گزارش «فرهیختگان» از آمار تراژیک یک صادرات کلاسیک
نگاهی به داده‌های صادرات پسته ایران نشان می‌دهد در سال 1402 حجم صادرات پسته ایران حدود 112 هزار تن بوده که از این مقدار، 24 درصد از آن به کشور‌های مشترک‌المنافع (شامل روسیه، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و غیره) صادر شده است. کشور‌های شرق دور (شامل چین، ژاپن، کره، مالزی، هنگ‌کنگ، ویتنام و غیره) با سهم 22 درصدی در رتبه دوم قرار داشته، کشور‌های شبه‌قاره هند (شامل هند، بنگلادش، افغانستان، نپال، پاکستان و سریلانکا) با 21 درصد در رتبه سوم.
  • ۱۴۰۳-۰۸-۲۶ - ۱۱:۰۱
  • 00
گزارش «فرهیختگان» از آمار تراژیک یک صادرات کلاسیک
فقط ۷ درصد پسته ایران به اروپا صادر می‌شود!
فقط ۷ درصد پسته ایران به اروپا صادر می‌شود!

فرهیختگان: در روزهای اخیر خبری مبنی‌بر لغو صادرات پسته ایرانی به اتحادیه اروپا از تاریخ 28 آبان‌ماه (18 نوامبر) سال جاری توسط مظفر محمدی، عضو هیئت‌مدیره انجمن پسته ایران منتشر شد. گفته می‌شود اتحادیه اروپا دلیل لغو صادرات این محصول را آلودگی به قارچ آفلاتوکسین ذکر کرده است.
طبق آمارهای منتشرشده از انجمن پسته ایران، طی سال گذشته ایران 112 هزار تن پسته به کشورهای مختلف صادر کرده که از این مقدار، تنها 7 درصد از آن به کشورهای عضو اتحادیه اروپا صادر شده است. عضو اتحادیه صادرات پسته، ضمن تایید خبر ممنوعیت صادرات پسته ایرانی به اتحادیه اروپا، می‌گوید با رایزنی‌های صورت‌گرفته توسط اتحادیه و سایر نهادها، اتحادیه اروپا 6 ماه دیگر به تولیدکنندگان و صادرکنندگان پسته ایران مهلت داده تا در راستای بهبود کیفیت پسته و رفع آلودگی آفلاتوکسین، اقدامات لازم را انجام دهند. به گفته وی، اتحادیه اروپا حدود یک‌سال پیش هشدارهایی را درباره امکان ممنوعیت ورود پسته ایران به اتحادیه اروپا داده بود، اما به دلیل برخی سهل‌انگاری‌ها اقدامات لازم برای رفع آلودگی‌ها و بهبود کیفیت پسته تولیدی صورت نگرفته است. 

سهم اروپا فقط 7 درصد
نگاهی به داده‌های صادرات پسته ایران نشان می‌دهد در سال 1402 حجم صادرات پسته ایران حدود 112 هزار تن بوده که از این مقدار، 24 درصد از آن به کشور‌های مشترک‌المنافع (شامل روسیه، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و غیره) صادر شده است. کشور‌های شرق دور (شامل چین، ژاپن، کره، مالزی، هنگ‌کنگ، ویتنام و غیره) با سهم 22 درصدی در رتبه دوم قرار داشته، کشور‌های شبه‌قاره هند (شامل هند، بنگلادش، افغانستان، نپال، پاکستان و سریلانکا) با 21 درصد در رتبه سوم. دو بازار صادرات مجدد (شامل ترکیه و امارت) با سهم 14 درصدی در رتبه چهارم، خاورمیانه با سهم 8 درصدی در رتبه پنجم و اتحادیه اروپا با سهم 7 درصدی در رتبه ششم قرار داشته است. این وضعیت تا قبل از تحریم‌های سال 1390 و همچنین تحریم‌های سال 1397 متفاوت از امروز بوده است، به‌طوری‌که در سال‌های 1384 تا 1389 سهم کشور‌های شرق دور 30 تا 40 درصد، سهم اتحادیه اروپا 15 تا 20 درصد، سهم شبه‌قاره هند 4 تا 6 درصد و سهم کشور‌های مشترک‌المنافع 10 تا 12 درصد بوده است. 

   سقوط 65 درصدی صادرات به اروپا در 20 سال اخیر
نگاهی به آمار‌های صادراتی ایران اعم از بخش‌های مختلف صادرات غیرنفتی کشور نشان می‌دهد طی یک دهه اخیر صادرات اغلب بخش‌های غیرنفتی به اتحادیه اروپا روند کاهشی شدیدی داشته است. یکی از این اقلام، صادرات پسته است. محدودیت‌های تحریمی و ترس از عدم انجام رفع تعهدات ارزی موجب شده کشاورزان ایران حتی به‌رغم معافیت‌های تحریمی ظاهری در بخش کشاورزی نیز ریسک صادرات به کشور‌های اروپایی را نپذیرند. طبق آمار‌های نمودار و جدول، سهم اتحادیه اروپا از صادرات پسته ایران تا سال 1388 بین 15 تا 20 درصد بوده که با سقوط 65 درصدی به 7 درصد در سال گذشته رسیده است. این وضعیت را در مورد کشور‌های شرق دور (شامل چین، ژاپن، کره، مالزی، هنگ‌کنگ، ویتنام و غیره) نیز می‌توان مشاهده کرد. درحالی‌که تا سال 1396 بین 30 تا حتی 45 درصد از صادرات پسته ایران به بازار این کشور‌ها صادر می‌شد، پس از تحریم‌های سال 1397 این وضعیت روند کاهشی به خود گرفته است. کاهش شدید صادرات ایران به هنگ‌کنگ و در مرتبه بعدی به کشور‌هایی همچون ژاپن و کره جنوبی از دلایل این موضوع بوده است. طبق آمار‌ها، در سال‌های 1384 تا 1396 عمده صادرات پسته ایران در شرق دور وارد کشور هنگ‌کنگ شده اما در سال‌های اخیر این مقدار به شدت روند کاهشی داشته و چین به رتبه اول بازگشته است. 

