فرهیختگان: سفر اخیر سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران به دمشق، در شرایطی انجام شد که شامات همچنان صحنه تحولات پیچیده و درگیریهای متعدد است.
در همین راستا، برای بررسی ابعاد این سفر و پیامدهای آن، با سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل منطقه، گفتوگو کردیم. صدرالحسینی معتقد است این سفر نهتنها پیامی روشن به رژیم صهیونیستی و حامیان آن دارد، بلکه نشاندهنده تعهد ایران به ادامه همکاریهای استراتژیک با سوریه است. او همچنین بر اهمیت توافقات آستانه تأکید کرده و معتقد است چنین سفرهایی میتواند به تقویت تلاشهای سیاسی برای حفظ صلح و ثبات در منطقه کمک کند. به گفته او، این سفر علاوه بر ابعاد سیاسی، پیامی واضح به همه طرفهای منطقهای دارد؛ همکاری ایران و سوریه پایدار است و در برابر تهدیدها تقویت خواهد شد.
در ادامه بخشهایی از این گفتوگو را از نظر میگذرانید.
اخبار عقبنشینی سوریه بخشی از جنگ رسانهای است
هویت تروریستهایی که در سوریه تحرک میکنند، یکی از موضوعات بحثبرانگیز این روزهاست. سیدرضا صدرالحسینی معتقد است این گروهها از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی تغذیه میشوند. او در این باره توضیح داد: «تحولات منفی در حوزه شامات، بهویژه در سوریه، که رژیم صهیونیستی مدیریت آن را بر عهده دارد، در واقع نوعی جنگ نیابتی است که توسط تروریستهای مورد حمایت رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ملت عراق و دولت قانونی سوریه به راه افتاده است. با توجه به تجربیاتی که ملت، ارتش و دولت سوریه به دست آوردهاند، قطعاً امکان تکرار اقداماتی که در دهه گذشته توسط تروریستهای داعش -که آنان نیز تحت حمایت رژیم صهیونیستی و آمریکا بودند- با هدف سرنگونی دولت قانونی بشار اسد و تجزیه این کشور صورت گرفت، وجود نخواهد داشت. علیرغم اینکه این تروریستها با تجهیزات مدرن، آموزشهای سطح بالا و با استفاده از قومیتهای مختلف منطقهای و فرامنطقهای وارد اقدامات تروریستی و تجزیهطلبانه شدند، ارتش سوریه توانسته پس از هجوم اولیه، از پیشروی آنها جلوگیری کند. طبق گزارشهای رسمی، تعداد زیادی از تروریستها کشته و مجروح شدهاند و توان عملیاتی آنها کاهش یافته است. همچنین امکان کمکرسانی از سوی حامیان آنها، یعنی رژیم صهیونیستی، به حداقل ممکن رسیده است. نکته اساسی این است که جمهوری اسلامی ایران در بالاترین سطح از ملت و نظام سیاسی سوریه حمایت کرده و روابط دو ملت و دولت طی دهههای گذشته نشاندهنده عمق روابط راهبردی میان آنها است. سفر وزیر خارجه ایران به دمشق نیز گویای این همکاری و همبستگی متقابل در برابر تروریستهای تجزیهطلب است.»
هدف، انتقامگیری از دولت بشار اسد است
پیامدهای گوناگونی را میتوان از سفر عراقچی به سوریه برشمرد. صدرالحسینی در توضیح این اهداف گفت: «اثبات همکاریهای راهبردی میان دو کشور اولین پیامد این سفر است. دوم، تأکید بر این مسئله که جمهوری اسلامی ایران برای صلح و ثبات منطقه آماده پرداخت هر هزینه و انجام هرگونه تلاش است. سوم، ارسال پیامی به رژیم صهیونیستی و حامیان تروریستها مبنی بر اینکه ایران اجازه نخواهد داد مسائل حاشیهای و غیرواقعی، موضوع مقابله با رژیم صهیونیستی را به حاشیه براند. قطعاً تلاشها در این زمینه توسط تمام اعضای جبهه مقاومت ادامه خواهد یافت. ارتش سوریه نیز اقدامات خود را برای جلوگیری از پیشبرد برنامههای آنها آغاز کرده و تاکنون موفق عمل کرده است.»
صدرالحسینی افزود: «این گروه تروریستی تحت حمایت مستقیم رژیم صهیونیستی و آمریکاست. بلافاصله پس از اعلام آتشبس در لبنان و سخنرانی نتانیاهو -که در آن مدعی شد سوریه در حال بازی با آتش است- این عملیات آغاز شد. هدف از این اقدامات، انتقامگیری از دولت اسد است. البته این موضوع جزو اهداف کوتاهمدت رژیمصهیونیستی محسوب میشود، اما در اهداف راهبردی آمریکا، مسئله تجزیه کشورهای مستقل منطقه برای خنثیسازی یکپارچگی مقاومت و اجرای طرح خاورمیانه جدید دنبال میشود. سوریه، بهعنوان یکی از کشورهای خط مقدم مقابله با رژیمصهیونیستی، بیش از ۵۰ سال است که درگیر توطئههای این رژیم بوده است. در دوران دفاع مقدس نیز، سوریه یکی از معدود کشورهای همفکر و کمکرسان به ملت ایران در مقابله با رژیم بعثی عراق بود. علاوه بر این، سوریه بهعنوان یکی از مهمترین حامیان لبنان شناخته میشود و نقشآفرینی آن در حمایت از مقاومت فلسطین و لبنان سرآمد همه کشورهای منطقه است.»
متن کامل گفتوگوی گروه نقد روز با این کارشنناس مسائل منطقه را در روزنامه فرهیختگان بخوانید