تیم ملی ایران در حالی به کار خود در فیفادی آبان پایان داد که اگرچه شکل بازی و نحوه نمایش ملی پوشان طی دو دیدار اخیر انتقادهای زیادی را به همراه داشت، اما از نظر آمار و ارقام این تیم دست به کار بزرگیزده و ضمن صعود به رده هجدهم دنیا در رنکینگ فیفا آن هم بعد از 19 سال، از لحاظ نتیجهگیری هم در سال 2024 میلادی با به پایان رسیدن مسابقات ملی، تنها یک شکست را در کارنامه خود به ثبت رساند تا با تعداد 13 برد از 16 مسابقه در این سال در رتبه دوم جهان در کنار تیمهای ملی ژاپن و آرژانتین قرار بگیرد. با این حال همانطور که اشاره شد نمایش شاگردان قلعهنویی از لحاظ شکل بازی در دیدارهای اخیر به خصوص در ساختار دفاعی، چنگی به دل نزده و تا حد زیادی واکنش و انتقادات تند منتقدان و هواداران فوتبال ملی را طی روزهای اخیر به همراه داشته است. این در حالی است که رقابتهای تیم ملی در سال 2024 به انتها رسیده و این توقف تا 30 اسفند امسال (فیفادی مارس 2025) که دوباره مرحله سوم رقابتهای مقدماتی جامجهانی 2026 در منطقه آسیا از سر گرفته خواهد شد، ادامه خواهد داشت.
حال این سوال مطرح است که آیا برنامههای تیم ملی هم در این مدت متوقف شده و قلعهنویی و دستیارانش به جز رصد دیدارها و عملکرد ملیپوشان و سایر گزینههایی که توانایی ملیپوش شدن را دارند، در حدود این 4 ماه اقدام دیگری را دنبال نخواهند کرد؟ از گوشه و کنار خبر میرسد که قلعهنویی برنامههای ویژهای را برای تیم ملی در نظر گرفته تا در این مدت با تمرکز روی ساختار دفاعی تیم ملی و پیشبرد اهدافی که در این زمینه کادرفنی مدنظر دارد، در این ماهها و در فرصتی که تا فیفادی بعدی وجود دارد، از این لحاظ به تیم ملی سر و سامان بدهد.
در هر صورت در این مدت به قدری نقد و کنایه به عملکرد مدافعان و ساختار تیم ملی وجود داشته که موجب شده تا کادرفنی تیم ملی و در رأس آنها قلعهنویی اقداماتی را درخصوص برطرف کردن نقاط ضعف تیم ملی در ساختار دفاعی طی دو مینیکمپ تا فیفادی بعدی در دستورکار قرار دهند.
تغییر مدل بازی تیم ملی و تبعات آن!
بعد از حضور قلعهنویی در تیم ملی یکی از اصلیترین موضوعات وی تغییر مدل بازی تیم ملی بود. در واقع برنامه اولیه سرمربی تیم ملی تغییر شکل بازی تیم ملی بعد از چند سال بازی دفاعی بود. بر همین اساس قلعهنویی تصمیم گرفت تا رویکرد فوتبال تهاجمی را محقق کرده تا با پرگل شدن بازیهای تیم ملی، این تیم بازیهای تماشاگرپسندی را هم به نمایش بگذارد. در هر صورت بعد از حدود یک دهه حضور یک سرمربی مانند کیروش طی دو دوره با تفکرات دفاعی، بازی تدافعی و نمایشهایی بر مبنای تجمع در زمین خودی برای گل نخوردن یا کمتر گل خوردن، تیم ملی ایران را به یک تیم صرفاً تدافعی در فوتبال آسیا و جهان تبدیل کرده و حالا فرصت آن بود تا با قلعهنویی، تیم ملی پوست انداخته و دوباره شکل و شمایل هجومی به خود بگیرد.
فارغ از نحوه نمایش تیم ملی در بسیاری از بازیهای خود طی دو سال اخیر، اما بر اساس اعداد و ارقام و میانگین گلزده این تیم نشان داد تا حدودی تبدیل رویکرد فوتبال دفاعی به هجومی در زمان قلعهنویی در تیم ملی رقم خورده و از لحاظ فنی ساختار این تیم تغییر کرده است، اما به خاطر این تغییر رویکرد اشکالات عدیده فنی و بزرگی در بخش دفاعی تیم ملی ایجاد و باعث شده است تا دروازه تیم ملی مقابل حریفان ضعیفی مانند قرقیزستان و کرهشمالی هم مدام تهدید شده و به سادهترین شکل و به واسطه ناهماهنگیهای موجود باز شود.
