سعید جلیلی، نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری عصر امروز شنبه در میزگرد فرهنگی در شبکه دوم سیما حضور پیدا کرد. در این برنامه، محمدهادی همایون و شهرام یزدانی مشاوران جلیلی هستند همچنین شهاب اسفندیاری، حسین انتظامی و الهام یاوری سه کارشناس حوزه فرهنگ در این میزگرد حضور دارند.
سعید جلیلی اظهار کرد: «شعار من برای دولت خود یک جهان فرصت، یک ایران جهش و هر ایرانی یک نقش پرشکوه است. شعار نباید فقط قشنگ باشد بلکه عصاره برنامه دولت باشد.»
وی ادامه داد: «در عرصه فرهنگ یک جهان فرصت در اوج خود قرار دارد. از مزیتهای نسبی فرهنگ ما این است که فرصتهای زیادی برای ما فراهم می کند. موفقیتهای ما به دلیل فرصتهای فرهنگی ما بوده است. به مدد فرهنگ، قدرت خوبی به دست آوردهایم ولی فرصتهای بیشتری در عرصه فرهنگ وجود دارد. هنر دولت باید این باشد که فرصتهای فرهنگ را بشناسد و آن را به صحنه بیاورد. فرهنگ بستری است که نقشهای هر ایرانی را هم افزا می کند و دلها را به هم پیوند می دهد. این پیوند را به جهان و حوزه تمدنی کشور بدهد.»
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری افزود: «نباید به جای ایجاد این پیوندها، آشوب یا سکوت مرداب گونه شکل گیرد. فرهنگ قوی ایرانی اسلامی ما به قوت ما افزوده است. ما فرهنگ مقاومت و ما می توانیم را داشتهایم و قدرت فرهنگی امروز نقطه قدرت ماست و دشمن هم به همین دلیل فرهنگ ما را هدف قرار دادهاند.»
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: «برخی مصادیق مثل حجاب و فیلترینگ، پاسخ فرهنگی دارد نه امنیتی. عرصه فضای مجازی ابعاد مختلف دارد و با زندگی مردم عجین شده است. در فضای مجازی هم آسیب وجود دارد ولی باید مسئولیتپذیری ایجاد کرد نه محدودیت. اگر مسئولیتپذیری ایجاد شد، ضایعات آن به حداقل میرسد و فرصت آن بیشتر می شود. مفهوم مسوولیت پذیری مبنای عمیق فرهنگی است و باید باور داشته باشیم.»
جلیلی همچنین گفت: «یک جهان فرصت در عرصه فرهنگ وجود دارد و باید به برنامه دولت تبدیل شود. رئیسجمهور رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی است و می تواند نقش مهمی در تقویت فرهنگی داشته باشد. رئیسجمهور باید در زمینه بودجههای فرهنگی برای اثربخشی برنامه داشته باشد. مدیران فرهنگی باید پخته و باتجربه بوده و عمق فرهنگی را بشناسند. مدیر فرهنگی نمی تواند با مقوله فرهنگ شناخت سطحی داشته باشد. او باید رابطه فرهنگ با سایر عرصهها را بفهمد.»
وی با بیان اینکه ۱۳۰ دستگاه بودجه فرهنگی میگیرند، افزود: «این دستگاهها باید مدیریت شوند تا در جهت هدف تعیین شده حرکت کنند. در عرصه فرهنگ دولت باید نقش آفرین باشد و زمینه را برای نقش آفرینی جامعه فراهم کند تا مردم با توجه به توانمندی خود در این عرصه ورود کنند.»
جلیلی در ادامه در پاسخ به پرسشی در خصوص تدبیر دولت برای جلویگری از اختلاف در جامعه به خاطر مسائل فرهنگی مثل حجاب، بیان کرد: «بعد از حوادث ۱۴۰۱، در چنیدن دانشگاه حضور یافتم و در یک دانشگاه جلسه ما هفت ساعت طول کشید و پرسش و پاسخ مطرح میشد. جای سوال دارد که چرا برخی مقامات کشورهای اروپایی نسبت به کشتار زنان در فلسطین توجهی ندارد ولی برای یک خانم در ایران اشک تمساح میریزند؟ باید بررسی کرد چرا این مسائل پیش آمده است. من زمانی که در وزارت خارجه مسئولیت داشتم، سفری به نروژ رفته بودم و یک خانم دیپلمات در نروژ به من گفت چهار سال در ایران ماموریت داشتم و دوره فقه در دانشگاه خواندهام و گفت چرا از نگاه خود به زن دفاع نمیکنید؟ باید فرصتهای فرهنگی را شناخت و از آن بهره برد. زن ما با فرهنگ ایرانی اسلامی نقش پرشکوهی ایفا کرده است. در غرب گفته می شود در مساله زن و خانواده به بن بست رسیده است. حجاب و زن نقطه قوت ما است و باید تمدن خود را در این زمنیه به رخ جهان بکشیم. در انگلیس زنان در ۱۹۲۰ حق رای به دست آورند و در برخی کشورها در ۱۹۵۰ حق رای به دست آوردند ولی در تاریخ اسلام داریم که زنان با پیامبر بیعت کردهاند. ما باید بررسی کنیم ۱۳۰ دستگاه فرهنگی چگونه عمل کردهاند و چه اثرگذاری داشته اند؟ در این عرصه باید صحنه را شناخت و مقهور صحنه سازی مکرون و بایدن نشد.»
وی همچنین گفت: «اگر عمق راهبردی را درک نکنیم، مسائل فرهنگی را درک نمی کنیم. موضوع زن یک موضوع اصلی است. ما زن خانه دار و پزشک و روستایی و سرپرست خانواده داریم که دولت باید برای همه آنها برنامه داشته باشد. هر چیزی در کشور چه حجاب چه سایر مسائل دیگر قانون دارد و قانون نباید سلیقگی باشد و قانون فصلالخطاب است.»