«فرهیختگان» گزارش می‌دهد
دانشگاه آزاد اسلامی در برخی از مناطق آزاد واحد‌هایی دارد که می‌توانند در گام اول با فعالیت‌های پژوهشی به پیشرفت واحد کمک کرده و در گام دوم می‌توانند به‌عنوان یک پل ارتباطی در تعاملات خارجی عمل کنند.
  • ۱۴۰۳-۰۹-۰۷ - ۱۰:۴۶
  • 00
«فرهیختگان» گزارش می‌دهد
بررسی تحولات واحدهای دانشگاهی مستقر در ۴ منطقه آزاد
بررسی تحولات واحدهای دانشگاهی مستقر در ۴ منطقه آزاد

بعد از اتمام جنگ جهانی دوم، تعدادی از کشور‌ها برای توسعه صادرات و کمک به آزادسازی اقتصادی، ایده ایجاد مناطق آزاد را مطرح کردند. مناطقی که قرار شد تا سرمایه موتور رشد و توسعه اقتصادی یک کشور باشند و ایجاد اشتغال، توسعه صادرات، جذب و تشویق سرمایه‌های خارجی و ایجاد درآمد‌های مرزی را دنبال کنند. این مناطق در برخی از نقاط با توجه به ویژگی منحصر‌به‌فرد آن منطقه تأسیس شد تا باعث بهبود تعامل با کشور‌ها در حوزه‌های مختلف به‌ویژه حوزه اقتصادی شوند.
دانشگاه آزاد هم در برخی از این مناطق واحد‌هایی دارد که می‌توانند در گام اول با فعالیت‌های پژوهشی به پیشرفت واحد کمک کرده و در گام دوم می‌توانند به‌عنوان یک پل ارتباطی در تعاملات خارجی عمل کنند. واحد بین‌الملل اروند، واحد بندانزلی، واحد چابهار و واحد بین‌الملل ماکو از جمله واحد‌هایی‌اند که در مناطق آزاد تجاری مستقر بوده و فعالیت‌های خود را نیز با توجه به ظرفیت آن منطقه پایه‌ریزی کرده‌اند. در این گزارش به اقدامات و تحولات اخیر این 4 واحد پرداخته‌ایم که از نظر می‌گذرانید. 

راه‌اندازی طرح سرمایه‌گذاری گردشگری در واحد چابهار کلید خورد
دانشگاه آزاد واحد چابهار در پهنه منطقه آزاد قرار گرفته که این روز‌ها فعالیت‌هایی مانند راه‌اندازی آزمایشگاه‌های تحقیقاتی، راه‌اندازی آزمایشگاه کنترل کیفیت و همچنین راه‌اندازی یک طرح سرمایه‌گذاری گردشگری در منطقه آزاد را با مشارکت سایر استان‌ها در برنامه دارد.  شرکت شهرک‌های صنعتی در کنارک، دارای یک آزمایشگاه مواد غذایی است که با رایزنی‌های انجام‌شده این آزمایشگاه در اختیار واحد چابهار قرار گرفته است.
به‌گفته فیصل میرکازهی‌ریگی، رئیس دانشگاه آزاد واحد چابهار آزمایشگاه واحد کنارک با یکی از آزمایشگاه‌های این واحد دانشگاهی به‌نوعی ادغام شده و فعالیت‌هایش گسترش یافته و درنهایت به آزمایشگاه کنترل کیفی تبدیل شده است. فرایند اداری آن درحال طی شدن است تا با اخذ مجوز‌های لازم فعالیت‌های آزمایشگاهی صنایع و شرکت‌ها در این آزمایشگاه انجام شود.  قرار است یک طرح گردشگری نیز با همکاری واحد نیکشهر در واحد چابهار ‌ شروع شود. 

راه‌اندازی آزمایشگاه مشترک «همکار غذا و دارو» با منطقه آزاد ماکو

دانشگاه آزاد واحد بین‌المللی ماکو در سال 1374 با موافقت سازمان مرکزی دانشگاه به‌صورت مرکز دانشگاهی فعالیت خود را شروع و در سال تحصیلی 1380 از مرکز به واحد ارتقا پیدا کرد و حالا در آخرین اقدام خود در یک طرح ملی با منطقه آزاد ماکو اقدام به عقد قرارداد برای راه‌اندازی آزمایشگاه مشترک «همکار غذا و دارو» کرده تا به کمک این آزمایشگاه، بتوانند صادرات و واردات از این پایانه مرزی را بهبود ببخشند. 
 تمام الزامات ساختمانی و ساختاری، ازجمله استقرار و کالیبراسیون تجهیزات و همچنین آموزش نیرو‌ها و تأمین مواد موردنیاز برای این اقدام صورت گرفته است. زعفر قلی‌نژاد، رئیس مرکز خدمات آزمایشگاهی و تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی درباره این آزمایشگاه به «فرهیختگان» گفت: «در حال حاضر برای اخذ مجوز‌های غذا و دارو و ایزو 17025 اقداماتی درحال انجام و در شرف صدور گواهی‌های مورد نیاز است. 

