بخش معدن به عنوان مهمترین موتور محرکه و پیشران اقتصاد و توسعهیافتگی به شمار میرود تا جایی که کشورها تلاش دارند تا در این عرصه به رشد و پیشرفت دست پیدا کنند و بتوانند نقشی تأثیرگذار در جامعه بینالملل ایفا کنند. کشور ما نیز به دلیل دارا بودن ظرفیت عظیم در معدن، این بخش را در زمره اولویتهای برنامههای اقتصادی خود قرار داده است تا از این طریق بتوان مسیر پیشرفت را با سرعت بیشتری دنبال کند. در این میان، یکی از مطالبات مقاممعظمرهبری از دانشگاهها این است که بتوانند در قامت دانشگاه حل مسأله ظهور و بروز داشته باشند و اینگونه مشکلات صنایع مهم کشور را حل کنند. آنچه امروز در عرصه صنعتی با آن روبهرو هستیم، آن است که بهخاطر تحریم و تداوم آن طی دهههای گذشته، بسیاری از قطعات با دشواری به دست مصرفکنندگان میرسد تا جایی که حتی بعضی از قطعات امکان تحویل به مصرفکننده را پیدا نمیکنند و عملاً چالش ناتمامی را برای طرف مصرفکننده این قطعه ایجاد کرده و درنهایت هم دود آن به چشم کل بخش معدن میرود.
برای رفع این چالش کارگاه مهندسی معکوس در دانشگاه آزاد واحد سیرجان ایجاد شد تا شرایط را به نفع فعالان عرصه معدن کشور تغییر دهد. این کارگاه با تعریف یک برنامه عملیاتی برای خود، تولید قطعات صنعتی را در دستورکار قرار داد تا بخشی از این نیازمندیها را تأمین کند. تجربه موفق کارگاه مهندسی معکوس در واحد سیرجان باعث شد تا مسئولان دانشگاه فعالیت خود را در این حوزه گسترش دهند و حالا دانشگاه آزاد واحد تهران شرق نیز به این حوزه وارد شده و یک کارگاه بلااستفاده را بعد از حدود 20 سال تجهیز و به عنوان کارگاه مهندسی معکوس در این حوزه راهاندازی کرده که بسیاری از قطعات را با تکنولوژی بالا میسازد تا از این طریق نهتنها به نیاز موجود در این زمینه پاسخ دهد، بلکه امکان بهرهمندی از قطعات با تکنولوژیهای روز دنیا هم فراهم شود.
سیدعلی موسویاصل، رئیس دانشگاه آزاد در گفتوگوی قبلی خود با «فرهیختگان» خبر راهاندازی این کارگاه را رسانهای کرده بود اما هنوز دانشجویان و اساتید در آن مشغول به فعالیت نشده بودند و به همین دلیل عملاً این کارگاه هنوز وارد خط تولید نشده بود. اما اهمیت پاسخ به نیاز فعالان عرصه معدن در کشور دلیلی شد تا متولیان بهسرعت این کارگاه را آماده و وارد خط تولید کنند و از این طریق شرایط برای کسب تجربه عملی و افزایش مهارتهای مختلف در دانشجویان مرتبط با این حوزه هم فراهم شود.
آن طور که سیدعلی موسویاصل، رئیس دانشگاه آزاد واحد تهران شرق به «فرهیختگان» گفته است دانشجویان نیز برای گذراندن دورههای طرح پایش در این کارگاه فعالیت داشته و بین 50 تا 70 نفر میتوانند در آن اشتغال داشته باشند. آنچه دارای اهمیت است میزان استقبال از سوی دانشجویان برای حضور در این کارگاه است. به گفته این مقام مسئول در همین مدت کوتاه حدود 20 دانشجو در این کارگاه حضور پیدا کردهاند و مهارتآموزی میکنند. اساتید حاضر در کارگاه مهندسی معکوس نیز اساتید رشتههای مکانیک، ساخت قطعه و تولید هستند.
رئیس دانشگاه آزاد واحد تهران شرق با بیان این که این کارگاه میتواند محصولات هایتک را تولید کند، اضافه کرد: «میتوانیم ادعا کنیم محصولاتی توسط این کارگاه تولید میشوند که در کشور توانایی ساخت آن محصول وجود نداشته یا واردات آن محصول در کشور تحریم شده است. با این حال ما امکان تولید چنین محصولاتی را در دانشگاه با حضور اساتید نخبه و صنعتگران داریم. » موسویاصل با بیان این که صنعت را به چالش دعوت میکنیم خطاب به صنعتگران گفت: «اگر فکر میکنید امکان تولید قطعهای در کشور وجود ندارد یا توان تولید آن را ندارید، ما در دانشگاه آزاد تهران شرق، امکان تولید آن را داریم. » رئیس دانشگاه آزاد تهران شرق در پاسخ به این سؤال که در این کارگاه، کار را چطور آغاز کردید، توضیح داد: «در گام اول با بازار وارد کار شده و سفارشهایی را در حوزه لوازم خودرویی از بازار داشتیم. در گام دوم با یکی از وزارتخانههای کشور وارد همکاری شده و در حوزه صنایع دفاعی کشور، تولیدات مهمی را داشته و توانستیم اعتماد این وزارتخانه را برای تولید قطعات صنعتی جلب کنیم. »
متن کامل گزارش سارا طاهری، خبرنگار گروه دانشگاه را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.