فرهیختگان: مواجهه رسانههای اصلاحطلب نسبت به ریاستجمهوری مسعود پزشکیان با مضامینی مثل روبهرویی او با بحران و مطالبات متنوع و مشکلات در راه همراه است. در این رویکرد رسانهها و افراد هوادار و نزدیک به رئیسجمهور از این عبارات بهعنوان مانع و توجیهی برای به بنبستخوردنهای «احتمالی» این دولت استفاده میکنند.
این موضوع اما تبعاتی دارد که «کاهش سطح مطالبات» یکی از آنهاست. اینکه مشکلات کشور را در ذهن مردم بزرگ و بزرگتر کنیم، انتظارات و حتی کنشهای مدنی آنها را در سطوح پایین و میانی محدود میکند. بهتر است این موضوع هم در نظر گرفته شود که در سالهای اخیر کشور همواره با مشکلات مختلفی بهخصوص در حوزههای اقتصادی روبهرو بوده و تعرفههای رای مردم دقیقا به دلیل رفع این مشکلات به صندوق ریخته میشود.
«مشکلاتی که در راهند» تیتر صفحه اول روزنامه «اعتماد»، یک روز پس از اعلام نتایج انتخابات بود. این روزنامه اصلاحطلب مهمترین اولویتهای پزشکیان را مورد بررسی قرار داده و با این تیتر که مشکلاتی که در راهند، به استقبال کارگزاران جدید رفته است.
محمدعلی ابطحی فعال اصلاحطلب با اشاره به اینکه مطالبات غیرواقعی و حداکثری از دولت آینده کشور را با مشکلات عدیدهای مواجه میکند؛ نوشت: «باید باور کنیم که رقبا بهصورت منسجم در حال فعالیت هستند. از رقبای پزشکیان هم باید دعوت کرد که با دولت همکاری کنند.»
احمد زیدآبادی از دیگر فعالان اصلاحطلب هم تاکید کرده است: «کوه مشکلاتی که بر سر راه دولت مسعودپزشکیان قد علم کرده است بر هیچ فرد آگاهی پوشیده نیست.»
قرار دادن دولت جدید در هزارتوی مشکلات و توجیه ناکارآمدی در حل آنها چندان عمل موثری نیست. شاید این موضوع در نگاه اولیه و کوتاهمدت کارآمد باشد و حتی آوردههای مثبتی هم داشته باشد اما در طول زمان تبدیل به یک بافتار سیاسی و اجتماعی فرسودهای میشود که گذر از آن راحت نخواهد بود.
در شرایط کنونی از مشکلات موجود میتوان بهعنوان فرصت و انگیزهای مناسب برای حل آنها استفاده کرد. دولت جدید ممکن است انگیزه و فرصت مناسبی برای اجرای اصلاحات و تغییرات داشته باشد که دولتهای قبلی نتوانستهاند به آنها بپردازند. در عین حال بزرگنمایی این مشکلات منجر به ناامیدی و نتیجه عکس میشود.
مردم اعم از طرفداران دولت جدید و حتی 45 درصدی که به آن رای ندادهاند، ممکن است درصورت آگاهی از تلاش تیم دولت برای حل مشکلات از آنها حمایت کنند با این امید که مشکلات موجود حل شوند. حمایتهای مردمی فزاینده میتواند به دولت جدید قدرت و مشروعیت بیشتری برای اقداماتش بدهد.
ورود فرد یا تیمهای جدید به حوزههای مختلف، نشانگر انگیزه، نوآوری و روحیه کاری بیشتر نسبت به رفع چالشهای موجود است بنابراین باید برای کمک به این موضوع از بزرگنمایی مشکلات جلوگیری شود تا دولت جدید به سردرگمی دچار نشود.
بزرگنمایی مشکلات و مقصردانستن سیاستهای پیشین ناامیدی مردم نسبت به ساختار را بههمراه دارد و جلوگیری از شکلگرفتن این حس میان مردم کار چندان راحتی نیست. علاوهبر این، تعریف بحرانی از شرایط موجود نهتنها انتظارات را کاهش نمیدهد که موجب تولید تقاضاهای اساسی از دولت شده و با توجه به اینکه دولت جدید تجربه و منابع کافی برای مدیریت آنها ندارد، مسیر کارآمدیاش با این انتظارات متنوع، پیچیده و اولویتبندینشده مختل میشود.
درنهایت دولت مسعود پزشکیان که سبد رای متنوعی داشته، اگر نتواند با چالشهای بازنماییشده توسط طرفداران و حلقههای نزدیک به خودش بهدرستی تعامل کند، سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی را از دست میدهد. بهطور کلی اینکه دولت جدید در شرایط بحرانی روی کار آمده هم میتواند فرصتهایی برای اصلاحات و بهبود ایجاد کند و هم چالشها و مشکلاتی را به همراه داشته باشد
متن کامل گزارش علی ملکی، خبرنگار گروه نقد روز را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.