اثرات تحولات سوریه فراتر از مرزهای این کشور رفته و وضعیت چند میلیون سوری آواره و پناهنده در کشورهای همسایه و اروپا را هم تحت تأثیر قرار داده است.
کشورهای اروپایی نظیر آلمان، اتریش، سوئد، دانمارک، نروژ و سوئد بررسی درخواست پناهندگی اتباع و مهاجران سوری را به تعلیق درآوردهاند.
در این بین، صدراعظم اتریش اعلام کرده به دلیل «از بین رفتن دلیل اصلی برای درخواست پناهندگی سوریها» اکنون وقت بازگشت آنها به سوریه رسیده است و خبر از شروع اخراج مهاجران داده!
اما در آلمان بعد از جلسه کابینه اعلام شده که «با اخراج سوریها، بهداشت و درمان آلمان آسیب میبیند»!
این یعنی سوریها باید از اروپا اخراج شوند و به کشورشان که از طرفی گروه تحریرالشام در بخشهایی از آن حاکم شده و از طرف دیگر زیر بمبارانهای رژیم صهیونیستی قرار دارد برگردند، مگر اینکه برای دولتهای اروپایی میزبان «فایدهای داشته باشند» و اروپاییها بتوانند از آنها مثل یک ابزار برای تأمین رفاه شهروندانشان استفاده کنند!
تصاویر از صفحهٔ امید لطفی، پژوهشگر مسائل فلسطین برداشته شده. نکته جالب آنکه امید، فرزند استاد محمدرضا لطفی، نوازنده شهیر ایرانی است.
اورسولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در یک نشست مجازی با رهبران کشورهای «گروه ۷» برای بحث در مورد وضعیت سوریه گفت: «انتقال سیاسی در سوریه باید از همه اقلیت ها محافظت کند.»
صدراعظم اتریش نیز روز جمعه اعلام کرد که برای پناهجویان سوری که می خواهند پس از سقوط حکومت بشار اسد به کشور خود بازگردند، مبلغ یکهزار یورو (۱۰۴۸ دلار) کمک پرداخت می کند.
چندین کشور اروپایی از جمله دانمارک، سوئد، نروژ و اتریش پس از سقوط دولت بشار اسد و تسلط مخالفان مسلح سوری بر دمشق، رسیدگی به درخواستهای پناهندگی اتباع سوریه را به حالت تعلیق درآوردهاند.
کارل نهمر، صدراعظم اتریش به وزیر کشور خود دستور داد تا همه درخواستهای پناهندگی اتباع سوریه را به حالت تعلیق درآورده و برنامهای منظم برای بازگرداندن و اخراج آنها آماده کند.
از سوی دیگر کشورهای شمال اروپا شامل دانمارک، سوئد و نروژ نیز از تعلیق رسیدگی و اتخاذ تصمیم در خصوص پروندههای درخواست پناهندگی اتباع سوریه در این کشورها خبر دادند.
وزارت کشور فرانسه هم در بیانیهای اعلام کرد که در ساعات آینده در خصوص تعلیق رسیدگی به درخواستهای پناهندگی اتباع سوریه تصمیم گرفته خواهد شد.
در همین حال دولت یونان هم در بیانیهای ابراز امیدواری کرد که یک انتقال مسالمتآمیز به پناهجویان سوری اجازه دهد سالم به کشور خود بازگردند اما در این زمینه هنوز دست به هیچ اقدام مشخصی نزده است.
بر اساس این گزارش، بیش از ۸۰۰ هزار شهروند سوری در آلمان زندگی میکنند که اکثر آنها پس از تصمیم آنگلا مرکل، صدراعظم سابق آلمان در سال ۲۰۱۵ برای پذیرش بیش از یک میلیون پناهجو، وارد این کشور شدند.
بر اساس دادههای اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان آلمان (BAMF)، سوریه در سال جاری بیشترین تعداد درخواستهای پناهندگی در آلمان را داشت و ۷۲ هزار و ۴۲۰ درخواست پناهندگی از سوی سوریها تا پایان ماه نوامبر ثبت شده است. حدود ۴۷ هزار و ۲۷۰ درخواست پناهندگی شهروندان سوریه نیز همچنان بلاتکلیف باقی مانده است.
اروپاییها از همان ماههای نخست درگیریها در سوریه در سال ۲۰۱۱ حامی برکناری بشار اسد از قدرت بودند. با این حال، تضعیف دولت مرکزی با ظهور گروههای تروریستی مختلف در سوریه همراه بود و این امر بیش از ۲ میلیون آواره سوری را به اروپا کشاند. اروپاییها که از تبعات مداخلات پیشین خود درس نگرفتهاند، اکنون بار دیگر به دنبال سهم خواهی از شرایط سوریه پس از سرنگونی دولت مرکزی هستند.