دیوان کیفری مقامات اسرائیلی را مسئول قحطی در غزه معرفی کردند
دیوان کیفری بین المللی اعلام کرد که دلایل منطقی پیدا کرده تا باور کند که مقامات اسرائیلی مسئول قحطی در غزه هستند.
دیوان کیفری مقامات اسرائیلی را مسئول قحطی در غزه معرفی کردند
واکنشهای جهانی به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت
مائده زمان فشمی
دیوان کیفری بینالمللی (ICC) حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق این رژیم را به اتهام جنایت جنگی صادر کرده است.
دادگاه گفت که دلایل معقولی وجود دارد که معتقد است نتانیاهو و گالانت عمداً و آگاهانه جمعیت غیرنظامی غزه را از لوازمی که برای بقای آنها ضروری است، محروم کردهاند.
کریم خان، دادستان دیوان کیفری بینالمللی، برای اولینبار شش ماه پیش درخواست بازداشت این دو نفر را داد. در ماه آگوست، خان از دادگاه خواست تا تصمیمی اتخاذ کند و گفت: هرگونه تاخیر غیرموجه در این رسیدگیها بر حقوق قربانیان تاثیر منفی میگذارد.
از زمان اعلام این تصمیم، مقامات صهیونیست این احکام را بهشدت محکوم کردهاند و میری رگو، وزیرحمل و نقل رژیم صهیونی از آن به عنوان یهودستیزی مدرن در پوشش عدالت یاد کرده است.
باوجود حمایت کشورهای بسیاری از این حکم و تصمیم دیوان، آمریکا در ادامه حمایتهایش از صهیونیستها این حکم را محکوم و اعلام کرد آن را نادیده میگیرد.
در ادامه برخی از واکنشها به این تصمیم آورده شده است:
رژیم صهیونیستی
دفتر نتانیاهو این تصمیم را رد و در بیانیهای این اقدام را یهودستیزانه توصیف کرد.
دفتر وی با بیان اینکه اسرائیل در دفاع از شهروندانش تسلیم فشار نخواهد شد، گفت: اسرائیل با انزجار اقدامات پوچ و دروغینی را که دیوان بینالمللی کیفری علیه آنها انجام میدهد، رد میکند.
گالانت، وزیر دفاع سابق صهیونیستها هم در واکنش به صدور حکم بازداشتش از سوی دادگاه لاهه مدعی شد: تلاش برای سلب حق اسرائیل در مسیر دستیابی به اهدافش در جنگ، با شکست مواجه خواهد شد. تصمیم دیوان کیفری بینالمللی یک سابقه خطرناک علیه حق دفاع است. این اقدام دادگاه لاهه، اسرائیل و رهبران حماس را در یک جبهه قرار میدهد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی گفت: هیچ حکمی من را از دفاع از اسرائیل بازنخواهد داشت. دیوان کیفری بینالمللی اکنون به ابزاری برای رویارویی سیاسی تبدیل شده و مشروعیت خود را از دست داده است. رفتار دادستان کل دادگاه ضد مفهوم عدالت است. در روز تاریکی به سر میبریم. دیوان کیفری بینالمللی به دشمن انسانیت تبدیل شده و حکم آن مغایر با حقایق و اتهامهای بیاساس و نادرستی مطرح کرده است.
نتانیاهو افزود: حکم دیوان کیفری بینالمللی حق دموکراسیها در دفاع از خود را نقض میکند و اسرائیل چنین حکمی را به رسمیت نمیشناسد.
حماس
این گروه از تصمیم صدور حکم بازداشت برای نتانیاهو و گالانت استقبال کرد و آن را گامی مهم بهسوی عدالت خواند.
باسم نعیم، عضو دفتر سیاسی حماس گفت: این اقدام گام مهمی بهسوی عدالت است و میتواند بهطورکلی به جبران خسارت قربانیان منجر شود، اما اگر همه کشورهای جهان از آن حمایت نکنند، محدود و نمادین باقی میماند.
حماس همچنین از دیوان کیفری بینالمللی خواست تا دامنه احکامش را به دیگر مقامات صهیونیست هم گسترش دهد.
دادگاه بینالمللی کیفری
کریم خان، دادستان عالی این دادگاه از ۱۲۴ عضو این نهاد خواسته تا بر اساس حکمهای بازداشتی که علیه نتانیاهو و یوآو گالانت صادر شده، عمل کنند.
خان گفت: بر اساس شواهد ارائه شده توسط دفتر من، قضات تایید کردند که دلایل منطقی برای این باور وجود دارد که جنایات اساسنامه رم انجام شده است.
تصمیم قضات مستقل دیوان کیفری بینالمللی تایید میکند که حقوق بشردوستانه بینالمللی باید در هر شرایطی از طریق فرآیندهای قضایی منصفانه و بیطرفانه رعایت شود.
او در ادامه گفت: من از همه کشورهای عضو میخواهم که به تعهد خود نسبت به اساسنامه رم و رعایت این دستورات قضایی عمل کنند.
او همچنین از کشورهایی که عضو این دادگاه نیستند، خواست تا برای حمایت از قوانین بینالمللی با یکدیگر همکاری داشته باشند.
