فرهیختگان: این سوال را که چرا قالیباف با وجود بدنه اجتماعی پایین پیش از انتخابات حاضر نشده به نفع جلیلی کنار برود میتوان با دو گزاره پاسخ داد؛ اولا با پایان دور اول انتخابات ریاستجمهوری نتایجی رقم خورد که اگر با نتایج نظرسنجیهای اندک موسسات معتبر تطبیق داده شود حتما عجیب بهنظر میرسد.
اکثر نظرسنجیها سوم شدن قالیباف را پیشبینی کرده بودند اما هیچ یک نتوانسته بودند رقمی را پیشبینی کنند که نزدیک به 14 درصد آرای کسبشده توسط او باشد.
ثانیا مثلث انتخاباتی شکلگرفته فضا را بهقدری پیچیده کرد که نهتنها نمیشد مطمئن بود درصورت انصراف هریک از کاندیداها آرای او بهقدری به سبد رقیب هم جناحی منتقل شوند که پیروزی را تضمین کند، بلکه ممکن بود با ریختن بخشی دیگر از آرا به سبد پزشکیان انتخابات در همان دور اول به نفع اصلاحطلبان تمام شود.
ضمن اینکه انصراف قالیباف ممکن بود بسیاری را به دادن رای باطله ترغیب و برخی از حامیانش را نیز از رفتن پای صندوق مایوس کند. این مساله علاوهبر اینکه آسیبی بر وجهه انتخابات محسوب میشود نصاب را نیز برای کسب 50 درصد آرا پایین آورده و رسیدن به آن را برای پزشکیان در دسترستر میکرد.
با توجه به پایین بودن آرای قالیباف همین استدلال را درمورد انصراف احتمالی جلیلی نیز میتوان مطرح کرد؛ چراکه درصورت انصراف او قالیباف برای پیروزی در انتخابات باید موفق به جذب حداقل هشت میلیون رای از سبد جلیلی میشد. امری که با توجه به نزاع سیاسی به وجود آمده حتما سختتر از حالت معکوس آن یعنی کنار رفتن قالیباف به نفع جلیلی محسوب میشود.
اگرچه قالیباف و جلیلی بر سر اینکه کدامشان گزینه مطلوب و مقبول برای تصدی ریاستجمهوری هستند به اجماع نرسیدند اما حتما بر این موضع که نباید نزاعشان به نفع ضلع سوم رقابت یعنی پزشکیان تمام شود، اتفاقنظر دارند.
قالیباف نیز با توجه به این اولویت سیاسی بلافاصله بعد از مشخص شدن نتایج نهایی با بیانیهای وارد میدان شد تا مانع از آن شود که بدنه حامیان وی انرژی سیاسی و رسانهای خود را بر سر دعوا با بدنه حامیان جلیلی هدر دهند و از رقیب اصلی غافل بمانند. اتفاقی که در شبانهروز گذشته نیز تا حدی رخ داد و برخی اکانتهای منتسب به هر دو کاندیدای اصولگرا با افتادن در این دام از میدان اصلی رقابت غافل شدند.
با توجه به آنچه درمورد فضای موجود تشریح شد، جلیلی برای پیروزی در انتخابات کار سختی پیش رو دارد و مهمترین ابزار پیروزی او نیز در دست قالیباف و بدنه حامیان اوست.
اگر همه شرایط دست به دست هم ندهد و جلیلی از مجموع چالشهای سیاسی موجود پیروز بیرون نیاید، طبعا بخشی از حامیان او نیز بهدنبال مقصر رفته و چهبسا بدون توجه به دلایل اصلی شکست قالیباف را متهم کرده و به انتقامگیری از او مشغول شوند.
قالیباف با انتشار این بیانیه تا حد زیادی خواهد توانست خود را از این اتهام مبرا کند؛ چراکه او خواسته یا ناخواسته با کشاندن انتخابات به دور دوم برای جلیلی احتمال پیروزی را به وجود آورده و اکنون نیز با دعوت بدنه به حمایت از جلیلی همه تیرهایش را به نفع جلیلی شلیک کرده و حالا این خود جلیلی است که باید بتواند بدنه مرددهای رای نداده و مرددهای حامی قالیباف را به خود جذب کند.
متن کامل گزارش علی مزروعی، خبرنگار گروه نقد روز را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.