جذب 7500 دانشجوی خارجی در واحد بین‌الملل اروند
دانشگاه آزاد واحد آبادان و خرمشهر از اول شهریور امسال ادغام شد و حالا به‌عنوان واحد بین‌الملل اروند شناخته می‌شود. در ابتدا فعالیت‌های اداری مربوط به این ادغام شامل استادان، کارکنان و دانشجویان انجام شد و در اولین گام آماده‌سازی فرایند کار برای پذیرش دانشجویان جدیدالورود انجام شد و امسال حدود 2400 دانشجوی جدیدالورود برای واحد اروند جذب شدند که این آمار به اضافه دانشجویان قبلی دو واحد خرمشهر و آبادان به حدود 7500 دانشجوی فعال در واحد اروند می‌رسد. 
بخشی از فعالیت واحد اروند در حوزه بین‌الملل است. پرویز عسگری، رئیس دانشگاه آزاد واحد بین‌الملل اروند در این باره گفت: «پیگیری‌هایی را از طریق سازمان مرکزی و دانشگاه آزاد استان انجام داده تا بتوانیم هم در ابتدا در بعد داخلی از طریق واحد پیشتیبان (که واحد اهواز است، ) مکاتباتی را انجام داده تا در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری برای نیم‌سال دوم یا سال آینده دانشجو جذب کنیم.
با دکتر آزادیان، رئیس مرکز سنجش، پذیرش و فارغ‌التحصیلی دانشگاه آزاد و دکتر چگینی دبیر استان رایزنی‌هایی انجام شده و آن‌ها قول داده‌اند تا جایی که در توان دارند کمک و همکاری‌ای در این حوزه دریغ نکنند.»رئیس دانشگاه آزاد واحد بین‌الملل اروند اضافه کرد: «بعد بیرونی جذب دانشجو از خارج از کشور است. همانطور که می‌دانید ما نقطه مرزی (هم در خرمشهر و هم آبادان) با کشور عراق داریم و فاصله دانشجوی عراقی تا دانشگاه ما حدود دوساعت است. اگر سازمان مرکزی و معاونت بین‌الملل دانشگاه در حل مشکلی که برای تأیید مدارک از طریق وزارت علوم عراق وجود دارد به ما کمک کنند و این مشکل حل شود، دانشجوی عراقی می‌تواند صبح در دانشگاه حضور پیدا کند و عصر به خانه خود بازگردد.

اولین مرکز تحقیقات خاک و بتن در بندر انزلی ایجاد می‌شود
منطقه آزاد تجاری- صنعتی انزلی یکی از «مناطق آزاد هفت‌گانه» ایران است که در استان گیلان قرار دارد و دانشگاه آزاد بندرانزلی نیز در این منطقه گسترده شده است. راه‌اندازی مرکز تحقیقات خاک و بتن یکی از مهم‌ترین اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین‌المللی بندرانزلی است که به زودی باید منتظر شنیدن خبر افتتاح آن باشیم.
ایجاد یک دانشکده با عنوان ارتباطات حمل‌ونقل و لجستیک و برگزاری رویداد صدرا از دیگر اقدامات این واحد دانشگاهی است. آن‌طور که حسین صفری، سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین‌المللی بندرانزلی گفته به‌تازگی رویداد صدرا را با همکاری منطقه آزاد و با حضور ۳۵ شرکت صنعتی و تولیدی برگزار کردیم. صنایعی مانند شرکت صنایع غذایی گوشتین، خزر منبع و هلدینگ ADP که با پنج شرکت مختلف صنعتی و تولیدی در این رویداد حضور داشتند. 
برخی از دیگر اقدامات این واحد دانشگاهی در حوزه پژوهش متمرکز است. صفری در این باره گفت: «یکی دیگر از اقداماتمان در واحد بین‌المللی بندرانزلی در حوزه پژوهش این بود که یک طرح برون‌دانشگاهی با اداره بنادر و دریانوردی استان گیلان داشتیم. همچنین یک مرکز تحقیقات خاک و بتن درحال راه‌اندازی بوده و درحال گذراندن آخرین مراحل خود است. این مرکز به‌عنوان اولین مرکز تحقیقاتی در این واحد دانشگاهی محسوب خواهد شد، زیرا پیش از این هیچ مرکز تحقیقاتی با این عنوان در بندرانزلی وجود نداشته است.»
به گفته سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین‌المللی بندرانزلی این مرکز تحقیقات تا پایان امسال راه‌اندازی خواهد شد. 

متن کامل گزارش گروه دانشگاه را در فرهیختگان بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران :