• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۳-۰۴-۰۵ - ۱۵:۴۳
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۱
  • 0
  • 0
اهمیتی که نمایان شد؛

انتخابات ایران، تیتر یک رسانه‌های عربی

با بررسی اخبار و گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های جهان عرب می‌توان چنین نتیجه گرفت که آنها نیز مانند سایر رسانه‌ها در جهان به این انتخابات اهمیت می‌دهند و پوشش آن را در دستورکار خود قرار داده‌اند.

انتخابات ایران، تیتر یک رسانه‌های عربی

فرهیختگان آنلاین: موضوع انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در رسانه‌های عربی بازتاب گسترده‌ای داشته و این رسانه‌ها، تحولات انتخابات و مناظرات کاندیداها را زیر ذره‌بین خود دارند. می‌توان گفت بازتاب این اخبار به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند. 

دسته نخست به اخباری اختصاص دارند که صرفا روند اتفاقات صحنه انتخابات ریاست جمهوری را بازتاب می‌دهد و این امر از همان ابتدای ماراتن رقابت‌ها تاکنون ادامه دارد. به عنوان مثال: سایت روزنامه «العربی الجدید» در تاریخ ۳۰ مه (دهم خرداد) تیتر زد: «انتخابات ریاست جمهوری ایران: گشوده شدن درهای کاندیداتوری... برجسته ترین نامزدهای بالقوه». در همان روز، روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن نیز با این تیتر «ایران درهای نامزدی برای انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را گشود» از آغاز رقابت‌های انتخاباتی در کشور خبر داد. سایت خبرگزاری «سانا» (خبرگزاری رسمی کشور سوریه) نیز نوشت: «روند ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران آغاز شد».

به مرور زمان و همزمان با ثبت نام افراد سرشناس و غیر سرشناس در ستاد انتخابات وزارت کشور، رسانه‌های عربی به پوشش اخبار ثبت نام نامزدها پرداختند. به عنوان مثال سایت تلویزیون «المیادین» در تاریخ ۳۱ مه خبری با این تیتر منتشر کرد: «لاریجانی از جمله آنها است... کسانی که تاکنون برای انتخابات ریاست جمهوری ایران ثبت نام کرده‌اند، چه کسانی هستند؟». سایت روزنامه «العربی الجدید» نیز در تاریخ دوم ژوئن در گزارشی به ازدحام متقاضیان کاندیداتوری اشاره کرد. روزنامه «البلاد» چاپ بحرین نیز در تاریخ سوم ژوئن تیتر زد: «ایران... رئیس مجلس وارد رقابت انتخابات ریاست جمهوری شد».

دسته دوم اخبار به انتشار اطلاعاتی از نامزدهای مهم و سرشناس می‌پردازد که در برخی رسانه‌های عربی از خبر صرف فراتر رفت و جنبه تحلیلی گرفت. در این راستا به عنوان مثال «نیفین مسعد» در روزنامه «الاهرام» مصر از قدیمی‌ترین روزنامه‌های این کشور در تاریخ  هشتم ژوئن در مقاله‌ای با عنوان «ملاحظاتی درباره نامزدهای ریاست جمهوری ایران» به بیان نکاتی درخصوص نامزدها پرداخت. از جمله نوشت: در میان نامزدهای ثبت نام کرده شخصیتی وجود ندارد که بتوان او را نامزد رهبر معظم [انقلاب] نامید، علی‌رغم آنکه بسیاری از آنان پیوند محکمی با رهبری دارند. او در بخش دیگری از مقاله خود می‌نویسد بیشتر نامزدهای این دوره از میان محافظه‌کاران از هر دو جناح میانه‌رو و تندرو هستند.

پس از اعلام روند بررسی صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان، روزنامه‌های عربی به انتشار تحلیل‌های بیشتری درباره انتخابات پیش‌رو پرداختند. به عنوان مثال سایت «الجزیره» در تاریخ دهم ژوئن گزارشی با عنوان «انتخابات تعیین کننده در ایران... اقتصاد و سیاست خارجی بعد از رئیسی چگونه خواهد بود؟» منتشر کرد و در آن توضیح داد که تدوین سیاست خارجی در ایران فرآیندی پیچیده و چند لایه است که طیفی از نهادهای تاثیرگذار از جمله بیت رهبری، سپاه پاسداران، شورای عالی امنیت ملی، وزارت امور خارجه و نهادهای اصلی قانونگذاری مانند کمیسیون روابط خارجی مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام را دربر می‌گیرد. این سایت در ادامه می‌نویسد: ایران اولویت را به تقویت روابط با همسایگان اعطا می‌دهد؛ یعنی روندی که پیش از ریاست جمهوری سید ابراهیم رئیسی آغاز شده بود. در بخش دیگری از گزارش آمده است که مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا که پیش از درگذشت سید ابراهیم رئیسی آغاز شده بود، به نظر می‌رسد که ادامه خواهد یافت، مگر اینکه عامل دیگری در عرصه آمریکا ظهور یابد، مانند پیروزی دوباره ترامپ و بازگشت او به روند سیاست فشار حداکثری و اعمال تحریم‌ها.

درباره جانشین رئیس جمهوری رئیسی در پایان این گزارش با جمله زیر مواجه می‌شویم: طرفداران جناح اصولگرا که پیش بینی می‌شود بیشتر از سایر طبقات اجتماعی در انتخابات شرکت کنند، نیروی تعیین کننده در تعیین رئیس جمهور بعدی ایران خواهند بود.

روزنامه «الاهرام» مصر نیز در تاریخ ۱۲ ژوئن در مقاله‌ای تحت عنوان «سیاست خارجی ایران بعد از رئیسی» به قلم ولید محمود عبدالناصر نوشت بهبود روابط ایران با همسایگان و کشورهای عربی که از دوران ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی آغاز شده بود، ادامه خواهد یافت. در این مقاله همچنین پیش بینی می‌شود ایران با هدف تامین منافع ملی حیاتی و راهبردی از جمله منافع ژئوپلتیک و اقتصادی خود، تقویت نقش منطقه‌ای و بین المللی کشور و تلاش برای متعادل کردن فشارهای آمریکا و تعدادی از متحدان غربی آن به رویکرد تقویت شراکت راهبردی با روسیه و چین ادامه دهد.

شبکه «آر تی» عربی اعلام کرد: پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که مشارکت ایرانی‌ها در انتخابات ریاست جمهوری بالای ۵۰ درصد خواهد بود.


منبع: ایسنا

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۱

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

محمدسعید صفاری، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام‌صادق(ع):

انقلاب خمینی کبیر؛ راهبر وارثان عالم

محسن فرجیان روزنامه‌نگار:

رسانه کارآمد و هزینه‌های آن

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر:

دست سردبیر، گاوبازی اپوزیسیون و پروژه ما

سیدجواد نقوی خبرنگار فرهیختگان؛

بی‌بی‌سی نمی‌تواند خودش را احیا کند؟‌ +فیلم

حبیب‌الله بابایی، عضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

«قله» کجاست؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار