فرهیختگان: بدون شک ستاره وزنهبرداری ایران در رقابتهای قهرمان جهان بحرین، علیرضا یوسفی بود. جوان 21 ساله وزنهبرداری ایران که پیش از این مدال طلای المپیک جوانان در سال 2018 و قهرمانی آسیا و جهان رده سنی جوانان را کسب کرده بود، در بحرین به روی تخته رفت تا نوید ظهور یک ستاره دیگر در دسته فوق سنگین وزنهبرداری جهان را بدهد. دستهای که در سالیان گذشته با حضور حسین رضازاده و بهداد سلیمی برای سالها در اختیار ایران بود و فقط ظهور ورزشکارانی استثنایی مانند لاشا تالاخادزه گرجستان باعث شد تا در 8 سال اخیر اقتدار ما در این دسته کمتر شود. تالاخادزهای که پس از کسب 3 مدال طلای المپیک ریو، توکیو و پاریس به نظر میرسد که قصد حضور در عرصه سیاست را دارد و از دنیای قهرمانی خداحافظی خواهد کرد.
فرصتی که علیرضا یوسفی جوانان و علی داودی میتوانند از آن استفاده کنند و دوباره طلای دسته فوقسنگین را برای ایران به ارمغان بیاورد. علیرضا یوسفی در رقابتهای جهانی با مهار وزنه 194 کیلوگرم در حرکت یکضرب در جایگاه پنجم قرار گرفت، اما در حرکت دوضرب موفق به مهار وزنه 262 کیلوگرم و مدال طلای شد تا درمجموع نیز با 456 کیلوگرم پس از الکساندر لالایان و علی داودی به مدال برنز برسد.
داودی در شرایطی موفق به مهار وزنه 262 کیلوگرم شد که لاشا تالاخادزه بهعنوان رکوردار جهان با 267 کیلوگرم، در المپیک پاریس 255 کیلوگرم را بالای سر برد. یوسفی 21 ساله حالا تنها نیم کیلوگرم با بهترین رکورد حسین رضازاده در حرکت دوضرب فاصله دارد و قطعاً یکی از امیدهای آینده سنگین وزنهبرداری دنیاست. علیرضا یوسفی در گفتوگو با «فرهیختگان» در خصوص درخشش خود در مسابقات جهانی وزنهبرداری در بحرین، سطح این مسابقات، وایرال شدن حرکاتش قبل از وزنه زدن و آینده خود و تیم ملی وزنهبرداری صحبت کرد که در ادامه میخوانید.
رقابتهای جهانی وزنهبرداری دسته فوقسنگین مسابقات جهانی بحرین با درخشش شما همراه شد. این رقابتها را چگونه دیدید؟
خدا را شکر مسابقات ختم به خیر شد، بهخصوص در رقابتهای دسته وزنی خودمان که همه خوبهای دنیا به غیر از لاشا تالاخادزه حضور داشتند و من نیز توانستم تقریباً سربلند بیرون بیایم. رقابت در دسته ما واقعاً سنگین، جذاب و تا آخرین لحظات پرهیجان دنبال شد. مطمئن باشید اگر در این مسابقات نیز تالاخادزه حضور داشت تمام تلاش خود را میکردم تا کار را برای او نیز سخت کنم. ما در این مسابقات تیم جوانی را اعزام کرده بودیم و یکی از بچههای ما برای اولین بار حضور در میدان بینالمللی را تجربه میکرد و برخی دیگر از بچهها نیز این مسابقات، دومین حضورشان بود و صحنه میدان جهانی را ندیده بودند.
شما سابقه مدال در رقابتهای المپیک جوانان و جهانی این رده سنی را داشتید. برای شما نیز این مسابقه با رقابتهای رده سنی جوانان فاصله زیادی داشت؟
واقعاً شرایط رقابتهای رده سنی بزرگسالان خیلی متفاوت با مسابقات رده سنی نوجوانان و جوانان است. البته من تمام تلاشم را کردم تا شرایط جوی این مسابقات مهم را خودم کنترل کنم و اجازه ندهم شرایط سنگین رقابت بر من سوار شود تا بتوانم کار خود را درست انجام بدهم. تمام تلاشم در بحرین نیز این بود که جو را خودم در دست بگیرم و خیلی از حرکات، حرفها و ذکر گفتنهایم در بحرین نیز در فضای مجازی تبدیل به ترند شد.
به نظر میرسد توانایی فنی بالا باعث شده است شرایط روحی و روانی را نیز کنترل کنید؟
همیشه تلاش کردم با شرایط جنگنده در مسابقه حاضر شوم تا بتوانم وزنههایی که مدنظرم است را بزنم. وقتی 4،5 ماه برای 2 ساعت مسابقه تمرین میکنم، دوست دارم 100 درصد توان خود را بگذارم و حرکت خطایی نداشته باشم.
از مجموع وزنههایی که در یکضرب و دوضرب زدید در کل راضی بودید؟
در حرکت یکضرب میتوانستم وزنههای بالاتری بزنم، اما شرایط به گونهای شد که یک مقدار آرامتر حرکت کردم تا بتوانم بر شرایط مسابقه مسلط شوم.