ایالات متحده آمریکا
کاخ سفید گفت واشنگتن اساساً تصمیم دیوان بینالمللی کیفری را رد میکند و افزود که آنها عمیقاً از عجله دادستان برای صدور حکم بازداشت و روند نگرانکنندهای که منجر به این تصمیم شد، نگران هستند.
گزینهی انتخابی ترامپ برای سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت: ایالات متحده به صراحت گفته که دیوان کیفری بین المللی صلاحیت رسیدگی به این موضوع را ندارد.
جان فترمن، سناتور آمریکایی حزب دموکرات، شاید مختصرترین واکنش سیاسی را به تصمیم دادگاه کیفری بینالمللی لاهه نشان داد.
فترمن در پستی در رسانههای اجتماعی، همراه با تصویری از تیتر یک بیبیسی درباره حکم بازداشت، نوشت: لعنت به این حکم.
حکیم جفریس، رهبر اقلیت دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا گفت: تصمیم دادگاه کیفری بین المللی برای صدور حکم بازداشت مقامات ارشد اسرائیل شرم آور است. من در رد اساسی این تصمیم غیرجدی در کنار دولت بایدن هستم. تعهد آمریکا به امنیت اسرائیل مبهم است و ما همچنان بر حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر تروریسم میایستیم.
رشیده طلیب، نماینده فلسطینی آمریکایی کنگره که همیشه از حق فلسطینیها دفاع کرده، گفت که تصمیم دیوان کیفری بینالمللی بسیار دیر است و خواستار دستگیری نتانیاهو و گالانت و معرفی آنها به دادگاه شد.
او گفت: دولت بایدن دیگر نمیتواند انکار کند که از همان سلاحهای آمریکایی در جنایات جنگی بیشماری استفاده شده است. احکام بازداشت تاریخی امروز نمیتواند کشتهها و آوارهها را بازگرداند، اما گامی بزرگ در جهت پاسخگویی به جنایتکاران جنگی است.
جرد مسکوویتز، نماینده دموکرات کنگره از فلوریدا، دیوان کیفری بینالمللی را متهم کرد و گفت: وقتی نوبت به دفاع اسرائیل از خود در برابر حماس میرسد، دیوان کیفری بین المللی از اعمال استاندارد دوگانه یهودستیزانه دریغ نمیکند.
بیل هگرتی، سناتور جمهوری خواه تنسی هم دیوان کیفری بین المللی را به مشارکت در قوانین ضدیهودی متهم کرد و افزود: این حکم ساختگی از نهادی که خود را دادگاه میخواند پذیرفته نیست و این دادگاه هیچ صلاحیتی بر اسرائیل یا ایالات متحده ندارد. عواقب این اقدام شرم آور به زودی احساس خواهد شد.
شهردار دیربورن ایالت میشیگان، محل زندگی یکی از بزرگترین جوامع عرب در ایالات متحده، متعهد شده که نتانیاهو و گالانت اگر پا در محدوده شهر بگذارند، دستگیر خواهند شد.
عبدالله حمود، در بیانیه ای از سایر شهرها هم خواست تا همین کار را انجام دهند.
حمود افزود: رئیس جمهور ما ممکن است اقدامی نکند، اما مقامات هر شهر میتوانند اطمینان حاصل کنند که نتانیاهو و سایر جنایتکاران جنگی از سفر آزادانه در سراسر ایالات متحده استقبال نمیکنند.
ایتالیا
رویترز به نقل از وزیر دفاع این کشور در واکنش به حکم بازداشت سران صهیونی گفت: در صورت سفر بنیامین نتانیاهو به ایتالیا، دولت این کشور موظف خواهد بود حکم بازداشت او را که از سوی دیوان کیفری بینالمللی صادر شده، اجرا کند.
رویترز نوشته که این عمل بازتابدهنده تعهد ایتالیا به قوانین بینالمللی و همکاری با دیوان کیفری بینالمللی است.
هلند
کاسپار ولدکامپ وزیر امور خارجه این کشور گفت که کشورش به استقلال دیوان بین المللی کیفری احترام میگذارد.
ما در تماسهای غیر ضروری شرکت نخواهیم کرد و براساس حکمهای بازداشت عمل خواهیم کرد. ما به طور کامل از اساسنامه دیوان پیروی میکنیم.
فرانسه
کریستوف لموئن، سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور گفت که فرانسه مطابق با اساسنامه دیوان بینالمللی کیفری عمل خواهد کرد.
با این حال، لموئن از بیان اینکه آیا اگر نتانیاهو به این کشور بیاید، او را دستگیر خواهد کرد یا نه، خودداری کرد و گفت که این کار از نظر قانونی پیچیده است.
اردن
ایمن صفدی، وزیر امور خارجه این کشور گفت که تصمیم دیوان کیفری بین المللی باید مورد احترام و اجرا باشد. وی گفت: فلسطینیها مستحق عدالت هستند.
استرالیا
مقامات استرالیا در واکنش به تصمیم دادگاه اعلام کردند از اعطای ویزا به وزیر سابق رژیم صهیونیستی به دلیل احتمال تحریکآمیز بودن حضور وی در کنفرانسی در این کشور، خودداری کردند.
