«احمد الجولانی» یا همان «احمد الشرع» با چهرهای بهروزرسانیشده، با محاسنی کوتاه و لباسی غیرنظامی مقابل رسانهها ظاهر شد. او آلیاژی از القاعده و داعش و النصره است، با این تفاوت که رسانه را یاد گرفته است. او که همه عمرش را در گروههای تروریستی فعالیت کرده است، حالا طی پروژه ریبرندینگ توسط غربیها بازسازی شده است. پرژهای که البته مشابه آن را در سایر عرصه های سیاسی دیدهایم. غربیها با این رویکرد قصد دارند تا با برساخت رسانهای چهرههایی «مناسب» برای گفتمانهای جدید معرفی کنند.
در ادامه مطالبی از «فرهیختگان» میخوانید که در آن به این پرسش پاسخ داده شده: جریان تحریر الشام در سوریه چطور ریبرند شد؟
کارگران روزمزد بیبی
برای رسانههای اپوزیسیون حتی برند جولانی از برند خودشان مهمتر است. برخی رسانههای خارجی به این دلیل که جولانی در راستای سیاستهای آمریکا توانسته بشار اسد، متحد منطقهای ایران را کنار بزند او را مورد تجلیل قرار دادند تا از او تصویری معتدل و متفکر و مهربان برساخته شود ولو اینکه این تصویر با سابقه خودش و سابقه رسانههای رپورتاژکننده آن تفاوت داشته باشد.
جولانی یک پدیده رسانهای است
سعید آجورلو، کارشناس مسائل سیاسی، در گفتوگو با «فرهیختگان» به بررسی رهبر تحریرالشام پرداخته و از آن به عنوان یک «برساخت رسانهای» یاد میکند. او معتقد است رسانههای غربی با دستکاری در واقعیتها، چهرهای جدید از جولانی ساختهاند درحالیکه گذشته تاریک و عملکرد جنجالیاش همچنان دستنخورده باقی مانده است. این تغییر چهره، تنها در عرصه رسانهها و در راستای منافع غرب صورت گرفته است.
ریش و قیچی جولانی دست کیست؟
حضور احمد الجولانی با ظاهری متفاوت در کمتر از 10 سال گذشته و مصاحبه سیانان با او بعد از سقوط حلب، به وضوح نشان از تلاش برای سفیدشویی ذهن جهان از تصویری بود که از برخی گروههای مخالف در سوریه وجود داشت، تا این نگاه ایجاد شود که بعد از سقوط بشار اسد، آنچه در سوریه شاهد خواهیم بود، آزادی در مقابل دیکتاتوری است. جولانی هم البته به خوبی این پازل را تکمیل کرد، سجده شکر در زمان ورود به دمشق، سخنرانی در مسجد اموی و بیان مواضع تند اما با لحنی نرمتر، اعلام اینکه نباید با حجاب خانمها کار داشته باشید، نشان میداد او به دنبال فاصلهگذاری مشخصی با چهره اسلامگرایان تکفیری است و تلاش دارد تا چهره فردی که میتواند یک حکومت تشکیل دهد را ترسیم کند و چهرهای کاریزماتیک از خود بسازد.