شما در دو ضرب موفق به مهار وزنه 262 کیلوگرم شدید که از وزنه لاشا تالاخادزه در المپیک پاریس بیشتر بود.
خدا را شکر شرایط دوضربم خوب بود و در تواناییهایم هست که با لطف خدا حتی وزنه بالاتری هم بزنم. صد در صد تمام توان من در آینده شکستن رکورد دوضرب دنیاست و حتی برای این مهم در این مسابقه نیز برنامه داشتم، اما شرایط بهگونهای پیش رفت که باید به دنبال کسب مدال میرفتم و بیخیال شکستن رکورد جهان شدم.
به نظر میرسید با خداحافظی احتمالی تالاخادزه، رقیبان اصلی شما لالالیان و داوودی باشند. وزنهبردار ارمنستانی در این مسابقات در حرکت یکضرب وزنه 215 کیلوگرمی را بالای سر برد. این فاصله با توجه به جوانی و توان فنی شما در آینده قابل جبران خواهد بود؟
اگر در حرکت یکضرب یک مقدار افزایش رکورد داشته باشم، میتوانم این فاصله را در دوضرب جبران کنم. باید در آینده با تمریناتی که پشت سر میگذارم شرایط خود را در یکضرب نیز بهبود ببخشم.
شما در دستهای وزنه میزنید که وزنهبرداری ایران در گذشته از حضور حسین رضازاده و بهداد سلیمی بهعنوان دو اسطوره جهان برخوردار بود. چقدر امیدوارید بتوانید به دستاوردهای این دو ورزشکار بزرگ برسید؟
رضازاده و سلیمی بزرگان و الگوهای من و وزنهبرداران ایرانی هستند. امیدوارم من نیز با زحمات و تلاش بسیار بتوانم مانند این دو قهرمان برای کشورمان افتخارآفرینی کنم و پرچم کشورمان را به اهتزاز دربیاورم.
صحبتهای شما قبل از زدن وزنه خیلی در فضای مجازی پخش شد. یاد کردن از پدرتان و غیرت ایرانی و در عین حال مدد گرفتن از حضرت ابوالفضل(ع) بازخوردهای بسیار مثبتی در فضای مجازی داشت.
در آن شرایط واقعاً فشار روحی و روانی زیادی روی من بود و در عین رقابت یک کَلکَل نیز بین من و ورزشکار بحرینی افتاد. در این شرایط استرس داشتم و عصبی بود و فشار زیادی را متحمل میشدم و اینگونه واکنش نشان دادم. واقعاً خودم چیزی یادم نمیآید و فقط میدانم که دنبال مدد گرفتن بودم. وقتی ورزشکار روی صحنه حاضر میشود با توجه به باورها و اعتقادات دینی خود ذکر میگوید و کمک میگیرد تا قوت قلب بگیرد.
برنامه شما در حال حاضر برای آینده چگونه است؟
مهمترین هدفم در حال حاضر بررسی و درمان زانویم است تا در مسابقات آینده پرقدرتتر از این روی صحنه ظاهر شوم. قصد دارم پس از چند روز استراحت به دنبال درمان بروم تا ببینم در چه شرایط قرار دارم و نیاز به جراحی است یا نه.
وزنهبرداری ایران در سالیان اخیر دچار یک رکود شده بود. فکر میکنید با توجه به جوانگرایی صورتگرفته بتوانیم در آینده به جایگاه گذشته خود بازگردیم؟
توصیهام به پیشکسوتان عزیز این است که یک مقدار از موضع انتقادی خود پایین بیایند و حمایت کنند. این پیشکسوتان بزرگان و قهرمانان ما هستند و قطعاً صحبتهای آنها حتی اگر علیه کادرفنی و فدراسیون باشد به ما نیز فشار وارد میکند. این عزیزان بزرگان ما هستند و انتظار داریم به جای این همه انتقاد از تیم حمایت کنند و پشت ما باشند. مطمئن باشید در صورت حمایت و صبوری، این تیم 100 درصد نتیجه خواهد گرفت؛ چرا که واقعاً تیم خوبی است.
نقش نواب نصیرشلال در نایبقهرمانی تیم کشورمان و اعتماد به جوانان را چقدر میدانید؟
نصیرشلال و کادرفنی ما در این چند ماه واقعاً زحمت کشیدند. البته یکسری از بچهها نیز از قبل المپیک پاریس در اردو بودند. مطمئنم کادرفنی در موفقیتها نقش مهمی دارد. در بازگشت به ایران نیز خیلی با آقا نواب صحبت کردم تا در کنار تیم بمانند. ما با ایشان ارتباط گرفتیم و همدیگر را درک میکنیم و میفهمیم. امیدوارم با این شرایط نواب نصیرشلال بماند.
احتمال دارد او از تیم ملی جدا شود؟
حرکات آقا نواب غیر قابل پیشبینی است، اما این احتمال نیز وجود دارد.
فکر میکنید در بازیهای آسیایی 2026 و المپیک 2028 دوباره عنوان قهرمانی جهان و قویترین مرد سنگینوزن به ایران بازخواهد گشت؟
به امید خدا که این اتفاق خواهد افتاد. ما تمام تلاش خود را میکنیم و امیدوارم با کمک خدا اتفاقات خوبی بیفتد.