ایران برای پاسخ مجدّد و جدّی به صهیونیستها گزینههای متعدّدی دارد سوالی که در این رابطه وجود دارد این است که پاسخ احتمالی ایران به حمله صهیونیستها، باید در چه سطح و درجهای و در چه موقعیت زمانی و مکانی مطرح شود؟ پاسخ ایران میتواند موضوعات و موارد مختلفی را در برگیرد، پیش از این و زمانی که صهیونیستها در فضای برساخته رسانهای ادعا میکردند که تأسیسات نظامی و هستهای ایران را هدف قرار میدهند، ایران هم این موضوع را مطرح کرد که در صورت حمله به تأسیسات هستهای ایران در دکترین هستهای تجدید نظر خواهد کرد و تصمیمات تازهای خواهد گرفت.
در این شرایط تغییر دکترین هستهای میتواند یکی از گزینههای ایران برای پاسخ به حمله صهیونیستها باشد؛ پاسخی که اگرچه در سطح نظامی برای صهیونیستها هزینه به همراه نمیآورد، اما میتواند بازدارندگی ایران و محاسبات صهیونیستها برای حمله دوباره به ایران را در سطح بالاتری تعریف کند. علاوه براین، حمله نظامی هم گزینه دیگری است که برای پاسخ به حمله صهیونیستها روی میز قرار دارد. حمله گسترده موشکی به سرزمینهای اشغالی و حتی بزرگتر از عملیات وعده صادق 2 نیز میتواند یکی از گزینههای ایران برای پاسخ به نقض حاکمیت سرزمینی صهیونیستها باشد. پاسخ ایران میتوند مجموعهای از این اقدامات را در برگیرد و هزینه تعرض به تمامیت ارضی ایران را تا بالاترین سطح افزایش دهد.
هر پاسخی باید مؤثر باشد
در خصوص زمان پاسخ ایران به حمله صهیونیستها، نمیتوان زمان دقیقی را تخمین زد. ایران احتمالا زمانی را برای پاسخ انتخاب میکند که ابتکار عمل را در اختیار داشته باشد. به نظر میرسد ایران حداقل برای کنترل تنشها، به سرعت پاسخ نخواهد داد. ایران میتواند از همه یا بخشی از گزینههای روی میز برای دادن پاسخ به صهیونیستها استفاده کند. فارغ از اینکه پاسخ شامل گزینه نظامی شود یا موارد دیگری را شامل شود، ایران باید یک اصل مهم را در نظر گیرد و آن هم این است که هرگونه پاسخ و به هر روشی باید مؤثر باشد.
مدیریت افکارعمومی همچنان اصل اساسی
درحالی مبنا بر پاسخ ایران به اقدام رژیم است که مدیریت افکارعمومی نیز حائز توجه است. در ساعات ابتدایی بعد از حمله نیز رسانههای وابسته به رژیم تلاشهایی برای تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی و بزرگنمایی حمله انجام دادند که البته چندان موثر واقع نشد اما تصور اینکه جنگ روانی در این مرحله متوقف بماند نیز اشتباه است. طبیعی است در روزهای آینده رژیم تلاشهایی برای بههمریختن فضای افکار عمومی انجام خواهد داد و تلاشی برای القای این موضوع خواهد داشت که قرار است یک جنگ تمامعیار شروع شود تا از این طریق روان افکارعمومی را به هم بریزد. براین اساس در روزهای آینده مدیریت افکارعمومی و فضای رسانهای داخل ایران نیز همراستا با تعیین سازوکار پاسخ به حمله صهیونیستها حائز اهمیت و توجه است.
متن کامل گزارش زهرا طیبی، خبرنگار گروه نقد روز را در روزنامه فرهیختگان بخوانید