


سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در تازهترین واکنش نسبت به افزایش محتمل قیمت بلیت سینما در آینده در حاشیه برگزاری مراسم اختتامیه هجدهمین جشنواره سینماحقیقت گفت: «این یک دغدغه دوطرفه است، یعنی هم سینماداران و هم مخاطبان با آن درگیرند. سینماداران به بحث فروش فیلم و قیمت بلیت بهعنوان یکی از عوامل مؤثر در شغل خودشان نگاه میکنند. فضای مصرفکننده عام هم که شرایط و مشکلات خودش را دارد. میتوان با درنظر گرفتن شرایطی منافع این دو گروه را به هم نزدیک کرد؛ کاری که قبل از این آغاز شده بود فروش بلیت به قیمت نیمبها در روزهای سهشنبه بود. ما حتی میتوانیم روی تخفیفهای جدید هم کار کنیم.»
از نحوه پاسخگویی وزیر به خبرنگاران میتوان اینطور استنباط کرد که قیمت بلیت سینما بهزودی گران میشود و حقوق مخاطبان چندمیلیونی سینمای ایران برای داشتن یک تفریح معمولی و معقول تضعیف خواهد شد. البته باید اذعان کرد اظهارنظر ضمنی و نهچندان صریح وزیر فرهنگ در مورد افزایش قیمت بلیت اولین واکنش مسئولان ذیربط در این مورد نیست و پیش از او همایون اسعدیان بهعنوان دبیر شورای صنفی نمایش و علی سرتیپی، تهیهکننده مطرح سینما نیز با بیان و عملکرد خود به لزوم افزایش قیمت بلیت سالنهای سینما و حتی اکران آنلاین رأی داده بودند و همچنان تلاش میکنند مسئله افزایش قیمت را در قامت مطالبه اصلی و مبنایی سینماگران مطرح کنند.
بلیت نیمبها؛ یک روز بهجای دو روز
بخش مهم دیگر اظهارنظر سیدعباس صالحی در مورد وضعیت قیمت بلیت سینما ناظر بر نیمبها بودن بلیت در روزهای سهشنبه بود. نکته اصلی که صالحی به آن اشاره نکرد حذف روزهای «دوشنبه» از روزهای نیمبهای سینما بود.سیاست اضافه کردن بلیت نیمبها در سینماها از یک روز به دو روز در هفته، از اوایل دیماه سال گذشته و با موافقت رئیس سازمان سینمایی به مرحله اجرا گذاشته شد ولی رویکرد جدید سازمان سینمایی و شورای صنفی نمایش چندان دوامی نداشت و از ابتدای آذر 1403 لغو شد تا مردم برای تماشای فیلم با قیمت بلیت مناسب انتخابی جز روزهای سهشنبه نداشته باشند.
بلیت گران میشود پس هستم
کاهش روزهای نیمبها از دو روز به یک روز را میتوان ریشه در دیدگاه جناب اسعدیان و همفکرانش دانست. او برای توجیه اقدامات احتمالی آینده از طرف شورای صنفی و سازمان سینمایی در مقام وکیل مدافع مردم شمال شهر تهران حاضر شد و گفت که چون ساکنان آن منطقه دلخوشی از بلیتهای نیمبها ندارند، ما باید دستبهکار شویم و این امکان مناسب را برای دیگر مخاطبان از بین ببریم! گرانی بلیت سینما در تمام دورهها و سالها رخ داده ولی مسئولانِ امر برای توجیه این تصمیم مانند همایون اسعدیان عمل نکردند.
سینما را تبدیل به کالای لوکس نکنیم
زمزمه گرانی بلیت سینما درحالی مدام تکرار میشود که بخش قابلتوجهی از مردم برای سرگرم شدن راهی بهجز تماشای فیلم و سریال ندارند و شرایط اقتصادی نابهنجار کشور هم اجازه چیزی بهجز این را به آنها نمیدهد. مدیران مرتبط با امور فرهنگی، بالاخص آنهایی که فرمان مدیریت سینما و شبکه نمایش خانگی را در دست گرفتهاند باید این نکته را مدنظر قرار دهند که افزایش قیمت بلیت باید به بالا رفتن سطح کیفی فیلمها و تولیدات هنری تمام شود، نه اینکه این فرایند بهشکلی متناقضنما روند صعودی و پرترافیک آثار بد را بهوجود بیاورد.
بهای بلیت آثار کمدی را افزایش دهید
جدول فروش فیلمها در سال 1403 نشان میدهد اقتصاد سینمای ایران به وجود فیلمهای کمدی شرطی شده است و جز این نمیتواند به حیاتش ادامه دهد. انتظار مردم از سینماداران، دولت و شورای صنفی در حال حاضر با توجه به اظهارنظر وزیر فرهنگ و دبیر شورای صنفی نمایش چیزی جز افزایش قیمت از طریق اجرای سیاست شوکدرمانی نیست اما بهعنوان پیشنهاد میتوان بالا بردن قیمت فیلمهای کمدی را مطرح کرد. افزایش قیمت این آثار و دست نخوردن قیمت بلیت در دیگر ژانرها و گونههای سینمایی در کنار رفع توقیف از آثاری نظیر «قاتل و وحشی»، «سینما شهر قصه»، «سینما متروپل» و... میتواند مخاطبان سینما را از شر این شرطی شدن نجات دهد و خونی تازه در رگهای سینمای ایران تزریق کند.
متن کامل گزارش ایمان عظیمی، خبرنگار گروه فرهنگ و هنر را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.
