فرهیختگان آنلاین: مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس امشب _جمعه پنجم مرداد_ از ساعت ۲۱ در کنار و روی رودخانه سن آغاز شد. در ابتدای مراسم افتتاحیه کلیپی از روند آماده سازی فرانسه برای برگزاری سی و سومین المپیک پخش شد که در آن زین الدین زیدان ستاره سابق فوتبال فرانسه با در دست داشتن مشعل المپیک مسافت زیادی را طی کرد تا به ورزشگاه برسد. زیدان به عنوان چهره شاخص ورزشی در کلیپ افتتاحیه ایفای نقش کرد.
«مشعل المپیک» امروزه نماد بازیهای المپیک است؛ این مشعل در حقیقت برای برپایی جشن دزدیدن آتش از "زئوس" خدای یونان توسط "پرومتئوس" است که ریشه در تاریخ یونان دارد؛ جایی که آتشی در طول المپیک باستانی روشن نگه داشته شد. این مشعل در بازیهای المپیک تابستانی آمستردام دوباره به میدانهای بازی آمد و از آن تایخ به بعد جزء جدانشدنی بازیهای مدرن است.
این مشعل امروز چندین ماه پیش از آغاز رسمی بازیها در محل اصلی بازیها در "المپیا" در یونان روشن میشود. برای روشن کردن آتش با استفاده از نور خورشید، از یک آیینه استفاده میشود و اگر در آن روز هوا آفتابی نباشد، با مشعلی که در تمرینات پیش از مراسم رسمی از آن استفاده میشود، آتش المپیک را روشن میکنند.
این مشعل سفر خود را در روز آغاز مراسم بازیها در استادیوم مرکزی به پایان میبرد و در اغلب موارد حملکننده نهایی آن تا لحظه آخر پنهان میماند و به طور معمول ورزشکاری از کشور میزبان آخرین حملهکننده این مشعل تاریخی است و این شانس را دارد که شعله بازیها را پس از چهار سال دوباره روشن کند؛ برای هر ورزشکاری روشن کردن آتش المپیک افتخاری فراموش نشدنی است. این آتش تا آخرین روز بازیها روشن میماند و در مراسم اختتامیه خاموش میشود.
چه ورزشکارانی آتش المپیک را شعلهور کردند؟
در لسآنجلس و در سال ۱۹۸۴، "رافر جانسون" قهرمان دو میدانی که با پاهای کج به دنیا آمده، توانست مشعل بازیها را روشن کند. در بارسلونا، "آنتونیو ربلو" با پرتاب تیری آتشین از فاصله دور مشعل بازیها را روشن کرد. در سال ۱۹۹۶ افتخار روشن کردن مشعل المپیک را در "جورجیا"ی آتلانتا به دستان "محمد علی کلی" از قهرمانان ورزش بوکس جهان سپرده شد. "کتی فریمن" دونده زن استرالیایی که از نژاد بومیان این کشور است، مشعل بازیهای سیدنی را به استادیوم آورد و آتشگاه را برافروخت.
همچنین برای نخستین بار در تاریخ المپیک و در مکزیکو، آتشگاه توسط یک ورزشکار زن مکزیکی به نام "انریکیتا باسیلئو" روشن شد. "یوشینوری ساکای" مرد جوانی که همزمان با بمباران اتمی هیروشیما در روز ششم ماه اگوست ۱۹۴۵ متولد شد و از او با عنوان «بچه هیروشیما» یاد میشود، در المپیک توکیو مشعل را روشن کرد.
در این المپیک ۱۹۵۶ ملبورن، «ران کلارک» دونده استرالیایی، برای روشن کردن آتش المپیک انتخاب شد. از دیگر ستارگان مشهور جهان ورزش که این مشعل را روشن کردهاند میتوان به "میشل پلاتینی" از فوتبالیستهای به نام جهان در سال ۱۹۹۲ و وین گرتزکی یکی از معروفترین ورزشکاران جهانی در هاکی روی یخ اشاره کرد.
دیگر روشنکنندگان این آتشگاه افراد معروفی نبودند اما همواره این مراسم حاوی پیامی برای جهانیان است؛ به عنوان مثال روشن شدن این آتشگاه توسط بچه هیروشیما، نمادی از تولد مجدد ژاپن پس از بمباران اتمی این کشور است. همچنین در بازیهای مونترال در سال ۱۹۷۶، دو جوان یکی از منطقه انگلیسیزبان و دیگری فرانسویزبان این آتش را روشن کردند تا به نمادی برای اتحاد کانادا تبدیل شوند.
... و اینک این نماد بین المللی ، در لندن شعله ور است ، هر چند که تا رسیدن بشریت به همدلی ها ، راهی دور و دراز باقی است؛ به زمانی که انسان ها بدان حد از بلوغ فکری برسند که بتوانند بی تفنگ در کنار هم زندگی کنند.