مناظره‌ها ویدئوچک اقتصادی می‌خواهد؛
دوشنبه‌شب اولین مناظره دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری بین مسعود پزشکیان و سعید جلیلی برگزار شد. در این مناظره، موضوعاتی از سمت دو کاندیدا مطرح شد که برخی از این اظهارات می‌تواند برچسب «ادعای شاخ‌دار» به خود بگیرد.
  • ۱۴۰۳-۰۴-۱۳ - ۱۱:۲۸
  • 00
مناظره‌ها ویدئوچک اقتصادی می‌خواهد؛
شعبده‌بازی مشاوران پزشکیان با آمار نقدینگی
شعبده‌بازی مشاوران پزشکیان با آمار نقدینگی

فرهیختگان: دوشنبه‌شب اولین مناظره دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری بین مسعود پزشکیان و سعید جلیلی برگزار شد. در این مناظره، موضوعاتی از سمت دو کاندیدا مطرح شد که برخی از این اظهارات می‌تواند برچسب «ادعای شاخ‌دار» به خود بگیرد. ازجمله این موضوعات، ادعای چاپ پول گسترده از سوی مسعود پزشکیان بود.

وی با نمایش مانده کل نقدینگی، مدعی شد دولت سیزدهم اقدام به چاپ پول در حجم بسیار زیاد کرده است. تردید در تحقق رشد اقتصادی 8 درصد تکلیفی برنامه هفتم، ادعای فروش نفت با تخفیف‌های 30 درصدی و موارد دیگری ازجمله موضوعاتی بود که در این مناظره مطرح شد. آن‌طور که در ادامه بررسی شده، برخی از این ادعاها که از سوی هر دو نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مطرح شده، با واقعیت‌های موجود کشور فاصله زیادی دارد.یکی از ادعاهای عجیب‌و‌غریب مسعود پزشکیان، ادعای رشد شدید نقدینگی در دولت شهیدرئیسی بود.

آمارها حاکی از آن است رشد نقدینگی که در ابتدای دولت سیزدهم (پایان شهریورماه ۱۴۰۰) به رقم 40.5 درصد رسیده بود، در دوران فعالیت دولت سیزدهم روند نزولی قابل توجهی را طی کرده است؛ به‌طوری که این متغیر در پایان سال ۱۴۰۱ به رقم 31.1 درصد و در پایان سال ۱۴۰۲ به رقم 24.3 درصد و در فروردین 1403 به 23.6 درصد رسیده است. 

این امر حاکی از آن است که طی دوره تصدی دولت سیزدهم، رشد نقدینگی به میزان حدود 17 واحد درصد کاهش یافته که نشان‌دهنده بالاترین میزان کنترل رشد نقدینگی در دولت‌های مختلف است. این در حالی است که در دوران فعالیت دولت دوازدهم رشد نقدینگی با افزایش 16.7 واحد درصدی از 23.8 درصد در شهریورماه ۱۳۹۶ به 40.5 درصد در شهریورماه ۱۴۰۰ رسیده بود. 

تجربه دنیا و ایران در تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی 

مسعود پزشکیان نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری در مناظره دوشنبه شب در پاسخ به سعید جلیلی در خصوص دستیابی به رشد اقتصادی 8درصدی مدنظر برنامه هفتم توسعه با رویایی خواندن رشد اقتصادی 8درصدی برنامه هفتم خطاب به سعید جلیلی گفت:‌ «در جلوی چشم مردم اعلام می‌کنم همین امروز از انتخابات کنار می‌روم اما این رشد ۸ درصد را محقق کند و اگر نتوانست اعدامش کنند.» 

بررسی داده‌های بلندمدت بانک مرکزی ایران از وضعیت رشد اقتصادی کشور از سال 1339 تا 1402 نیز نشان می‌دهد اقتصاد ایران در دهه 1340 حتی برای چندین سال رشد اقتصادی 15 درصدی را نیز تجربه کرده است. در سال‌های 1369، 1370، 1382 نیز اقتصاد ایران رشد بالای 8 درصدی را تجربه کرده است. همچنین در سال 1386 نیز رشد اقتصادی ایران حدود 7.7 درصد بوده است. 

بررسی‌ها نشان می‌دهد میانگین رشد اقتصادی ایران در دوره 1339 تا 1402 حدود 4 درصد، در 13 سال اخیر این میزان 1.8 درصد، در دهه 1390 حدود 1.1 درصد و در چهار سال اخیر این میزان 4.3 درصد بوده است. 

متن کامل این گزارش را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