مدیر عامل سابق به‌نشردر گفت‌وگو با «فرهیختگان»:
مدیر عامل سابق به‌نشر در گفت‌وگو با «فرهیختگان» گفت:ما در موضوع فلسطین دچار خلأ جدی در حوزه کتاب و داستان هستیم؛ به‌گونه‌ای که در بزنگاه‌های خاص همچون ماجرای هفتم اکتبر که در سال گذشته حماس آن را رقم زد و پیروزی بزرگی برای فلسطینیان بود، شبهات جدی برای برخی از جامعه ایرانی ایجاد شد.
  • ۱۴۰۳-۰۹-۱۰ - ۱۵:۴۷
  • 00
مدیر عامل سابق به‌نشردر گفت‌وگو با «فرهیختگان»:
ناشران جهان اسلام باید در جایزه ادبیات فلسطین سهیم باشند
ناشران جهان اسلام باید در جایزه ادبیات فلسطین سهیم باشند

فرهیختگان: مسجد الاقصی، قبله اول مسلمین جهان و فلسطین، نماد وحدت، عزت و مقاومت اسلامی است. آرمان آزادسازی قدس نیز آرمانی اسلامی، انسانی و جهانی است. درخصوص ادبیات فلسطین و رسالت اهالی فرهنگ درمورد محور مقاومت با حسین سعیدی، مدیرعامل سابق به‌نشر(انتشارات آستان قدس رضوی) گفت‌وگو کردیم، متن کامل این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

آیا میزان تولید کتاب در حوزه فلسطین در کشور ایران مطلوب است؟ راهکار افزایش تولید چیست؟
قطعاً خیر! ما در موضوع فلسطین دچار خلأ جدی در حوزه کتاب و داستان هستیم؛ به‌گونه‌ای که در بزنگاه‌های خاص همچون ماجرای هفتم اکتبر که در سال گذشته حماس آن را رقم زد و پیروزی بزرگی برای فلسطینیان بود، شبهات جدی برای برخی از جامعه ایرانی ایجاد شد. سؤالات و شبهات جدی در اصل قضیه غیرمشروع بودن اسرائیل و تصرف فلسطین توسط این رژیم منحوس در جامعه وجود دارد. ما ناگزیریم در این موضوع حساس روشنگری لازم را در قالب کتاب و داستان ارائه دهیم. مهم‌ترین راهکار افزایش تولید در این موضوع، آشنا شدن نویسندگان و ناشران با عمق بحران ایجادشده از ابتدای تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک فلسطین است. به‌قدری ماجراهای عجیب درام و حماسی و حتی عاشقانه در بیش از 80 سال تجاوزگری اسرائیل به فلسطین وجود دارد که نیاز به تخیل نداریم و بیان واقعی ماجراهای فلسطین و فلسطینیان جذابیت لازم را دارد.

در مواجهه با مسئله فلسطین و جنگ اخیر محور مقاومت با رژیم صهیونیستی، مهم‌ترین رسالت اهالی فرهنگ و نشر چیست؟
قاعدتا مهم‌ترین رسالت اهالی فرهنگ و ناشران جبهه فرهنگی انقلاب این است که این موضوع را به‌عنوان مسئله اول جهان اسلام، در اولویت تولید قرار دهند. در این صورت، حتما اهالی فرهنگ و هنر در راستای روشنگری در این موضوع اقدام خواهند کرد. بیانات امام خمینی (ره) در اولین روزهای قیام در دهه چهل مبنی بر این بود که مسئله اول جهان اسلام فلسطین است. صحبت‌های مقام معظم رهبری نیز در موضوع فلسطین، به‌ویژه جنگ غزه، از مهرماه سال گذشته تاکنون سرشار از نکات و رهنمودهای روشنگرانه‌ای است که می‌طلبد همه مجموعه‌های فرهنگی، به‌ویژه اهالی فرهنگ و هنر و ناشران و نویسندگان، با سرلوحه قرار دادن آن، برای تولید محتواهای جذاب در قالب‌های مختلف، به‌خصوص رمان و داستان، اقدام کنند.

آیا در چند سال گذشته کتابی در این زمینه تولید کرده‌اید؟ هدف شما از تولید آثار مرتبط با فلسطین چیست و به دنبال چه اثری بر مخاطب هستید؟
خیر، تا کنون تولیدی نداشته‌ایم. البته همکارانمان در انتشارات مؤسسه فرهنگی‌هنری خراسان، آثاری در دست تولید دارند که ان‌شاءالله به‌زودی رونمایی خواهد شد.

ضرورت تأسیس یک جایزه ادبی جهانی با موضوع فلسطین را به‌عنوان یک پیشران در تولید آثار و غفلت‌زدایی از ملت‌ها و خصوصا نسل جوان، چگونه ارزیابی می‌کنید؟
این جایزه بایستی سال‌ها پیش از این تأسیس می‌شد و الان دیر هم شده است. اگر در سال‌های ابتدایی تجاوزگری اسرائیل چنین جایزه ادبی راه‌اندازی شده بود، در حال حاضر نه‌تنها خلأ تولید محتوا نداشتیم، که دستمان به اندازه‌ای پر بود که فیلم‌ها و سریال‌ها و مستندات زیادی نیز از این تولیدات خوب مکتوب ساخته می‌شد. در عصر جدید که جوانان و نوجوانان در فضای مجازی فعال شده‌اند، تولیدات مکتوب فاخر هم نیاز قشر کتابخوان را در این موضوع رفع می‌کند و زمینه بسیار خوبی برای تولید پادکست و قطعات کوتاه کلیپ و تصویری است. در عین حال که این جایزه به همت مجمع ناشران انقلاب اسلامی و اتحادیه‌های ادبی کشورهای مختلف راه‌اندازی شده است، بایستی تمام تلاشمان را بکنیم که اولا این جایزه تثبیت شود، ثانیا در سطح منطقه و جهان اسلام گسترش پیدا کند و همه ناشران جهان اسلام خودشان را در این جایزه سهیم بدانند.

این جایزه می‌تواند نویسندگان جدیدی را به ادبیات مقاومت جذب کند؟ چگونه؟
یکی از راه‌های تشویق و ترغیب نویسندگان و ناشران برای تولید اثر درباره موضوعات بااهمیت، برگزاری جوایز ادبی در آن موضوع است. جایزه ادبی فلسطین هم از این قاعده مستثنی نیست. اولا نویسندگان فعال در این عرصه را تشویق می‌کند که آثار بیشتری تولید کنند، ثانیا نویسندگان نوقلم و بااستعداد را ترغیب می‌کند که در این عرصه قلم‌فرسایی کنند، ثالثا ناشران را متقاعد خواهد کرد که با این نویسندگان فعال یا نوقلم وارد گفت‌وگو و سفارش و تولید اثر شوند. به هر میزان جوایز ادبی در حوزه مقاومت به‌صورت تخصصی و حرفه‌ای بیشتر شود، زمینه و بستر بیشتری برای ظهور و بروز اهالی قلم ایجاد خواهد شد.

آیا جایزه جهانی ادبیات فلسطین در تولید کتاب در انتشارات شما تأثیری دارد؟ به چه شکل؟
بله. ان‌شاءالله همکاران انتشارات آثار برگزیده‌ای را در دست تولید دارند که پس از آماده‌سازی و انتشار اطلاع‌رسانی خواهد شد.

به نظر می‌رسد تعداد کتاب‌هایی با موضوع فلسطین در ایران در سطح قابل قبولی نیست و در این حوزه خلأ جدی وجود دارد. برای این مسئله چه باید کرد؟
بله. همین طور است. موضوع فلسطین همان‌طور که امام خمینی(ره) فرمودند، مسئله اول جهان اسلام است و بایستی مسئله اول اهالی فرهنگ و هنر و سپس حوزه حاکمیت فرهنگی قرار گیرد. در حال حاضر بین اهالی نشر، موضوع فلسطین و تجاوزگری رژیم منحوس اسرائیل به فلسطینیان در غربت قرار گرفته است و ناشران انگیزه‌ای برای تولید و نشر برای این موضوع ندارند. ترغیب و تشویق ناشران در این خصوص قدم اول است که بایستی انجام شود. در قدم بعدی بایستی نویسندگان در خصوص این موضوع توجیه و حساس بشوند. اگر اهالی هنر و نویسندگان به موضوعی حساس بشوند، قطعا هنرمندانه‌ترین آثار هنری را تولید خواهند کرد. قدم بعدی، حمایت از نشر و توزیع آثار برگزیده با موضوع فلسطین در سطح کشور و حتی و ترجمه این آثار و توزیع آن در کشورهای منطقه و جهان اسلام و در نهایت، تبلیغ و ترویج درست آثار تولیدشده در این موضوع است. این چرخه اگر به‌درستی کارش را انجام دهد، اقبال مخاطب به موضوع بیشتر خواهد شد و نتیجه آن مطالبه و درخواست از ناشران و نویسندگان برای تولید آثار بیشتر در موضوع فلسطین است.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