پژمان فرزانه؛ فرهیختگان آنلاین: اعتراضهای طرفداران فلسطین در محوطه دانشگاهها در سال 2023 و چند ماه بعد از کشتار وحشیانه مردم بیگناه غزه آغاز شد و در اوایل آوریل 2024 بود که این اعتراضها و تجمعات شدت گرفت و درنهایت در قالب بخشی از تظاهرات ضدصهیونیستی در بسیاری از کشورها گسترش یافت.
نقطه شروع تشدید اعتراضها از دستگیریهای گسترده در دانشگاه کلمبیا بود که در آن، معترضان خواستار عدم سرمایهگذاری دانشگاهها در کمک به تامین تجهیزات و فناوریهای مورد استفاده از کشتار مردم غزه و پرونده نسلکشی فلسطینیان شدند. این اعتراضها تا حدی شدت گرفت که برخی دانشگاهها مجبور به تعطیلی در ترم تابستان شدند تا از شدت التهابها بکاهند.
خواستههای مختلف معترضان، شامل قطع روابط مالی با رژیمصهیونیستی، شفافسازی روابط مالی، پایان دادن به مشارکت با نهادهای صهیونیستی و عفو معترضان است. دانشگاهها، معترضان دانشجویی را تعلیق و حتی اخراج کردند و در برخی موارد، حتی آنها را از خوابگاههای دانشجویی نیز اخراج کردند. شدت برخی اعتراضها و تجمعات دانشجویی تا اندازهای پیش رفت که برخی از دانشگاهها برای انحلال اجباری اردوگاههای اعتراضی و پایان دادن به تجمعات، دست به دامن پلیس و نیروهای امنیتی شدند اما در مواردی محدود نیز معترضان با مقامات دانشگاهی به توافق رسیدند بهطوریکه مدیران متعهد شدند در ازای لغو اعتراضها، به روابط خود با رژیمصهیونیستی پایان دهند.
در ادامه این اعتراضها، دانشگاه کلمبیا، آمستردام و برخی دیگر از دانشگاهها تعطیل شدند و حتی برخی از مراسم فارغالتحصیلی در دانشگاههای آمریکا به دنبال اعتراضهای دانشجویی لغو شد. حالا یک سال از شروع تشدید حملات صهیونیستها به نوار غزه میگذرد اما هنوز این داغ تازه است و جای آن التیام نیافته است. این زخم، دانشجویان دنیا را مانند موج با خود همراه کرده و ماههاست اعتراضها و کمپینهای حمایتی از مردم غزه، در دل دانشگاههای دنیا بهویژه آمریکا خاموش نمیشوند و امروز هم در اولین سالگرد این حمله مرگبار، دانشجویان و دانشگاهیان خود را برای موج جدیدی از اعتراضها آماده میکنند.
بعد از بازگشت دانشجویان در پاییز 2024 به دانشگاهها پس از موج اعتراضی در ترم بهار، بسیاری از دانشگاهها محدودیتهای خود را بر اعتراضات دانشجویی و فعالیتهای سیاسی ازجمله محدودیت در مکان و زمان وقوع اعتراضات و ممنوعیت برگزاری اردوگاههای دانشجویی تشدید کردند. بیش از 100 کالج و سیستم دانشگاهی، قوانین خود را در مورد جلوگیری از اعتراضها و تجمعات دانشجویی تشدید کردهاند. برخی دانشگاهها تشکیل اردوگاهها را در محوطه باز دانشگاه ممنوع اعلام و معترضان را ملزم به ثبتنام در بخش اداری نسبت به برگزاری تظاهرات کرده و نیز استفاده از ماسک را در محوطه دانشگاه ممنوع کردهاند. اما پس از یک سال که بسیاری از کالجها و دانشگاههای دنیا، تظاهرات گستردهای را در حمایت از مردم مظلوم غزه ترتیب دادند، در ادامه حمایتهای خود در نظر دارند بار دیگر به بهانه بزرگداشت فاجعه 7 اکتبر، اعتراضهایی را در دانشگاهها شکل دهند. به گزارش insidehighered، دانشجویان دانشگاه «مریلند» مراسمی عبادی را برای بزرگداشت سالگرد 7 اکتبر در دانشگاه هماهنگ کرده بودند که مدیران دانشگاه تلاش کردند آن را لغو کنند.
بهرغم اینکه شمار زیادی از دانشگاههای آمریکا به مقابله با معترضان انگلیسی پرداختهاند اما برخی دانشگاهها سیاست نرمتری را درپیش گرفتهاند و بهگونهای مسالمتآمیز با معترضان به اقدام بیشرمانه صهیونیستها، رفتار میکنند. بهعنوان مثال دانشگاه «کیس وسترن رزرو» آمریکا، تظاهرات دانشجویی را در حمایت از مردم غزه به دو ساعت در طول روز محدود کرده است. در مقابل، دانشگاه پنسیلوانیا رزومه و برنامههای درسی مربوط به دو استاد را که در اعتراضات اخیر شرکت داشتند، به کمیته آموزش ارسال کرده که در ادامه، به کمیته انضباطی فرستاده میشود.
در این میان، دانشگاه هاروارد با اعمال سیاستهای جدید، از تجمعات شبانه دانشجویی و اقدامات غیرمجاز ممانعت کرده است. همچنین دانشگاه ایندیانا در ابتدای آگوست، با بهروز کردن سیاستهای خود، از تمام فعالیتهای مشکوک و تجمعات اعتراضی علیه صهیونیستها بین 11 شب تا 6 صبح جلوگیری کرده است. دانشگاه نیویورک نیز با اعمال سیاست منع انتقاد از صهیونیسم، آن را واکنشی در راستای حفاظت از امنیت دانشگاه تلقی کرد. در این میان، دانشگاه «کارنگی ملون» خطمشی خود را بهروز کرد تا از شکلگیری اعتراضات و تجمعات بیش از 25 نفر جلوگیری کند.
مقامات دانشگاهی از دانشجویان خواستند افرادی که قصد دارند در چنین اعتراضهایی شرکت کنند، باید پیشتر نامنویسی کنند تا دانشگاه در جریان این اقدام قرار گیرد. دانشگاه کالیفرنیا و دانشگاه ایالتی کالیفرنیا نیز پیش از آغاز ترم پاییز، سیاستهای جدید و گستردهای را وضع کرده و تشکیل اردوگاهها، ایجاد موانع در مسیر حرکتی، برگزاری اردوگاههای شبانه، تغییر چهره و استفاده از ماسک را ممنوع کرده اند.
متن کامل این گزارش را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.