فرهیختگان: از سال 1361 یعنی همان زمانی که دانشگاه آزاد متولد شد یک نگاه تبعیضآمیز نسبت به دانشجویان این دانشگاه با سایر دانشگاههای دولتی شکل گرفت. نگاهی که دانشجویان دانشگاههای دولتی را «باهوشتر» از دانشگاه آزادیها میدانست و مدعی بود داوطلبانی به سمت تحصیل در دانشگاه آزاد میروند که به اصلاح «ضعیفتر» هستند و نمیتوانند در دانشگاههای دولتی قبول شوند.
هرچند در سالهای اخیر این نگاه تبعیضآمیز با طرحهای عظیم پژوهشی و علمی دانشگاه آزاد تا حدودی اصلاح شده که خروجی آن را میتوان در افزایش 20 درصدی دانشجویان دانشگاه آزاد در سالهای اخیر دید تا جایی که جمعیت دانشجویی دانشگاه آزاد طی دو سال یعنی از سال 1398 تا 1400 از یک میلیون به یک میلیون و 200 هزار نفر افزایش داشته است.
حالا یکی از کاندیداهای ریاستجمهوری براساس باور و نگاهی که از گذشته وجود داشته در برنامه «میزگرد فرهنگی» رسانه ملی گفته «در زمانی که ما دانشگاه میرفتیم تمام اساتید ما از دانشگاههای انگلستان و آمریکا آمده بودند اما الان رئیس دانشگاه و معاونانش فارغالتحصیلان دانشگاه آزادند، آدم نمیخواهد بیاید مورد به مورد بگوید که اشکال داریم.»
اما حمید افتخاری، مدیرکل کتابخانهها، مجلات، انتشارات علمی و علمسنجی دانشگاه آزاد، درباره صحبتهای یکی از کاندیدای ریاستجمهوری، مبنیبر وجود تبعیض میان فارغالتحصیلان و استادان دانشگاه آزاد با دیگر دانشگاهها و همچنین واکنش محمدمهدی طهرانچی ریاست عالی دانشگاه آزاد و عواقب این تبعیض برای آموزش عالی کشور اظهار کرد: «اکنون از نظر آماری، دانشگاه آزاد تقریبا حدود 40 درصد بار آموزش عالی کشور را به دوش میکشد؛ بنابراین اساسا اینکه عملا 40 درصد آموزش عالی کشور را اینگونه خطاب قرار بدهید درست نیست و اگر آقای پزشکیان بخواهد رئیسجمهور شود و چنین برخورد و رفتار توهینآمیزی داشته باشد، مشخص است لطمه جدی میزند.»
او ادامه داد: «البته این مساله فقط در یک برنامه مطرح نشد؛ بلکه در چندین جا صحبتش را تکرار کرد. در واقع بحث این است که اشتباه کلامی یا مواردی از این جنس نیست و دیدگاه او را نسبت به دانشگاه آزاد، فارغالتحصیلان، استادان و اعضای هیاتعلمی این دانشگاه نشان میدهد.»
مدیرکل کتابخانهها، مجلات، انتشارات علمی و علمسنجی دانشگاه آزاد تصریح کرد: «خدمت او باید عرض کنم در حال حاضر دانشگاه آزاد، رتبه سوم کشور از نظر مجموعه شاخصهای علمی را بعد از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه تهران در اختیار دارد. در واقع دانشگاه آزاد بالاتر از تعداد زیادی از دانشگاههای دولتی ایستاده است.»
افتخاری یادآور شد: «وقتی به نمودارهای کلی کشور نگاه میکنیم، بار اصلی تولیدات علمی کشور روی دوش دانشگاه آزاد است. در شرایطی که تمام دانشگاههای کشور طی دو سال گذشته، افت محسوسی در بروندادهای علمی داشتهاند، دانشگاه آزاد همچنان به روند رو به رشد خود ادامه میدهد.»
او خطاب به مسعود پزشکیان، کاندیدای ریاستجمهوری، عنوان کرد: «نکته دیگری که باید خدمت او عرض کنم بحث کیفیت مقالات اعضای هیاتعلمی دانشگاه آزاد است. بررسی پایگاههای استنادی معتبر جهان به ما نشان میدهد هر سال کیفیت مقالات دانشگاه آزاد بهتر شده است. میبینیم مقالاتی که از دانشگاه آزاد در مجلات یک درصد برتر و پنج درصد و 10 درصد برتر چاپ میشوند، هر سال رو به رشد است؛ در حالی که این روند در کشور رو به کاهش است.»
مدیرکل کتابخانهها، مجلات، انتشارات علمی و علمسنجی دانشگاه آزاد تاکید کرد: «این شاخص به ما نشان میدهد تولیدات علمی اعضای هیاتعلمی و دانشجویان دانشگاه آزاد، کیفیتهای بالاتری نسبت به همکارانشان در دانشگاههای دولتی دارند. آثارشان در خیلی از موارد، قابل رقابت با آنهاست. در حال حاضر 49 نفر دانشمند یک درصد و حدود 200 و اندی دانشمند دو درصد داریم. همه این موارد نشان میدهد دانشگاه آزاد بهخصوص در سالهای اخیر روی کیفیت پژوهش و فناوری بهشدت تمرکز کرده است.»
افتخاری با بیان اینکه وضعیت دانشگاه آزاد بسیار مطلوب است گفت: «دوستان معاونت علمی باید راجع به موضوعی دیگر هم بحث کنند؛ بروندادهای پژوهشی که به محصول میرسد. سال گذشته پنج مورد «یو اس پتنت» داشتیم. فقط دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، دو مورد «یو اس پتنت» داشت.»
او اضافه کرد: «شرکتهای دانشبنیانی که در دانشگاه آزاد متولد شدند و در حال حاضر گردشهایی مالی بسیار بالایی دارند هر روز بیشتر میشود. ما شرکتهایی با ارزشهای چندهمتی داریم که همگی محصول همکاران ما در دانشگاه آزاد هستند که از پژوهشهای خودشان به محصول رسیدند و محصول را در مجموعه دانشگاه آزاد تولید میکنند؛ یعنی در پارک پردیس پارک اصفهان، تبریز، علوم و تحقیقات، مشهد و...»