سیدمهدی طالبی، دبیر گروه جهانشهر: روز گذشته رژیمصهیونیستی طی عملیاتی سنگین با به شهادت رساندن بیش از 200 فلسطینی در اردوگاه النصیرات چهار اسیر خود را آزاد کرد. در این عملیات که با پشتیبانی و هدایت آمریکا صورت گرفت، یک کماندوی صهیونیست به هلاکت رسید و دو نفر دیگر بهشدت زخمی شدند. صهیونیستها تلاش دارند با بزرگنمایی این اتفاق از آن برای پوشاندن مشکلات خود استفاده و همزمان اینگونه القا کنند که در مذاکرات و جنگ دست برتر را دارند. برخلاف تلاش صهیونیستها عملیات شنبه دربرابر زیانهایی که به تلآویو وارد آمده، چیزی به حساب نمیآید.
وضعیت اسرا
چهار اسیر آزادشده تقریبا 3 درصد اسرای صهیونیست در غزه هستند. از سوی دیگر تمام آنها در اختیار یک گروه یا اساسا گروههای نظامی نیستند.
1. یک مقام ارتش رژیم به رسانهها گفت افراد آزادشده در خانه خانوادههایی نزدیک به حماس نگهداری میشدند. او ادعا کرد حماس به این خانوادهها در ازای نگهداری از اسرا پول میداد. در هرصورت این سخنان نشان میدهد اسرا نه در دستان نظامیان، بلکه توسط خانوادهها نگهداری میشدند. پس از موفقیت عملیات 7 اکتبر، علاوهبر نیروهای عضو گروههای مقاومت، شبهنظامیان قبایلی و برخی افراد مسلح نیز بهدلیل کینهای که از صهیونیستها به دل داشتند راهی شهرکهای صهیونیستنشین غلاف غزه شدند و تعدادی از آنها را به اسارت گرفتند؛ اسرایی که تاکنون آزاد شدهاند از آن دستهاند که در اختیار خانوادهها و قبایل بودهاند.
2. همچنان 120 اسیر در غزه نگهداری میشوند که گفته میشود 42 نفر از آنها در اثر حملات رژیم کشته شدهاند. بر این اساس کماکان نزدیک به 80 اسیر دیگر در غزه حضور دارند. با توجه به نگهداری همه یا اغلب اسرا در مکانهای مخفی و با حفاظت بالا، آزادسازی دیگران بهآسانی و بهصورت زنده امکانپذیر نیست.
نقش آمریکا
پایگاه خبری آکسیوس روز گذشته گزارش کرد یک مقام آمریکایی به این پایگاه گفت واشنگتن در عملیات آزادی چهار اسیر صهیونیست به تلآویو کمک کرده است. برخی منابع میگویند نیروهای رژیمصهیونیستی با مشورت و حمایت آمریکا از طریق سازههای بندر آمریکایی در نزدیکی سواحل غزه موفق شدند به مرکز این منطقه هجوم ببرند. به نظر میرسد واشنگتن از این اقدام و اعتراف رسمی به آن اهدافی دارد. همچنین این مساله چند نکته درون خود دارد.
1. فشار به حماس
جو بایدن در بیانیه مطبوعاتی با رئیسجمهور فرانسه مکرون در پاریس از نجات چهار اسیر صهیونیست استقبال کرد. بایدن گفت: «تا زمانی که همه گروگانها به خانههای خود بازگردند و آتشبس حاصل نشود، کار را متوقف نمیکنیم. ضروری است که این اتفاق بیفتد.» آمریکا با رو کردن این کارت قصد دارد به حماس بگوید درصورت تداوم جنگ، کارتهای بیشتری مانند اسرا از دستان این گروه خارج میشوند. واشنگتن تلاش دارد آتشبسی را به حماس تحمیل کند که دو پهلو بوده و درصدد تضعیف حماس است.
2. بایدن حامی نخستوزیری نتانیاهو
عملیات آزادسازی باعث شد بنی گانتز عضو دولت اضطراری اعلام کند تصمیم خود برای خروج از دولت را بهتعویق میاندازد. گانتز ماه گذشته با تعیین 19 خرداد (8 ژوئن) بهعنوان ضربالاجل از نتانیاهو خواسته بود طرح خود برای اداره آینده غزه را مشخص کند. او تهدید کرده بود در غیر این صورت استعفا میدهد. همزمان با نزدیک شدن به این موعد مقامهای آمریکایی از وی خواستند همچنان در دولت نتانیاهو بماند. در صورت خروج گانتز از دولت اضطراری، ضمن شکسته شدن وحدت سیاسی رژیم، کابینه جنگی نیز فرومیپاشید. تلاش دولت بایدن برای تداوم نخستوزیری نتانیاهو نشان میدهد برداشتها درخصوص وجود اختلاف تاکتیکی میان این دو دولت تا چه میزان اشتباه است.
3. بازیگر اصلی
نمیتوان اقدامات رژیمصهیونیستی در منطقه- از تلاش برای گسترش جنگ تا جنایت در غزه- را خارج از دستور و اراده آمریکا دید. آمریکاییها نهتنها از اقدامات رژیم رویگردان نیستند، بلکه آمر به حساب میآیند.
اثرات
آزادسازی اسرا پیش از این نیز صورت گرفته بود اما مانند عملیات روز گذشته پرسروصدا نبود. در این خصوص نکاتی وجود دارد:
1. بخشی از مشکل آمریکا و رژیمصهیونیستی مربوط به فلسطین است و از سوی دیگر اسرا نیز بخشی از مشکل در غزه بهحساب میآیند. عملیات تاکتیکی روز شنبه اثری بر این مسائل کلان ندارد.
2. شنبه هفته گذشته حماس برای نخستینبار از 7 اکتبر دست به اسیرگیری از رژیم زد. از این رو همانگونه که چهار اسیر آزاد شدند، در جنگ تعدادی اسیر نیز بهدست آمده است.
3. آزادسازی چهار اسیر میتواند برای مدتی صحبت از پایان جنگ در غزه را بهتعویق بیندازد اما یک هفته یا یک ماه بعد وضعیت با شدتی بیشتری به گذشته باز میگردد.
4. عملیات رژیم اثری بر وضعیت وخیم بینالمللی و منطقهای رژیم ندارد و حتی در محاسبات نظامی جنگ غزه نیز اثرگذار نیست. از این رو تغییری میدانی در غزه بهشمار نمیرود.