هرساله برای معرفی دانشجوی نمونه در سطح کشوری جشنوارهای با همین عنوان برگزار میشود تا کسی که در زمینههای فرهنگی، آموزشی، پژوهشی و اجتماعی نسبت به دیگر دانشجویان سرآمد باشد، شناسایی و انتخاب شود. در این جشنواره ویژگیهای فرهنگی شامل فعالیتهای ایثارگری، قرآنی، اجتماعی، سیاسی، ورزشی و هنری و ادبی و ویژگیهای علمی شامل فعالیتهای آموزشی و پژوهشی دانشجو سنجیده میشود و با توجه به هریک از آنها امتیازاتی را دریافت خواهد کرد.
آییننامه انتخاب دانشجوی نمونه میگوید هر دانشجو در هر مقطع تحصیلی فقط یک بار میتواند این عنوان را کسب کند، بنابراین اگر دانشجوی دانشگاه آزاد هستید و شرایط ثبتنام را دارید، بهتر است فرصت را غنیمت شمرده و برای شرکت در این جشنواره اقدام کنید. البته توجه داشته باشید که فرصت کوتاهی دارید و آنگونه که وزارت علوم اعلام کرده نیمه دی ماه آخرین مهلت ارائه مدارک و مستندات به معاونتهای فرهنگی واحدهاست.
دانشجویان دانشگاه آزاد پیش از مرحله سراسری، در سطح استان و کشور مورد ارزیابی قرار میگیرند و برترین دانشجویان دانشگاه آزاد به دبیرخانه سراسری این جشنواره معرفی خواهند شد.
کدام دانشجویان میتوانند نمونه باشند؟
برای ثبتنام در این جشنواره فرقی نمیکند که مقطع و گروه تخصصی شما چه باشد، درصورتیکه نیمی از سنوات مجاز خود را گذرانده باشید، قادر به شرکت خواهید بود. البته دانشجویان مقطع دکتری تخصصی باید بدانند که تنها درصورتی میتوانند شرکت کنند که طرح پیشنهادی رساله خود را در گروه آموزشی به تصویب رسانده باشند.
دانشجویانی که قبل از فراخوان فارغالتحصیل شدند هم میتوانند در همان گروه و مقطعی که به پایان رساندند در جشنواره شرکت کنند. اگر یک دانشجوی استعداد درخشان شاغل به تحصیل در دو رشته هستید، تنها در رشته تحصیلی اصلی خود مجاز به شرکت در جشنواره خواهید بود. ضمناً سابقه محکومیت قطعی شوراهای انضباطی و یا سایر مراجع قانونی در مقطع مورد نظر مانع حضور شماست و اگر جزء این دسته از دانشجویان هستید باید قید شرکت در جشنواره بزنید.
امتیازها چگونه محاسبه میشوند؟
اگر دانشجوی دکتری عمومی، دکتری تخصصی، بالینی و پیوسته و کارشناسی ارشد پیوسته هستید، برای ورود به رقابت کشوری به حداقل 75 امتیاز، کارشناسی ارشد ناپیوسته به حداقل 70 امتیاز و دانشجویان کارشناسی و کاردانی به حداقل امتیاز 65 نیاز دارید. بنابراین برای ورود به مراحل بعد باید حداقل امتیاز را کسب کنید. امتیازات دانشجویان توانخواه با ضریب 1.2 محاسبه میشود البته درصورتیکه تأییدیه از سازمان بهزیستی ارائه کنند.
آموزش؛ آسانترین راه کسب امتیاز
امتیاز معدل تا سقف 65 درصد از کل امتیازات آموزشی را دربرمیگیرد و یکی از مهمترین امتیازاتی است که باید در این بخش کسب کنید. این امتیاز برای دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری با ضریب 1.2 و برای سایر مقاطع با ضریب 0.6 محاسبه میشود. البته اگر دانشجوی مقطع دکتری تخصصی پژوهشمحور هستید و هنوز موفق به دفاع از رساله خود نشدهاید نگران نباشید؛ چراکه این امتیاز براساس نمره ارزیابی پژوهشی برای شما محاسبه خواهد شد.
