بسیاری معتقدند اولین فیلم کودک، فیلم «آبپاشی باغبان» از برادران لومیر -مخترعین سینما- است. به این ترتیب شاید بتوان ریشه سینمای کودک و نوجوان را در اولین روزهای تولد سینما جستوجو کرد. امروز هم پس از گذشت بیش از یک قرن از تولد سینما، فیلمهای کودک و نوجوان از مهمترین و سودآورترین آثار سینماییاند. حتی به جرئت میتوان درباره انیمیشنهایی که در سینماهای شرق و غرب ساخته میشود این ادعا را داشت که در دوران افول انواع ژانرهای سینمایی، کماکان در اوج هستند و حرف تازه دارند.
غیر از سرگرمی و پر کردن اوقات فراغت اهمیت رسانهای سینمای کودک و نوجوان در عصر حاضر بیش از پیش است. کودک و نوجوان امروزی کمتر از گذشته کتاب میخواند، بیش از پیش از آموزش دولتی و سیستماتیک فاصله گرفته و توسط سرگرمیها و رسانههای گوناگون محاصره شده است. از طرفی با توجه به شرایط تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی ایران سینمای کودک و نوجوان اهمیت و حساسیتی مضاعف دارد. سینمای کودک و نوجوان در ایران فرازونشیبهای بسیاری داشته است، اما اغلب صاحبنظران دوره طلایی سینمای دفاع مقدس را دهههای۶۰ و ۷۰ معرفی میکنند.
سالهایی که دغدغههای فرهنگی و تربیتی سیاستگذاران و خانوادهها پررنگ بود و از طرفی هنوز نسل جدید انیمیشنها و فیلمهای کودک و نوجوان هالیوودی و شرقی، بازار را قرق نکرده بودند. از دهه ۸۰ و متاثر از سینمای جشنوارهای-اجتماعی شکلگرفته در آن سالها به دنبال موفقیت امثال اصغر فرهادی در جشنوارههای خارجی و رنگ باختن سیاستهای تربیتی سیاستگذاران فرهنگی، سینمای شبهاجتماعی و کمدی عرصه را بر همه انواع فیلم دیگر تنگ کردند. یکی از قربانیان این دوگانه کاذب، سینمای کودک و نوجوان بود.
متن کامل این گزارش را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.