فرهیختگان: نظرسنجیها نشان میداد که پیش از آغاز جدی رقابت انتخاباتی، مشارکت روی 50 تا 55 درصد قرار داشت. تصور این بود که با شروع رقابتهای انتخاباتی و با وجود حضور نامزدهایی از طیف اصلاحطلب، میزان مشارکت افزایش پیدا خواهد کرد و ممکن است به 60 تا 70 درصد هم برسد. اما درحالیکه تقریبا رقابتهای انتخاباتی به روزهای پایانی خود نزدیک میشود، برخی نظرسنجیها نشان میدهد که میزان مشارکت افزایشی نداشته و همچنان روی 50 درصد قفل شده است. برخی نیز از کاهش میزان مشارکت به زیر 50 درصد حکایت دارند.
در واقع شروع رقابتهای انتخاباتی نهتنها منجر به افزایش مشارکت نشده است، بلکه منجر به کاهش آن نیز شده است. البته انتخابات 1403 یک تفاوت ماهوی با انتخابات 1400 دارد و آن حضور چند طیف سیاسی در آن است که منجر به تحرک احزاب سیاسی و حضور و مشارکت آنها در انتخابات شده است؛ برهمین اساس حضور پزشکیان و اجماع اصلاحطلبان، میتواند بخشی از بدنه خاموش اصلاحات را که در دوره گذشته حاضر به رای دادن نشدند، پای صندوق رای بیاورد اما به نظر نمیرسد که این میزان چندان قابل توجه باشد.
رئیسی در انتخابات 1400 توانست در اجماع خوبی رای مردم را جذب کند. سبد رای او شامل بخش ایدئولوژیک جامعه ایرانی و طیف مذهبی بود. رای بدنه ایدئولوژیک مستقیما در سبد رای او ریخته شد و دیگر نامزدهای اصولگرا هم حول اجماعی که برای شهید رئیسی شکل گرفته بودند از حضور در انتخاباتها انصراف دادند. واقعیت این است که هیچکدام از نامزدهای انتخاباتی این ظرفیت را ندارند که بتوانند هر دو بخش رای رئیسی را در سبد رای خود بریزند. هرکدام در بهترین حالت میتوانند بخشی از این رای را در سبد خود بریزند.
در میان بدنه ایدئولوژیک، سعیدجلیلی بیش از دیگر رقبا این اقبال را دارد که بتواند رای بدنه ایدئولوژیک را جذب کند. جلیلی البته همواره سبد رای ثابتی در میان بدنه ایدئولوژیک داشته که به نظر میرسد حالا هم تلاش میکند رای خود را در میان این بدنه افزایش بدهد.
مسعود پزشکیان نامزد مورد حمایت اصلاحطلبان از جمله افرادی است که تلاش میکند رای بخشی از بدنه تودهای شهید رئیسی را با خود همراه کند، به نظر میرسد او بهخوبی آگاهی دارد که اگر مشارکت روی 50 درصد باشد، بدنه خاموش اصلاحطلبان پای صندوقهای رای نخواهند آمد، براین اساس او تلاش میکند تا سبد رای توده شهید رئیسی را جذب کند.
میانه گزینههای اصولگرا، محمدباقر قالیباف بیش از دیگر نامزدها این قابلیت را دارد که بتواند سبد رای توده را از آن خود کند، البته تفاوت این بدنه رای با بدنه ایدئولوژیک در کنش انتخاباتی آنهاست. بدنه ایدئولوژیک حتی پیش از رایگیری نیز اکت انتخاباتی از خود نشان میدهد و حضور پررنگی در کمپینهای انتخاباتی دارد؛ درحالیکه این امر در میان توده مردم کمرنگتر و نقطه اوج کنش انتخاباتی آنها حضور پای صندوقها در روز رایگیری است.
متن کامل گزارش زهرا طیبی را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.