حتماً در بدو ورود و یا حتی قبل از ورود به دانشگاه شنیدهاید که کسب رتبه اول تا سوم در میان همورودیهایتان، در ادامه راه بسیار به شما کمک خواهد کرد. اینجا هم 2 امتیاز به این دانشجویان تعلق میگیرد. 2 امتیاز نیز به دارندگان 3 رتبه برتر آزمونهای ورودی دانشگاه در هر مقطعی و رتبه اول مقاطع تحصیلات تکمیلی اختصاص پیدا میکند. افرادی که زودتر از موعد دانشآموخته شدهاند، به ازای هر نیمسال زودتر از سنوات، 3 امتیاز و دانشجویانی که با گذراندن حداقل 30 واحد درسی توانستهاند بالاترین معدل را در میان کاردانی و کارشناسی گروه تحصیلی خود کسب کنند نیز به ازای هرسال 3 امتیاز دریافت خواهند کرد. دانشجویان رشته پزشکی با شرکت در آزمونهای جامع علوم پایه کشوری و جامع پیشکارورزی کشوری و کسب رتبههای اول تا دهم از 1 تا 4 امتیاز و کسب رتبههای اول تا سوم آزمونهای جامع ارورزی دانشگاهی و جامع علوم پایه دانشگاهی از 2 تا 0.5 امتیاز برخوردار میشوند. دانشجویان رشته دامپزشکی تنها میتوانند با شرکت در آزمون جامع پیشکارورزی دانشگاهی و کسب رتبههای اول تا سوم 8 تا 4 امتیاز کسب کنند. دانشجویان رشته داروسازی و دندانپزشکی نیز میتوانند با شرکت در دو آزمون جامع علوم پایه کشوری و جامع علوم پایه دانشگاهی و کسب رتبههای برتر به ترتیب از 1 تا 4 و 2 تا 4 امتیاز بهرهمند شوند.
خبر خوب برای دستیاران آموزشی و دانشجویان مقطع دکتری که به عنوان مدرس حقالتدریس فعالیت میکنند، این است که به ازای هر نیمسال دستیاری و تدریس هر واحد درسی نظری 0.3 و هر واحد درسی عملی 0.4 امتیاز دریافت میکنند.
زبان دوم همیشه راهگشاست
زبان دوم یکی از مهارتهایی است که در هر حوزهای از زندگی یک پله شما را جلو میاندازد و در دریافت امتیاز آموزشی نیز مؤثر است. باتوجه به مدرک، نمره و سطح زبانتان میتوانید از 1 تا 5 امتیاز کسب کنید. البته دانشجویان رشتههای زبان خارجی باید در نظر داشته باشند که امتیازتان با ضریب 0.5 محاسبه میشود.
چگونه امتیاز پژوهشی کسب کنیم؟
دانشجویان کاردانی و کارشناسی، دکتری حرفهای، کارشناسی ارشد پیوسته، کارشناسی ارشد ناپیوسته، دکتری تخصصی ph.D، دکتری تخصصی بالینی و پیوسته به ترتیب میتوانند حداکثر 25، 27، 30، 40، 52، 35 و 55 از حوزه پژوهش کسب کنند. اگر به فکر کسب امتیاز در بخش پژوهشی هستید، باید در زمینههای مقالهنویسی، طرح پژوهشی، تألیف و تصنیف کتاب، ترجمه و گردآوری کتاب و مسابقات و جشنوارههای علمی فعالیت کرده باشید. شرکت در جشنوارههای علمی یکی از بهترین راههایی است که به وسیله آن میتوانید امتیازات این بخش را از آن خود کنید. دانشجویان مقام اول این مسابقات و جشنوارهها 8 امتیاز، مقام دوم 5 امتیاز و مقام سوم 3 امتیاز را به خود اختصاص میدهند.
اگر مقالهای دارید که در یک مجله با نمایه معتبر به چاپ رسیده، از یک امتیاز ویژه برخوردارید؛ چراکه چاپ مقالات کامل، چاپ مقالات مروری و چاپ مقالات کوتاه در مجلاتی با نمایه معتبر و مورد تأیید وزارتخانههای علوم و بهداشت و حوزه علمیه از ۲ تا ۵ امتیاز را در برمیگیرد. همچنین مقالات علمی ترویجی و ارائه مقاله و پوستر و چاپ مقاله در کنفرانسهای ملی و بینالمللی نیز میتوانند برای شما امتیازآفرین باشند. فعالیتهایی مانند اجرا و همکاری در طرحهای ملی و پژوهشهای کاربردی و طرحهای پژوهشی دانشگاهی نیز برای شما امتیاز به همراه دارد. به این صورت که اگر مجری اصلی یک طرح پژوهشی در سطح سازمانی، استانی، ملی یا منطقهای باشید، بسته به سطح و مبلغ طرح به تشخیص کارگروه واحد میتوانید تا 12 امتیاز کسب کنید و اگر همکار طرح باشید، از 50 درصد امتیاز با توجه به سطح طرح برخوردار میشوید.
با توجه به تعداد نویسندگان، تألیف، تصنیف و ترجمه و گردآوری کتاب از 1 تا 6 امتیاز را شامل میشود. برای مثال اگر 2 یا چند نفر در ترجمه و گردآوری یک کتاب فعالیت کرده باشند، 1 امتیاز به آنان تعلق میگیرد و اگر یک نفر به تنهایی کتابی را تصنیف کرده و به چاپ رسانده باشد، میتواند 3 تا 6 امتیاز کسب کند.
گزارش کامل گروه ابوالفضل مظاهری و مرضیه قیاسی را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.