تشکیلات خودگردان فلسطین
این نهاد با انتشار بیانیه ای این تصمیم امید و اعتماد را نه تنها به حقوق بین الملل و نهادهای سازمان ملل، بلکه به اهمیت عدالت، پاسخگویی و محاکمه جنایتکاران جنگی بازمی گرداند.
در ادامه این بیانیه آمده مردم فلسطین هنوز در معرض نسل کشی هستند، استفاده از گرسنگی به عنوان یک روش جنگی و جنایات علیه بشریت در کشتار، ظلم و آوارگی و غیره آشکار میشود.
انگلیس
سخنگوی نخست وزیری انگلیس پس از صدور حکم دستگیری نتانیاهو و گالانت گفت که دولت انگلیس به استقلال دادگاه کیفری بین المللی احترام میگذارد. او گفت: دادگاه اولین نهاد بین المللی برای تحقیق و تعقیب جدیترین جنایات بین المللی است.
داونینگ استریت نگفت در صورت سفر نتانیاهو به بریتانیا دستگیر میشود یا خیر اما گفت ما وارد فرضیهها نمیشویم.
نروژ
اسپن بارت اید، وزیر امور خارجه نروژ گفت: مهم است که دیوان بین المللی کیفری وظایف خود را به شیوهای عاقلانه انجام دهد. من اطمینان دارم که دادگاه براساس بالاترین استانداردهای دادرسی عادلانه به پرونده رسیدگی خواهد کرد.
ایرلند
سیمون هریس، نخست وزیر گفت که این حکم گامی بسیار مهم را میطلبد. او افزود که ایرلند به نقش دیوان بین المللی کیفری احترام میگذارد و هرکسی که در موقعیتی است که به آن در انجام کارهای حیاتیاش کمک کند، باید با فوریت این کار را انجام دهد.
آرژانتین
خاویر میلی، رئیس جمهور در فضای مجازی نوشت که کشورش مخالفت عمیق خود را با این تصمیم اعلام میکند.
اتحادیه اروپا
جوزف بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: حکم دادگاه بین المللی کیفری سیاسی نیست و باید مورد احترام و اجرا قرار گیرد.
وی گفت: این تصمیم یک تصمیم الزام آور است و همه دولتها، همه کشورهای طرف دادگاه که شامل همه اعضای اتحادیه اروپا میشود، برای اجرای اینتصمیم دادگاه الزام آور هستند.
کانادا
نخستوزیر کانادا هم به حکم دادگاه واکنش نشان داد و گفت: ما از قوانین بینالمللی دفاع میکنیم و به تمامی مقررات و احکام دادگاههای بینالمللی پایبند خواهیم بود.
او تاکید کرد که کشورش متعهد به اصول قوانین بین المللی است و از اجرای احکام صادره از سوی دادگاههای بینالمللی حمایت خواهد کرد. احترام به نهادهای قضایی بین المللی برای حفظ نظم و عدالت جهانی ضروری است و کانادا بهعنوان یک کشور حامی حقوق بشر و حاکمیت قانون، به این تعهدات پایبند است.
سوئیس
وزارت دادگستری سوئیس در واکنش به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت اعلام کرد: سوئیس در صورت ورود بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به این کشور، او را دستگیر و به دیوان کیفری بین المللی تحویل میدهد
عفو بین الملل
این سازمان گفت که چرخهای عدالت بین المللی سرانجام با کسانی که متهم به جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در فلسطین هستند، برخورد کردند.
این سازمان افزود: هیچ پناهگاه امنی برای کسانی که ادعا میشود مرتکب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت شدهاند، وجود ندارد.
مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰
ماجرای جشن یلدای دانشگاه علامه طباطبایی چه بود؟ادعای هاکان فیدان درمورد حمله اسرائیل به ایرانبه دنبال شکستن رکورد جهان هستمتحلیل مواضع پوتین درباره سقوط سوریهشهادت کارمند سفارت ایران در سوریهوزیر خارجه جدید سوریه معرفی شد ماجرای بازداشت نخبگان ایرانی در خارج چیست؟ صنعا بار دیگر هدف حمله آمریکا قرار گرفتپرسپولیس در بنبست گاریدو و درویشترکیب پرسپولیس و مس رفسنجان مشخص شدادعای تزریق آب مقطر به جای داروی شیمیدرمانی صحت دارد؟ارائه بستههای ویژه همراه اول بهمناسبت روز مادر
بحران عقلانیت رسانهای به کجا ختم میشود؟دارایی مردم، سرمایه ملی محسوب میشود؟کریم باقری موقتا جانشین گاریدو شدانیمیشن «افسانه سپهر» به فجر میرودطرح؛ «آرشنیک یمنی»گاریدو مطالبات نیمفصل دوم را بخشیدآمار گاریدو روی نیمکت پرسپولیسگاریدو از پرسپولیس رفتهمسر مالک شرکت موبایل موسوی آمل بازداشت شدشفافیت و رفع تبعیض در واردات برنججولانی کرواتی شد!