فرهیختگان: علیرغم حمایتهای همهجانبه و مستقیم آمریکا و قدرتهای بزرگ غربی از رژیم اشغالگر در نبرد با سرزمین 360 کیلومترمربعی غزه، روز گذشته بنیامین نتانیاهو از انحلال کابینه جنگی خود خبر داد. موج نارضایتی از سیاستهای نخستوزیر اسرائیل بهویژه سیاست انفعالی وی در قبال آزادی اسرای یهودی، به کابینه او رسیده و استعفاهای پیدرپی مقامات کابینهاش را درپی داشته است.
پیش از این و بهدنبال جنایت صهیونیستها در النصیرات، ژنرال بازنشسته و عضو کابینه جنگ رژیم یعنی بنی گانتس، استعفا داده بود و پس از او گادی آیزنکوت، وزیر کابینه جنگ نیز از مقام خود کناره گرفت. هیلی تروپر، یکی از چهرههای نزدیک به گانتس هم سومین نفری بود که کنارهگیری خود از کابینه نتانیاهو را اعلام کرد.
عبدالرضا فرجیراد، کارشناس مسائل ژئوپلیتیک در گفتگو با «فرهیختگان» با بیان اینکه کابینه جنگی اسرائیل بعد از حمله حماس تشکیل شد، روند شکلگیری این کابینه را توضیح داد و گفت: اسرائیلیها متحمل ضربه ناگهانی حماس شدند و دستپاچه بودند. یکی از کمکهایی که آمریکا به آنها کرد، این بود که کابینه جنگی تشکیل دهند و به غزه بیایند و کار حماس را تمام کنند. در دو روز اول کابینه سیاسی اسرائیل از هم پاشیده بود و فرماندهان جنگ اسرائیل کنترل اوضاع و روحیه خود را از دست داده بودند. فرماندهی سنتکام در اردن اداره اسرائیل برای آن دو سه روز را برعهده داشت.
وی افزود: آمریکا تمام رهبران غربی را تشویق کرد تا پشت سر هم به اسرائیل روحیه بدهند و حمایتشان از نتانیاهو را اعلام کنند. همین باعث شد روحیه به این کابینه برگردد. بنابراین پس از حمله حماس، حمایت غرب و آمریکا از اسرائیل شدت گرفت. اکثر رهبران اروپایی به اسرائیل سفر و در کابینه شرکت کردند و به آنها روحیه دادند و اعلام کردند که تسلیحات به اسرائیل میدهند و درنهایت کابینه جنگی اسرائیل شکل گرفت و مقرر شد این کابینه طراحیهای جنگ را انجام دهد و آمریکا هم در این طراحیها هم از لحاظ اطلاعاتی درخصوص موقعیت نیروهای حماس و تونلها و هم از لحاظ ارسال مهمات نقش داشت و مجموعهای از غرب به حمایت از اسرائیل برخاست.
این کارشناس مسائل ژئوپلیتیک گفت: آمریکاییها طرحی ارائه دادند و حماس هم قبول کرد به شرط آنکه آمریکا تعهداتی بدهد. بلینکن هم اعلام کرد در حال بررسی خواستههای حماس است. گانتس از کابینه خارج شده و کابینه جنگی اسرائیل هم منحل شده. اینها نشان میدهد که جنگ به سمت پایان خودش میرود. البته این به آن معنا نیست اسرائیل الان از غزه خارج میشود اما آن جنگی که در ذهن ماست که امروز بخواهند به یکدیگر حمله کنند و بمباران کنند و تانکها در غزه تردد کنند، دیگر به پایان رسیده و نیازی هم به آن کابینه نیست.
متن کامل مصاحبه علی ملکی با عبدالرضا فرجیراد را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.