همان همیشگی؛
درحالی‌که سوالاتی درباره اینکه هریس چه رویکردی نسبت به رابطه آمریکا و رژیم‌صهیونیستی و برخورد با وضعیت فلسطینیان خواهد داشت، مطرح است اطلاعات کمتری درباره رویکرد او نسبت به دیگر مسائل غرب آسیا وجود دارد.
  • ۱۴۰۳-۰۶-۰۹ - ۰۹:۵۲
  • 00
همان همیشگی؛
سیاست هریس در غرب آسیا چگونه است؟
سیاست هریس در غرب آسیا چگونه است؟

فرهیختگان: اظهارات کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور و نامزد دموکرات‌ها در انتخابات ریاست‌جمهوری در حمایت «مستحکم» از رژیم‌صهیونیستی در مقایسه با همدردی مزورانه‌اش با رنج فلسطینیان، بسیار پررنگ به نظر می‌رسد. دموکرات‌ها با فشار به جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا برای استعفا از نامزدی در انتخابات تلاش کردند اوضاع خود را بهبود بخشند. 
رو کردن بلیت جدیدی به نام کامالا هریس از سوی دموکرات‌ها پرسش‌هایی را درباره مواضع و سیاست‌های او در قبال خاورمیانه در میانه نسل‌کشی و پاکسازی قومیتی در غزه، برانگیخته است. گرچه دموکرات‌ها برای جلب رای مسلمانان و حامیان فلسطین تلاش می‌کنند بگویند مواضع هریس در قبال خاورمیانه با بایدن متفاوت است اما شواهد مبتنی‌بر سیاست واقعی، ساختار سیاست در آمریکا و بررسی مسیر و جایگاه لابی‌های صهیونیستی در سیاست این کشور موید آن است که در تنور هریس، نانی برای مردم غزه گرم نمی‌شود. 

کامالا هریس هر امیدی را برای پایان دادن به نسل‌کشی غزه را از بین برد. نامزد دموکرات خود را آماده کرده است تا حمایت بی‌قید و شرط جو بایدن از جنگ نابودگرانه رژیم‌صهیونیستی علیه فلسطینی‌ها را ادامه دهد. چپ حامی فلسطین که امید داشت با رای به هریس بتواند حمایت تسلیحاتی آمریکا به رژیم‌صهیونیستی را محدود کند با سخنرانی هریس در کنوانسیون ملی دموکرات‌ها امید‌های خود را کاملا بر باد رفته دید. 
هریس تا جایی که ممکن بود روشن کرده است که اگر پیروز شود، ریاست‌جمهوری او ادامه دولت بایدن خواهد بود؛ «جنگ، جنگ و جنگ.»

هریس قبلا نشان داده است با آنکه طبق قاعده سیاست خارجی آمریکا که در آن حمایت از اسرائیل یک اولویت است، اگر رئیس‌جمهور شود، در درگیری رژیم‌صهیونیستی و فلسطین لحنی متفاوت با جو بایدن‌ که خود را یک صهیونیست اعلام کرده‌ خواهد داشت. از ابتدای جنگ رژیم‌صهیونیستی علیه غزه، بایدن آمار کشته‌شدگان فلسطینی را غیر‌واقعی خوانده، گزارش‌های تاییدنشده مبنی‌بر سربریدن نوزادان در رژیم‌صهیونیستی توسط مبارزان حماس را مطرح کرده و چندین اظهارنظر دیگر که به‌طور غیرانتقادی روایت دولتی رژیم‌صهیونیستی را می‌پذیرد، بیان کرده است. 
به گزارش وال‌استریت‌ژورنال در نوامبر سال میلادی گذشته، هریس «همدلی بیشتری» ‌‌در مقایسه با بایدن دارد؛ زیرا رئیس‌جمهور کنونی آمریکا به‌طور کلی نسل‌کشی و پاک‌سازی قومی در غزه را نادیده می‌انگارد. اما لحن گفتاری به معنای تغییر سیاست نیست و با وجود احساسات گسترده طرفدار فلسطین در میان رأی‌دهندگان حزب دموکرات، هریس هیچ‌گونه اظهارنظر‌ عمومی که نشان دهد تحت تاثیر آن احساسات قرار گرفته باشد، نداشته است. هریس می‌داند که حیات سیاسی‌اش در آمریکا وابسته به حمایت از اسرائیل است. برای همین در ضمن اینکه گاهی همدلی مختصری نسبت به غزه نشان می‌دهد اما‌ همچنان قویا از اسرائیل حمایت می‌کند. 