تمرکز روی ۲ بخش در ساختار دفاعی
بنابراین قلعهنویی به دنبال آن است تا در مدت زمان نیم فصل در دیماه و احتمالاً در اوایل بهمنماه، دو مینی کمپ را طراحی کرده تا با تمرکز روی ساختار دفاعی تیمش، روی دو مبحث سازماندهی دفاعی تیمی و لحظه انتقال از حمله به دفاع به طور مفصل با شاگردانش کار کند. در هر صورت تیم ملی طی بازیهای اخیر خود از لحاظ مالکیت، زمان بیشتری نسبت به حریف، توپ را در اختیار دارد و به نظر میرسد لحظه آسیبپذیری این تیم لحظهای باشد که شاگردان قلعهنویی در زمین حریف، توپ را از دست داده و رقیب در این موقعیت ضدحمله میزند.
بنابراین تمرکز اصلی قلعهنویی و کادرش در دو مینی کمپ آینده روی این موارد بوده اما در این بین هم چند نکته مهم وجود دارد؛ اولی این که چون این مینی کمپها خارج از فیفادی برگزار میشود، قطعاً این دو اردو بدون لژیونرها برگزار خواهد شد و این فرصتی است تا کادرفنی تعدادی بازیکن جوان و با کیفیت را در پستهای آزاد به تیم ملی دعوت کند.
تهیه فیلم از عملکرد گزینههای جدید تیم ملی
بنابراین شنیده میشود در حال حاضر کادرفنی تیم ملی در حال بررسی رقابتهای لیگ برتر با جزئیات هرچه بیشترند. در این بین قرار است عملکرد فنی و لحظات تأثیرگذار بازیکنان جدیدی که مدنظر کادر فنیاند در چند بازی اخیرشان در لیگ برتر در قالب یک فیلم تدوین شده در اختیار کادر تیم ملی قرار میگیرد تا احتمالاً در این مینیکمپ شاهد حضور تعداد زیادی از اردو اولیها باشیم! در این زمینه شنیده میشود این نفرات احتمالاً 30 تا 50 درصد از تعداد کل نفرات دعوت شده از سوی قلعهنویی خواهند بود. در واقع هر بازیکنی که تا به امروز حتی ذرهای اسمش رسانهای شده و در رقابتهای اخیر عملکرد قابل قبولی داشته در صورت تأیید کیفی و ارزیابیهای لازم از سوی کادر تیم ملی به این دو مینیکمپ دعوت خواهد شد. البته بیشتر این نفرات بر اساس تمرکز برای بهبود عملکرد سازمان دفاعی به اردو دعوت خواهند شد تا مشخص شود این افراد هم در این مسیر میتوانند پیشرفت کنند. بنابراین غیر از اینکه رویکرد بازسازی و توسعه سازمان دفاعی تیم ملی در دستورکار قلعهنویی قرار دارد، از طرف دیگر در غیاب لژیونرها فرصت ارزیابی عملکرد چند بازیکن جوان و دارای پتانسیل فنی لیگ برتری نیز در پستهای مختلف بهخصوص بخش دفاعی وجود خواهد داشت. زمان این اردوها با مشخص شدن برنامههای لیگ و معلوم شدن برنامه نیم فصل و مدت زمان تعطیلات تیمها مشخص و از سوی کادر تیم ملی اعلام خواهد شد.
خطرپذیری برگزاری بازی تدارکاتی در مینیکمپ
نکته قابل توجه اینکه با توجه به آن که این دو مینی کمپ خارج از محدوده فیفادی برگزار میشود، برگزاری بازی دوستانه حتی با تیمهای باشگاهی یا تیمهای ملی ردههای سنی ایران نیز احتمالاً در دستورکار کادرفنی قرار نخواهد گرفت. در هر صورت برگزاری بازی برای تیم ملی در خارج از محدوده فیفادی خطرپذیری بزرگی را به همراه داشته و حتی جلسات تمرینی هم باید جلسات کنترل شدهای باشد که منجر به مصدومیت بازیکنان نشده و عواقب بعدی را برای تیم ملی و فدراسیون فوتبال نداشته باشد.
سفر به اروپا و امارات
در این خصوص شنیدههای خبرنگار «فرهیختگان» حکایت از آن دارد که در چند ماه پیش رو امیر قلعهنویی برای ارزیابی عملکرد لژیونرهای ملیپوش طی چند برهه زمانی راهی کشورهایی مانند ایتالیا، هلند و لهستان خواهد شد. این در شرایطی است که احتمال سفر دستیاران وی به کشورهایی مانند روسیه و امارات برای بررسی شرایط بازیکنان ملی پوشی که در این دو کشور بازی میکنند، بیشتر خواهد بود. البته شنیده میشود سایر لژیونرها از جمله الهیار صیادمنش و شهاب زاهدی هم که در لیگ بلژیک و ژاپن بازی میکنند و مورد توجه کادر فنیاند نیز به همراه چند بازیکن دورگه مدنظر کادرفنی تیم ملی برای ارزیابی بیشتر مد نظر قرار دارند.