خواهشمنداست دستورفرمایید، طبق قانون مطبوعات و رسانه ها نسبت به درج جوابیه این مرکز در همان صفحه و با همان قلم اقدام لازم صورت گیرد.