فرهیختگان: براساس خبری که منتشر شده، سریال تلویزیونی «غریبه» جایگزین «سرزمین مادری» میشود و احتمالا هفته آینده اولین قسمت آن از شبکه سه سیما پخش خواهد شد. این سریال که تولید گروه حادثهای مرکز سیما فیلم است را سروش محمدزاده کارگردانی کرده است. جواد فرحانی تهیهکنندگی این سریال را برعهده دارد و گفته میشود به تازگی تصویربرداری این عاشقانه پلیسی به پایان رسیده است.
تا اینجایی که خواندید، خبری ساده است که در مورد تولید و پخش یک سریال در تلویزیون اطلاعرسانی میکند؛ اما نکته قابل تامل، شنیدههایی است که در مورد فیلمنامه و فیلمنامهنویس این کار به دست ما رسیده است. عباس نعمتی که نامش در سالهای نهچندان دور پرحاشیه شده بود، فیلمنامه سریال «غریبه» را نوشته است.
اما مگر نعمتی کیست و چرا قرار گرفتن نامش کنار این سریال در این مقطع زمانی مهم است؟ و دیگر اینکه چرا در معرفی و اطلاع رسانی، تلاش شده نام این نویسنده پنهان شود؟ چرا نسبت این شخص با مدیران فعلی تلویزیون، مهم و قابل ردیابی است؟ قضیه به سال ۱۳۹۸ برمیگردد و نسبتی که این شخص با وحید جلیلی، قائممقام فعلی سازمان صداوسیما داشت.
روزهایی که سریال «بوی باران» از تلویزیون پخش میشد و وحید جلیلی در فضای رسانهای کشور، انتقادات تندی در مورد حضور عباس نعمتی برای نویسندگی این سریال مطرح کرد و آن را نمونهای واضح از جریان نفوذ در تلویزیون تعبیر کرد.
در آن سال جدال قلمی وحید جلیلی و عباس نعمتی در رسانهها که بالا گرفت یکی از اعضای ناظر و فعال در حوزه نظارت بر فیلمنامههای سیما مدعی شد فعالیت عباس نعمتی در صداوسیما ممنوع شد. اما حالا بعد گذشت کمتر از ۵ سال از آن روزها، دوباره نام عباس نعمتی نویسنده آن سالهای تلویزیون مطرح است.
دشمن دیروز وحید جلیلی که به نماد نفوذ در صداوسیما تعبیرش میکرد حالا در صداوسیمایی کار میکند که جلیلی بهعنوان قائممقام در آن حضور دارد. شنیده شده عباس نعمتی فیلمنامه اولیه سریال غریبه را سال ۹۸ نوشته و در چند سال گذشته، بعد از چندین بار رفتوبرگشت و اصلاح نهایی، این سریال جلوی دوربین رفته است.
نمیدانیم که این پایان دعوای جلیلی نعمتی را باید به فال نیک گرفت و امید داشت که برخی از ایدههای پیشینی تیم تحول صداوسیما در حال اصلاح و بهروزرسانی است یا که نه این استثنایی بوده که از دست مدیران در رفته است. با این حال میتوان گفت آنچه اتفاق افتاده، نمونه عینی دیگری از برخورد سخت مدیران فعلی تلویزیون با دیوار واقعیت است که پیش از این، در رویه بازگشت ستارههای تلویزیونی هم دیده شد.
متن کامل یادداشت معین احمدیان، دبیر گروه فرهنگ را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.