تحریم بر مبنای ادعایی که پوچ بود
بعد از اینکه با ادعاهای دروغ زلنسکی و کشورهای اروپایی،شرکت های هواپیمایی ایران تحریم شدند بعد از چند ماه رئیس جمهور اوکراین گفته های قبلی خود را پس گرفت و اعلام کرد که ایران هنوز به روسیه موشک نداده است.
  • ۶ ساعت قبل
  • 00
تحریم بر مبنای ادعایی که پوچ بود
اعتراف زلنسکی و دروغ اروپا درباره موشک‌هایی ایرانی
اعتراف زلنسکی و دروغ اروپا درباره موشک‌هایی ایرانی
علی مزروعیخبرنگار

ادعای کمک موشکی ایران به روسیه بارها توسط ایران و روسیه رد شد. حتی رئیس‌جمهور اوکراین که بارها این ادعا را تکرار کرده بود نیز شهریور امسال اعتراف کرد مدرکی برای تأیید ارسال موشک‌های ایران به روسیه ندارند. با این وجود ادعاها درمورد کمک موشکی ایران به روسیه در چندماه اخیر بار دیگر در فضای سیاسی و رسانه‌ای غربی‌ها بازتاب پیدا کرد تا حدی که تروئیکای اروپایی با تحریم ایران‌ایر به آن واکنش نشان دادند. این ادعای جعلی بار دیگر در طی روزهای اخیر توسط زلنسکی رد شد. رئیس‌جمهور اوکراین با گفتن اینکه «ایران هنوز موشکی در اختیار روسیه قرار نداده است.» جعلی بودن روایات غربی را تأیید کرد. او البته مدعی شد که دو کشور در حال گفت‌وگو در این باره هستند. با وجود این اعترافات این گزاره اثبات می‌شود که ادعای ارسال موشک از ایران به روسیه اهداف سیاسی دیگری را دنبال می‌کند.

دروغ گوبلزی-رویترزی
بزرگ‌ترین دروغ در مورد ماجرای تبادل موشکی ایران و روسیه را خبرگزاری رویترز مطرح کرد. پس از آنکه این رسانه ادعا کرد ایران 400 موشک بالستیک به روسیه تحویل داده است سخنگوی شورای امنیت کاخ سفید از تأیید این ادعا سر باز زد و در واکنش به آن گفت: «ما هیچ تأییدی مبنی بر انتقال موشک از ایران به روسیه مشاهده نکرده‌ایم.» یک هفته پس از این اعتراف، جوبایدن نیز تلویحا به جعلی بودن ادعای تحویل موشک از ایران به روسیه اعتراف کرد. رئیس‌جمهور آمریکا تهدید کرد که‌ «اگر ایران به ارائه موشک‌های بالستیک یا فناوری مرتبط به روسیه ادامه دهد، اقدامات جدید و قابل توجهی علیه تهران انجام خواهیم داد.»
علی‌رغم این اعترافات دو ماه و نیم بعد در اواسط خرداد ماه سال جاری سران G7 بار دیگر بدون ارائه هیچ‌گونه سندی ادعای خود را تکرار کرده و از ایران خواستند ‌«کمک به جنگ روسیه در اوکراین را متوقف کند و موشک‌های بالستیک و فناوری‌های مرتبط با آن را انتقال ندهد.»

