برخی تحلیلگران، اتفاقهای اخیر در شهر حلب سوریه را نتیجه یک بازی پشت صحنه روسها میدانند، شواهد متعددی در ردّ این ادعا وجود دارد.
مهمترین خطری که سوریه و منافع روسیه را تهدید میکند، تلاش غرب برای افزایش فشارها بر این کشور است تا کرملین حاضر به معاله بر سر سوریه شود. اگر علیرغم تلاش دمشق و متحدانش، حلب و یا حتی حماه سقوط کند، غرب به مسکو پیشنهاد خواهد کرد در صورت توقف حملاتش به تروریستها و بهرسمیت شناختن غیررسمی قلمرو جدیدشان در سوریه، آنها نیز فشارهایشان بر حضور نظامی روسیه در متصرفاتش در اوکراین را کاهش خواهند داد.
روسیه اگر چنین پیشنهادی را بپذیرد، سرنوشتی همانند شوروی خواهد یافت؛ با این تفاوت که دیگر سرزمین قابل توجهی برای عقبنشینی وجود ندارد. در اواخر جنگ سرد، روسها پذیرفتند با عقبنشینی از شرق اروپا، بلوک شرق را منحل کنند، اما بدون تحرکات نظامی، امواج ایجاد شده به داخل سرزمینهای شوروی کشیده شده و آن را نیز فروپاشاند.
سرایت بحران از سوریه به قفقاز و از آن طریق به نواحی جنوبی مسکو، میتواند علاوه بر آنچه ولادیمیر پوتین، بزرگترین فاجعه ژئوپلیتیکی قرن بیستم خوانده، بزرگترین فاجعه ژئوپلیتیکی قرن بیستویکم را هم برای روسها رقم بزند.
حمله به حلب با عاملیت ترکیه و تروریستهای وابسته به این کشور اجرایی شده، اما رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور این کشور آن را به دستور آمریکا و برای نجات رژیمصهیونیستی اجرایی کرده است. اگر تنها اهداف ترکیه در حمله به حلب وجود داشتند، میشد آن را به توسعهطلبیهای منطقهای محدود کرد، اما نبرد کنونی عرصه تلاش برای تحقق اهداف آمریکاست که طمعورزیهای گستردهتری دارد.
روسیه میداند زمانی که دستان آمریکا در کار است، دیگر دایره توسعهطلبیها به شمال عراق و سوریه منحصر نمیشود، بلکه در نقشهای کلان، ضربه سنگین به منافع مسکو مدنظر است. آمریکا که برای روسها در اوکراین تنگنا ایجاد کرده، میداند انعکاس قدرت جهانی روسیه از طریق حضور این کشور در سوریه امکانپذیر شده و با تحقیر مسکو در این زمینه، میتوانند آن را از بین ببرند. هدف دیگر واشنگتن، کشاندن بحران به قفقاز است تا در ادامه قفقاز شمالی در خاک روسیه هم به محل جولان تروریستها تبدیل شود.
متن کامل گزارش سیدمهدی طالبی، پژوهشگر حوزه بینالملل را در روزنامه فرهیختگان بخوانید