فرهیختگان: «این آمریکاییها بودند که میز مذاکره را ترک کردند نه ایرانیها؛ ما به تمام تفاهمات و توافقات خود در چهارچوب برجام پایبند ماندیم و وظیفه آنها بود که به تعهدات خود عمل کرده و بکنند.» اگر تصور میکنید این صحبتها را سعید جلیلی در مناظره شب گذشته گفته سخت در اشتباهید. این جملات را مسعود پزشکیان طی مصاحبهای ویدئویی با ایرنا گفته است.
میدان انتخابات تاکنون بزرگان سیاسی زیادی را وادار به تغییر مشی سیاسی کرده و اکنون نیز پزشکیان تغییر را از روی دست هاشمی، احمدینژاد، ناطقنوری و خیلیهای دیگر مشق میکند. در سوی مقابل اما جلیلی همواره منتقد جدی برجام بوده و حتی در ایامی که دولت سیزدهم مذاکرات احیای توافق را پیگیری میکرد هم دست از این مخالفت برنداشت.
او البته حجم انتقاداتش را کاهش داده و سعی کرده کمی نرمتر با آن مواجهه داشته باشد. در همین راستا نیز در مذاکرات دوشنبهشب درحالیکه پزشکیان اصرار داشت موضع جلیلی درمورد ادامه مذاکرات برجامی از تلویزیون پخش شود جلیلی سعی داشت تا قاطعانه وارد نشده و بهطور صریح به نفی مذاکره نپردازد.
امری که پزشکیان برای ساختن چهرهای ضدتعامل با دنیا از جلیلی و ایجاد هراس از قدرت گرفتن او به آن نیاز داشت. از آنجایی که میدان انتخابات و رقابت بر سر پیروزی عرصه کنشهای متناقضی بوده و باعث به وجود آمدن نقطهعطفی در هویت سیاسی شخصیتها میشود نباید در آن سراسیمه به سمت کمپینهای نامزدهای انتخاباتی غش کرد. بررسی مواضع پیشین کاندیداها باعث میشود درک بهتری درمورد مواضع واقعی و غیر برساختهشدهشان به وجود بیاید و واقعیت نیز در میان انبوهی از گزارههای درست و غلط شب انتخاباتی مورد بیتوجهی قرار نگیرد.
نسبت نامشخص میدان و دیپلماسی در نگاه پزشکیان
پزشکیان که اکنون تحتتاثیر محمدجواد ظریف در کمپین انتخاباتی خود تلویحا به گزاره تفکیک میدان از دیپلماسی معتقد شده در مناظره دوشنبهشب به این سوال که چگونه با وجود ماجرای ترور سردار سلیمانی و پاره کردن برجام بازهم معتقد به انعطاف است با تعبیری ناشایست سعی میکند ماجرای ترور شهید سلیمانی را از مذاکره تفکیک کند.
او البته پنج سال پیش کاملا نظری متفاوت را مطرح کرده و درمورد اقدامات نظامی و سیاسی ضدایرانی آمریکا گفته بود: «آمریکا به شکل یکجانبه از این توافق خارج شد و پس از آن دیگر امضاکنندگان این توافق را تهدید کرد که حق ندارند با ایران معامله کنند و در قدم بعدی نیز کشتیهای نظامی خود را راهی خلیجفارس کرد ضمن اینکه پهپادی را برای جاسوسی به ایران فرستاد.»
پزشکیان در ادامه همین صحبتها توضیح میدهد که اقدام قاطع سپاه و ارتش در سرنگونی پهپاد آمریکایی جواب دندانشکنی به آمریکا بوده و «آمریکا در پس این واکنش در اقدامی فریبکارانه درخواست مذاکره با ایران را داده است.»
جلیلی همچنان معتقد به خسارت محض بودن برجام
سعید جلیلی که خود زمانی در قامت دبیری شورای عالی امنیت ملی، مسئول مذاکرهکننده ایران با آمریکا بوده از همان روزهای ابتدای انعقاد برجام را خلاف منافع ملی میدانست. جلیلی سال 94 در کمیسیون ویژه برجام حضور یافته و با بیان اینکه جمهوری اسلامی از حدود 100 حق مسلم خود در برجام و اسناد زمینه صرفنظر کرده است بهطور مفصل به انتقاد از محتوای برجام میپردازد.
طی 9 سالی که از انعقاد برجام میگذرد محدودیتهای چندساله برجام ذیل بندهای غروب، اجازه محدود به فعالیت رکتورهای هستهای ایران و بازررسیهای غیرمتعارف آژانس از جمله انتقادات اصلی جلیلی به محتوای برجام بوده است. جلیلی که در زمان دولت دوازدهم برجام را خسارت محض خوانده بود در ماههای ابتدایی دولت سیزدهم در مقابل مذاکرات احیای برجام موضع سختی نگرفته بود اما رفتهرفته صدای اعتراضش بلند شد.
متن کامل این گزارش را در روزنامه بخوانید.