کاسه داغ‌تر از آش اروپایی
هم‌زمان با اظهارات مقامات آمریکایی فرانسه، آلمان و انگلیس از اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران به‌دلیل ادعای آنچه «ارسال موشک‌های بالستیک به روسیه» عنوان شده بود، خبر دادند. تروئیکای اروپایی و هلند همچنین نمایندگان دیپلماتیک جمهوری اسلامی در کشورهایشان را احضار کردند. آلمان که در طی چندماه اخیر اوج تقابل خود با ایران را نشان داده و اجرای حکم جمشید شارمهد، سرکرده گروهک تروریستی تندر را محکوم کرده است در آن موقع نیز به نسبت سایر کشورهای اروپایی در تقابل با ایران فعالانه‌تر عمل کرد.
این کشور نخستین گام را برای تحریم هوایی ایران برداشته و روز دوشنبه 20 شهریور اعلام کرد: «شرکت هواپیمایی ایران ایر‌ را تحریم می‌کند.» پس از این تهدید‌ها تروئیکای اروپایی در روز جمعه 23شهریور ادعای خود مبنی بر ارسال موشک‌های بالستیک به ایران را تکرار کرده و با انتشار بیانیه‌ای ایران را محکوم کردند. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز رویکرد تقابلی تروئیکا را تکمیل کرده و اعلام کرد: «اتحادیه اروپا در حال بررسی تحریم‌هایی است که بخش هوانوردی ایران را هدف قرار می‌دهند.»
همچنین جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا و کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا نیز با تأکید بر حمایت این دو کشور از اوکراین در مقابل روسیه، درباره آنچه ارسال سلاح مرگبار به روسیه توسط ایران و کره شمالی عنوان شده بود، ابراز نگرانی کردند. 3 هفته بعد از این جنجال‌ها آنتونی بلینکن ادعای جدیدی را مطرح کرد تا تلویحا دستور دیگری را به اروپا صادر کرده باشد. وزیرخارجه آمریکا 12 مهر پا را از ادعای تحویل موشک به روسیه فراتر گذاشت و مدعی شد ایران در روسیه کارخانه تولید پهپاد ساخته است. پس از این اظهارات اتحادیه اروپا مواجهه خصمانه با ایران را تداوم داده و سه شرکت‌ هواپیمایی ایران‌ایر، ماهان‌‌ایر و ساها را به بهانه ادعای بی‌اساس دخالت ایران در مناقشه اوکراین از طریق ارسال موشک‌های بالستیک به روسیه تحریم کرد. 

اعتراف دوباره زلنسکی
روز گذشته ویدئویی از کنفرانس خبری رئیس‌جمهور اوکراین در فضای رسانه‌ای بازتاب داده شد. در این ویدئو که مربوط به حدود یک هفته پیش یعنی 28 اکتبر است، زلنسکی اعتراف می‌کند که براساس اطلاعات اوکراین، ایران هنوز به روسیه موشک نداده است. او البته مدعی می‌شود که تهران و مسکو گفت‌وگوهایی جدید برای انتقال موشک داشته‌اند. این درحالی است که ایران بارها اعلام کرده است که هیچ‌گونه موشکی به روسیه نداده و در مورد جنگ اوکراین نیز تأکید بر گفت‌وگو بین طرفین دارد.
زلنسکی پیش از این نیز شهریورماه تلویحا به عدم تحویل موشک از جانب ایران اعتراف کرده بود. درحالی که کشورهای اروپایی به تبعیت از آمریکا بر تحریم هوایی ایران نسخه می‌پیچیدند زلنسکی شهریورماه امسال اعتراف کرده بود که هیچ شواهدی دال بر انتقال موشک از سوی ایران به روسیه وجود نداشته و او هنوز نمی‌تواند استفاده از موشک‌های ایرانی را تأیید کند. با وجود این اعترافات، وزارت‌خارجه اوکراین کاردار ایران را فراخواند تا نشان دهد ادعاهایی که مقامات اوکراینی تاکنون بارها در مورد انتقال موشک از ایران به روسیه مطرح کرده‌اند بیش از آنکه موضع خود آن‌ها باشد دستوراتی است که برای تداوم جنگ سیاسی با ایران از جانب آمریکایی‌ها دیکته می‌شود.
پس از اعترافات جدید زلنسکی، وزیرخارجه کشورمان با اشاره به این اعترافات اقدام اروپا مبنی بر تحریم شرکت‌های هواپیمایی ایرانی را اقدامی طنزآمیز توصیف کرد که براساس ادعای بی‌اساس‌ انتقال موشک از ایران به روسیه مطرح شده و باید توسط اروپایی‌ها جبران شود. عراقچی در این‌باره گفت: «هدف قرار دادن مردم عادی ایران بر پایه یک اتهام کاملاً بی‌اساس، کاری غیراخلاقی و اشتباهی آشکار است که باید فوراً جبران شود.»

متن کامل گزارش علی مزروعی خبرنگار گروه نقد روز را در فرهیختگان بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