دیدگاه هریس نسبت به رژیم‌صهیونیستی همچنین به داستان بزرگ‌تری از اهداکنندگان بزرگ و گروه‌های ذی‌نفع خاص در سیاست انتخاباتی آمریکا مرتبط است. 
او به‌عنوان نامزد دموکرات‌ها برای ریاست‌جمهوری توسط جی استریت، گروه لابی‌گری صهیونیستی لیبرال که با کمیته امور عمومی رژیم صهیونیستی آمریکا (AIPAC)، بزرگ‌ترین گروه لابی‌گری طرفدار رژیم صهیونیستی در آمریکا‌ مخالفت می‌کند، تایید شده است. 
در عین حال، او روابط خود را با ایپک حفظ کرده و در سال ۲۰۱۹ با رهبران ایپک ملاقات کرده است؛ در زمانی که نامزدهای اصلی دموکرات در انتخابات مقدماتی ترجیح دادند از این گروه طرفدار رژیم‌صهیونیستی فاصله بگیرند. همچنین، هریس از جانب گروه اکثریت دموکرات برای رژیم‌صهیونیستی (DMFI)، دیگر گروه لابی‌گری بزرگ طرفدار رژیم‌صهیونیستی حمایت شده است. این روابط با ایپک و DMFI در حالی شکل می‌گیرد که این دو گروه لابی‌گری توسط ترقی‌خواهان به «تسریع تغییر به سمت راست» در رژیم‌صهیونیستی متهم شده‌اند. 
هریس در دوره سناتوری خود، حمایت‌های گسترده‌ای را از لابی‌های صهیونیستی در مجلس سنا در کارنامه دارد. به‌عنوان مثال، در سال ۲۰۱۷ در اولین رای‌گیری سیاست خارجی خود به‌عنوان سناتور آمریکا، او به انتقاد از امتناع باراک اوباما، رئیس‌جمهور سابق آمریکا‌ از وتوی قطعنامه سازمان ملل که شهرک‌سازی‌های رژیم‌صهیونیستی در کرانه باختری اشغالی را محکوم می‌کرد، رأی داد. در سال ۲۰۱۷، او یک هفته قبل از اینکه ۱۰ سناتور دموکرات نامه‌ درخواست توقف تخریب یک روستای فلسطینی در کرانه باختری به رهبر رژیم صهیونیستی را ارسال کنند، با نتانیاهو ملاقات کرد. 
نشانه‌‌های واضح در تایید حمایت همه‌جانبه هریس از لابی اسرائیلی، حکایت از این دارد که او به وضعیت موجود در رژیم صهیونیستی از‌جمله حفظ کمک‌های نظامی، ادامه خواهد داد. 

درحالی‌که سوالاتی درباره اینکه هریس چه رویکردی نسبت به رابطه آمریکا و رژیم‌صهیونیستی و برخورد با وضعیت فلسطینیان خواهد داشت، مطرح است اطلاعات کمتری درباره رویکرد او نسبت به دیگر مسائل غرب آسیا وجود دارد. وقتی بیشتر دموکرات‌ها در پی قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار سعودی ساکن آمریکا انتقادات زیادی نسبت به عربستان داشتند، هریس نیز خواستار پاسخگویی دولت ترامپ شد.
او همچنین در طول سناتوری خود غالبا به قطعنامه‌هایی برای توقف حمایت آمریکا و دولت ترامپ از سعودی در جنگ یمن، رای مثبت می‌داد. با این حال از زمانی که دولت بایدن به قدرت رسیده لحن دموکرات‌ها درمورد عربستان سعودی تغییر کرده زیرا بایدن سعی کرده یک توافق عادی‌سازی بین ریاض و رژیم‌صهیونیستی را تضمین کند. به‌عنوان معاون رئیس‌جمهور در دوران تلاش‌های بایدن برای برقراری عادی‌سازی روابط بین تل‌آویو و ریاض تا حدی در واکنش به نفوذ رو به رشد چین و روسیه در منطقه، موضع او تغییر کرد. اهداف ریاست‌جمهوری او احتمالا شامل تقویت روابط امنیتی آمریکا و عربستان سعودی و همکاری با این کشور در زمینه فناوری و خرید نفت خواهد بود.
هریس از توافق هسته‌ای ایران حمایت کرده و از خروج ترامپ انتقاد کرده است، اما مشخص نیست که رویکرد او به این مساله چه خواهد بود. این اظهارات نشان می‌دهد که هریس یا هنوز در حال تدوین مسیر خود در سیاست خارجی است، یا اینکه به مسیر بایدن و دستورالعمل‌های ازپیش‌تعیین‌شده حزب دموکرات درمورد برخورد با رژیم‌صهیونیستی ادامه خواهد داد. در زمینه تشدید تنش‌ها بین ایران و رژیم‌صهیونیستی پس از ترورهای اخیر رهبران ارشد حزب‌الله و حماس توسط رژیم‌صهیونیستی، سیاست هریس در قبال ایران احتمالا خلع سلاح ایران از طریق توافق خواهد بود.
در جریان کمپین انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰، هریس اعلام کرد که ایالات متحده نیاز به بازنگری در توافق هسته‌ای ایران، معروف به برنامه جامع اقدام مشترک برجام دارد. با توجه به تلاش‌های متظاهرانه و غیرواقعی بایدن برای احیای این توافق پس از خروج جنجالی دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ و ترور ژنرال قاسم سلیمانی در سال ۲۰۲۰ - که هریس هر دوی آنها را «بی‌پروا» دانسته است - چشم‌انداز او برای تامین توافق هسته‌ای جدید با ایران کاهش یافته است. 

متن کامل گزارش حانیه قاسمیان، خبرنگار گروه جهان‌شهر را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