توسعه افقی و عمودی رشتههای تحصیلی، ساماندهی دانشکدههای موضوعی، بازآرایی رشتههای بینرشتهای و فرارشتهای، راهاندازی سرای نوآوری در حوزه سلامت و توسعه عرصههای آموزش بالینی مهمترین اقداماتی است که در دستورکار دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران است. اقداماتی که قرار است تا پایان سال به مرحله اجرایی برسد. یکی از دانشکدههایی که تا پایان سال راهاندازی میشود، دانشکده جامع سلامت و بهداشت همگرا است که نمونه آن در دنیا وجود ندارد و دانشگاه آزاد آغازکننده این حرکت بوده و قرار است با رویکرد همگرا و چندرشتهای حوزه بهداشت را متولی کند.
علیرضا خوشدل، رئیس دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران درخصوص این اقدامات به «فرهیختگان» گفت: «در زمینه آموزش، برنامه آمایش سرزمینی را درخصوص توسعه افقی و عمودی رشتههای تحصیلیمان با همکاری وزارت بهداشت و سازمان مرکزی دانشگاه آزاد دنبال میکنیم. این موضوع در تهران بهصورت شبکهای در حال انجام است؛ یعنی تمام واحدهای استان تهران در این زمینه در حال رشد در زمینه علوم پزشکیاند و همه واحدها براساس میزان توانایی خود بخشی از این توسعه را متقبل میشوند. به صورت ماهانه مورد بازدید قرار گرفته و با استانداردهای وزارت بهداشت در حال راهاندازی رشتههای جدیدیم.»
به گفته او به جز برنامه آمایش سرزمینی، ساماندهی دانشکدههای دانشگاه آزاد با رویکرد جدید دکتر طهرانچی مبنی بر توجه به دانشکدههای موضوعی در حال بازآرایی موارد بینرشتهای و فرارشتهای بوده و دانشکدههای جدید نیز در حال تأسیسند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران درخصوص این رشتهها نیز بیان کرد: «توسعه رشتهها براساس یک برنامه راهبردی در حال انجام است که از سال ۱۳۹۹ آغاز شده و تا سال ۱۴۰۴ نیز ادامه خواهد داشت. برنامه دیگری نیز در دستورکار است که از سال ۱۴۰۵ شروع شده و تا سال ۱۴۰۹ ادامه پیدا خواهد کرد. این برنامه به شورای گسترش وزارتخانه ارائه شده و در حال بررسی است. ولی رشتههایی که قرار است در استان تهران در حوزه علوم پزشکی توسعه پیدا کنند تا سال ۱۴۰۴ در شورای گسترش وزارت بهداشت به تأیید رسیده است.»او تصریح کرد: «بنابراین طبق همان برنامه، سهچهارم رشتهها راهاندازی شدهاند و مابقی رشتهها تا پایان سال ۱۴۰۴ راهاندازی خواهند شد و برنامه اول ما تمام شده و بعد وارد برنامه توسعه 1405 تا 1409 میشویم.»
دانشکده جامع سلامت و بهداشت همگرا تأسیس میشود
رئیس دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران در پاسخ به این سوال که کدام دانشکدهها تا پایان سال راهاندازی میشوند، توضیح داد: «ازجمله دانشکدههایی که تا پایان سال جاری رااندازی خواهند شد، دانشکده جامع سلامت و بهداشت همگرا است. این دانشکده توسعهدهنده اندیشه سازمان بهداشت جهانی در زمینه سلامت یکپارچه بوده که ترکیبکننده حوزه سلامت انسان، سلامت دام و سلامت محیط زیست است.»
به گفته او نمونه چنین دانشکدهای در دنیا وجود ندارد و خوشبختانه دانشگاه آزاد آغازکننده این حرکت بوده که با رویکرد همگرا و چندرشتهای حوزه بهداشت را متولی خواهد کرد. خوشدل در ادامه اظهار کرد: «اصولا تغییرات آموزشی در بین دو ترم انجام میشود؛ زیرا دانشجویان در حال آموزشند. بنابراین، این دانشکده تا پایان ترم جاری با تغییر محتوا و گروههای آموزشی دانشکده بهداشت فعلی، تبدیل به دانشکده بهداشت همگرا خواهد شد.»
سرای نوآوری دانشگاه در حوزه سلامت راهاندازی میشود
رئیس دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران با بیان اینکه از دیگر اقداماتی که در دستورکارمان است، راهاندازی سرای نوآوری دانشگاه در حوزه سلامت است، اضافه کرد: «این سرا، حدود یک سال پیش موافقت اصولی خود را دریافت کرد و فعالیت آن آغاز شد و حالا موفق به دریافت موافقت قطعی آن شدهایم و دور جدید این فعالیتها به زودی آغاز میشود. پیشبینی میکنم این سرای نوآوری در هفته پژوهش به صورت رسمی با حضور مسئولان دانشگاه آزاد افتتاح شود.»
خوشدل در ادامه اظهار کرد: «همزمان با افتتاح سرای نوآوری سلامت، آزمایشگاه جامع این واحد دانشگاهی که مدتها در حال آمادهسازی برای آغاز فعالیت آن بودیم نیز افتتاح میشود. دانشجویان از نیم سال بعد، میتوانند برای انجام پایاننامهها، طرحهای تحقیقاتی و کارهای نوآورانه و خلاق، از آزمایشگاه جامع استفاده کنند.»
اطلس عرصههای آموزش بالینی منتشر میشود
از دیگر اقدامات مسئولان دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران توسعه عرصههای آموزش بالینی است؛ موضوعی که خوشدل درباره آن گفت: «باتوجه به اینکه در حال استفاده از همه ظرفیتهای استان تهران برای آموزش پزشکی هستیم، تا پایان ترم جاری، اطلس عرصههای آموزش بالینی را منتشر خواهیم کرد. در حال حاضر محتوای این اطلس را آماده کردهایم. معرفی تمام زمینهها و ظرفیتهای آموزش بالینی برای رشتههای مختلف، در این اطلس میتواند مورد استفاده گروههای آموزشی و همچنین گروههایی که درصددند توسعه افقی و عمودی رشتهها را داشته باشند، قرار بگیرد. از سوی دیگر این اطلس برای ما نیز راهگشا خواهد بود تا بتوانیم از تمام نقاطی که ظرفیت های آن شناخته نشده به شکل بهتری استفاده کنیم.»
او با ذکر مثالی توضیح داد: «به عنوان مثال دانشگاه آزاد با یک بیمارستان طرف قرارداد است اما فقط دانشجوی رشته پرستاری برای کار به این بیمارستان فرستاده میشود. این طرح به صورتی است که همان بیمارستان طرف قرارداد، دانشجوی پزشکی، داروسازی و یا مهندسی پزشکی نیز پذیرش کند و به بیان بهتر شناسایی همه ظرفیتهای عرصههای طرف قراردادمان مد نظر است.»