   سبقت آمریکا با سرعت 4 برابری از ایران 
براساس گزارش رسمی انجمن پسته ایران، در سال گذشته  مجموع تولید پسته در جهان حدود 926 هزار تن بوده که از این مقدار، 424 هزار تن معادل 46 درصد از آن را آمریکا تولید کرده؛ ترکیه با تولید 277 هزار تن و سهم 30 درصدی، در رتبه دوم، ایران با تولید 190 هزار تنی و سهم 21 درصدی در رتبه سوم و در ادامه سوریه با 11 هزار تن و سهم یک درصدی، یونان با 8 هزار تن و سهم کمتر از یک درصد و سایر کشورهای نیز با تولید 15 هزار تن و سهم 2 درصدی قرار دارند. 
آمارهای انجمن پسته ایران نشان می‌دهد از اوایل پیروزی انقلاب اسلامی تا سال 1389 تولید پسته ایران همواره بالاتر از تولید آمریکا بوده. این میزان در سال‌های 1390 تا 1394 نیز تاحدودی برقرار بوده و شکاف تولید دو کشور چندان زیاد نیست اما از سال 1395 به بعد تولید پسته آمریکا با رشد عجیب و غریبی از تولید پسته ایران فاصله گرفته و بعضا 4 برابر تولید ایران شده است.  
بلومبرگ در سال‌های گذشته در گزارش تحلیلی در این خصوص می‌نویسد‌ با گذشت بیش از 40 سال رقابت ژئوپلیتیک بین ایران و آمریکا، کشاورزان آمریکایی به لطف سیاست‌های خصمانه کشورشان در قبال ایران، تغییرات اقلیمی و سیاست‌های نادرست دولت ایران در زمینه مدیریت اقتصادی و منابع آبی توانسته‌اند مقام نخست تولید‌کننده پسته جهان را از این کشور بگیرند. 
بلومبرگ در این گزارش مدعی شد طی سال‌های 2004 تا 2009 میلادی ایران به طور متوسط 40 درصد پسته جهان را تولید می‌کرد؛ در حالی که سهم آمریکا در این مدت 33 درصد بود. اما طی سال‌های 2014 تا 2019 این وضعیت وارونه شد. در بازه زمانی اخیر 47 درصد از سهم تولید جهانی پسته به آمریکا رسید و سهم ایران به 27 درصد کاهش یافت. 
در گزارش بلومبرگ آمده است‌ از نگاه ژئوپلیتیک یک توضیح برای افت جایگاه ایران در تولید پسته جهان وجود دارد. مزارع بزرگ پسته در کالیفرنیا کسب‌وکارهای چند میلیون دلاری‌ای‌اند که لابی‌گرهای قدرتمند آنها تمام تلاش خود را برای وضع محدودیت‌های بیشتر بر رقیب اصلی خود یعنی ایران به کار می‌بندند. از سال 1979 تاکنون آمریکا سیاست خود را از ممنوعیت واردات پسته ایرانی به وضع تعرفه‌های وارداتی تنبیهی بیش از 24 درصدی و مجدداً ممنوعیت واردات پسته ایران تغییر داده است. تعرفه‌های بالا و ممنوعیت واردات پسته ایران با تحریم‌های اقتصادی گسترده‌تری که موجب محدود شدن تأمین مالی پروژه‌ها در ایران شده همزمان گشته است؛ تفاوتی نمی‌کند که این سرمایه‌گذاری‌ها در صنعت نفت ایران باشد یا بخش کشاورزی این کشور.
علاوه بر تحریم‌ها و سیاست‌های خصمانه آمریکا، تغییرات اقلیمی مهم‌ترین نقش را در افت تولید پسته ایران داشته‌اند. این وضعیت را می‌توان در افت‌و‌خیز تولید و نوسان‌های سالانه آن همزمان با تغییرات اقلیمی و کاهش و افزایش بارندگی‌ها مشاهده کرد. همچنین به گفته فعالان این بخش، در سال‌های اخیر قطعی برق بخش کشاورزی نیز در کاهش تولید و افت کیفیت آن نقش مؤثری داشته است. پرواضح است افزایش تولید مزارع پسته در ایران نیازمند سرمایه‌گذاری در تجهیزات مدرن آبیاری قطره‌ای و مدیریت کارآمد منابع آبی پسته است؛ امری که در کشورمان به اندازه آمریکا جدی گرفته نشده است. 

متن کامل گزارش گروه اقتصاد را در روزنامه فرهیختگان بخوانید

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