• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۳-۰۴-۰۷ - ۱۱:۱۲
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
برای از بین نرفتن اعتبار؛

نگذارید کمپین‌های تبلیغاتی نظرسنجی کنند

انتخابات امسال نشان می‌دهد اگر همین‌طور به افکارسنجی‌های معتبر بی‌اهمیت باشیم و اجازه بدهیم هرکسی خودش نظرسنجی بگذارد، نتیجه‌اش بزرگنمایی در انتخابات امسال از سمت کمپین‌های تبلیغاتی و بی‌اعتبارشدن نظرسنجی‌ها بین مردم می‌شود.

نگذارید کمپین‌های تبلیغاتی نظرسنجی کنند

فرهیختگان: این روزها وقتی تجمع هواداران هر نامزد انتخابات را نگاه می‌کنید، با این جمله در کپشن عکس‌ها مواجه می‌شوید: «استقبال پرشور از...» و بعد عکس‌های دیگری با زاویه متفاوت از همان تجمع از طرف رقیبان آن کاندیدا منتشر می‌شود تا بگویند خیلی هم اجتماع پرشوری نبوده است.

انگار عکس‌ها از زاویه‌ای خاص گرفته می‌شود که در لحظه اول بیشترین تاثیر را داشته باشد. همین موضوع در چند روز گذشته سوژه کاربران شبکه مجازی شد و با انتشار عکس‌ یا متنی همزمان به این مدل اتفاق واکنش نشان دادند. در انتخاباتی که در پیش داریم به غیر از این موضوع، تعدد نظرسنجی‌هایی که هر روز از سمت گروه‌های مختلف با دید خودشان منتشر می‌شود، باعث شده تا دیگر نتوان خیلی به این نظرسنجی‌ها اعتماد کرد و آنها را مورد توجه قرار داد. 

نظرسنجی عمومی، فنی است که کمی بیش از 200 سال قدمت دارد و اولین‌ بار در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا باب شد. در دنیای حاضر، تقریبا همه معنای نظرسنجی یا افکارسنجی را می‌دانند و این موضوع خیلی نیاز به توضیح و تعریف ندارد، اما بگذارید یک تعریف از افکارسنجی داشته باشیم.

افکارسنجی اجرای اقدامات و تلاش‌های سازمان‌یافته برای نشان دادن عقاید مردم نسبت به یک موضوع در یک محل خاص و در یک مقطع زمانی معین است و نتیجه آن نشان می‌دهد افراد به چه دلیلی این عقیده خاص را پذیرفته‌اند و با چه شدت و قوتی از آن پشتیبانی می‌کنند. از تعریف نظرسنجی یا افکارسنجی که بگذریم، بحث دیگری که در این حوزه باید طرح شود، اعتماد به نظرسنجی‌هاست. البته اطلاعات زیادی برای این موضوع و صحت این نظرسنجی‌ها وجود ندارد اما برای عموم مردم یک راه‌حل سنجش اعتبار نظرسنجی‌ها این است که گفته شود هر نظرسنجی را چه موسسه‌ای انجام داده و با توجه به اعتبار آن موسسه، نتایج نظرسنجی هم معتبر دانسته می‌شوند.

اما در انتخابات امسال انگار همه‌چیز رنگ باخته است و باید اصلی‌ترین دلیل این رنگ باختن را در فضای اجتماعی و عمومی جامعه دنبال کرد که انگار اعتماد خودش را به نتایج افکارسنجی‌ها از دست داده و همین باعث می‌شود تا در کمپین‌های انتخاباتی با بزرگنمایی هر کاری که انجام می‌دهند به دنبال اثبات خودشان و اینکه مردم از آنها استقبال بزرگ داشته‌اند، باشند!

برخی از کارشناسان و کسانی که در حوزه جامعه‌شناسی فعالیت دارند، تاثیرگذاری نظرسنجی‌ها را در گرو استفاده‌ درست افراد و گروه‌های تصمیم‌گیر می‌دانند و معتقدند در ایران نظرسنجی از معدود ابزارهایی است که می‌تواند نشان دهد جامعه‌ ایران جامعه‌ای بسیار متکثر و پیچیده است.

در نظرسنجی‌هایی که از افکارعمومی ایرانیان منتشر شده، هرکس می‌تواند جایگاه خودش، قشر و گروهی را که به آن تعلق دارد، ببیند. نظرسنجی‌ها می‌توانند به ما یادآوری کنند همه مثل ما دنیا را نمی‌بینند و ما به اتفاق آدم‌های اطراف‌مان همیشه معدل و نماینده‌ جامعه نیستیم. همیشه دیگرانی متفاوت از ما وجود دارند که شکل دیگری فکر می‌کنند و حق دارند طور دیگری فکر کنند. برخی می‌گویند، در اهمیت نظرسنجی و افکارسنجی، همین بس که بتواند فهم همین نکته را برای مردم آسان‌تر کند که دیگرانی وجود دارند که نظرشان ممکن است متفاوت از ما باشد، حالا چه در اقلیت باشند چه در اکثریت. 

بیایید چند ویژگی افکارسنجی‌ها را با هم مرور کنیم. بالاترین میزان رضایتمندی کارکنان یک سازمان از طریق نیاز‌سنجی و شناخت خواسته‌های آنها شکل می‌گیرد. پاسخگویی به مردم درخصوص فعالیت‌ها و خدمات مختلف، بررسی عملکرد و فعالیت سالانه سازمان و بازخورد آن در افکار عمومی و مقایسه آن با سنوات گذشته، بررسی نتایج ایجاد تغییرات جدید در سازمان و بازخورد آن در جامعه، نظرسنجی در مورد انتخابات مختلف پیش از موعد، بررسی امنیت اجتماعی و عملکردهای نهادهای مسئول، بررسی دیدگاه مردم درخصوص سیاست خارجی و ارتباط با کشورهای خاص، بررسی رضایت شغلی در کلیه سازمان‌ها و حتی بررسی نوع کالاهای مصرفی شهروندان و نیازها و خواسته‌های جدید مصرفی را در ویژگی‌های نظرسنجی می‌توان در نظر گرفت و نمی‌توان نسبت به آن بی‌تفاوت بود. 

انتخابات امسال نشان می‌دهد اگر همین‌طور به افکارسنجی‌های معتبر بی‌اهمیت باشیم و اجازه بدهیم هرکسی خودش نظرسنجی بگذارد، نتیجه‌اش بزرگنمایی در انتخابات امسال از سمت کمپین‌های تبلیغاتی و بی‌اعتبارشدن نظرسنجی‌ها بین مردم می‌شود. طبیعتا توان بالای بسیج افکار عمومی یکی از کارهایی است که با نظرسنجی می‌توان انجام داد و با پیش‌بینی جامعه را آماده کرد. اتفاقی که در انتخابات سال 1388 می‌توانست با اعلام یک نظرسنجی معتبر بیفتد و انجام نشدنش منجر شد به اتفاقاتی که هزینه‌های زیادی را به کشور وارد کرد. 

متن کامل یادداشت عاطفه جعفری، خبرنگار گروه فرهنگ را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار