فرهیختگان آنلاین: دولت کانادا روز گذشته در گزارش ادعایی خود موسوم به «ارزیابی تهدیدهای سایبری ۲۰۲۵» از جمهوری اسلامی ایران بهعنوان یکی از تهدیدهای سایبری راهبردی علیه خود نام برده است.
در این گزارش، ایران در کنار روسیه و چین بهعنوان یک تهدید سایبری اصلی برای امنیت ملی کانادا اعلام شده و این کشور هشدار داده است که نفوذ دیجیتالی جمهوری اسلامی اکنون از محدودۀ خاورمیانه فراتر رفته و کشورهای غربی را هدف قرار داده است.
کانادا در سالهای اخیر چندینبار ایران را به انجام حملات سایبری متهم کرده است. در مقابل جمهوری اسلامی نیز این اتهام زنیها را توجیهی برای فشارهای اقتصادی و سیاسی که علیه جمهوری اسلامی اتخاذ شده، میداند.
اقدامات خصمانه کانادا علیه ایران گزارهی جدیدی نیست. دولت کانادا در اکتبر 2020 اعلام کرد که ایران به انجام حملات سایبری علیه زیرساختهای این کشور و همچنین نهادهای دولتی و خصوصی متهم است. علاوه بر این، در سال 2021 نیز مقامات کانادایی بار دیگر ایران را بهدلیل فعالیتهای سایبری مخرب و تلاش برای نفوذ به سیستمهای اطلاعاتی مختلف مورد انتقاد قرار دادند.
تسلط بر عرصه سایبری بهعنوان یکی از ابزارهای نوین در جنگ و دفاع شناخته میشود. این نکتهای بدیهی است که هر کشور و حاکمیتی باید ملزومات دفاع از خود در همه عرصهها از جمله عرصه سایبری را برای خود فراهم کند. اما آنچه باعث خشم و بیانیه خصمانه کانادا شده، موضوعی است که از خود این کشور نشأت میگیرد. آنچه کانادا تلاش های مستمر جمهوری اسلامی برای ردیابی و نظارت بر مخالفان خود از طریق فضای سایبری چالشی و ایجاد خلل در امنیت سایبر کانادا و متحدان جدید آن مینامد در واقع انگشت اتهام را به سمت خود این کشور میگیرد.
کانادا در این سال ها از زدن هیچ نوع ضربهای به ایران فروگذاری نکرده است و همراه با ایالات متحده بخش اصلی تامین کننده زنجیرۀ تحریمها علیه ایران بوده است. در سال ۱۴۰۱ درجریان فوت خانم مهسا امینی، کانادا آشکارا در مسائل داخلی ایران دخالت کرد و از اولین قوانین بینالمللی در احترام به حق حاکمیت هر کشوری عدول کرد. از طرق دیگر این کشور در سال های اخیر بهترین خانهی امن برای حضور مخالفین جمهوری اسلامی، محکومین قضایی و مجرمین بوده است.
در بخشی از گزارش کانادا علیه ایران از مخالفین جمهوری اسلامی نامبرده شده است که بد نیست یادآوری شود که این کشور علی رغم اینکه خاوری؛ بدهکار بانکی، در لیست قرمز اینترپل نیز قرار داشت، حاضر نشد وی را به نهادهای بین المللی تحویل دهد.
کانادا در گزارش خصمانه خود در حالی ایران را متهم به حملات سایبری برای تأثیرگذاری بر انتخابات آمریکا میکند که ایران بارها و رسما اعلام کرده که نیاز به انجام همچین کاری ندارد و برای جمهوری اسلامی ایران هیچ تفاوتی نمیکند که کدام نامزد انتخاباتی آمریکا عهدهدار رهبری ایالات متحده آمریکا خواهد شد.
آنچه در گزارش روز گذشته کانادا علیه جمهوری اسلامی مهم است تقابلی است که کانادا خود شروعکننده و تقویتکننده آن بوده است. اگر این روزها این کشور از جانب حملات سایبری احساس نگرانی دارد و سعی میکند کشورهای غربی را هم با این دستاویز علیه ایران بشوراند، در واقع نتیجه سالها اتهامزنی و جنگ پنهان و آشکار علیه جمهوری اسلامی است. از قرار دادن امکانات دولتی در اختیار اپوزیسون برای ضربه زدن به ایران، از مأمن شدن برای مجرمین و بدهکاران اقتصادی تا قرار دادن ایران در لیست دولت حامی تروریست تا سپاه پاسداران در لیست گروههای تروریستی و پایان روابط دیپلماتیک ایران با کانادا.