فرهیختگان: پنج روزی تا اعلام نظر نهایی شورای نگهبان درمورد بررسی صلاحیتها باقی مانده است، اما کاندیداهای انتخاباتی خیلی زود، کنش و فعالیتهای انتخاباتیشان را کلید زدهاند. تا اینجای رقابتها آنچه در توییتها و کنشهای انتخاباتی کاندیداها پررنگ است، طعن و کنایهها و حمله به یکدیگر است، درحالیکه کمتر چیزی که در کلام و صحبتهای کاندیداهای انتخاباتی دیده میشود، ارائه ایده و برنامه مشخصی برای حل چالشها و بحرانهای موجود در کشور است. برای بررسی بیشتر حوزههایی که میبایست نامزدها برنامهشان را در آن مطرح کنند «فرهیختگان» با امیر سیاح کارشناس اقتصادی گفتگو کرده است.
امیر سیاح، درباره اینکه لازم است کاندیداها چه موضوعاتی را در دستورکار قرار دهند، گفت: مهمترین چیزی که باید راجع به آن تصمیمگیری شود، اصلاحاتی است که در دولت قبل به تاخیر افتاده بود. دولت بعد باید مصمم باشد که اینها را خیلی زود به سرانجام برساند. ناترازیهای انرژی و صندوقهای بازنشستگی را حل کند، سیاستگذاری گسترده انجام دهد و سیاستهای ارزی سرکوبکننده تولید و صادرات را نیز اصلاح کند.
وی افزود: ریلگذاری دولت باید تکمیل شود. تلاشهایی در دولت آقای رئیسی برای پیوستن به تفاهمنامههای بریکس و شانگهای و تجارت آزاد با اوراسیا انجام شده و لازم است منافعشان به سفره مردم و اقتصاد ایران هم بیاید. به این معنا که ما الان عضو بریکس هستیم، بنابراین باید تجارتمان با اعضای بریکس زیاد شود و از منافع عضویت در آن استفاده کنیم.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: وقتی عضو این پیمانهای مهم بینالمللی هستیم، فقط از باب یک تولیدکننده نفت و حل مشکلات فروش نفت نباید به آن نگاه کنیم؛ چراکه فروش نفت هرچند کار بزرگی بود اما هنر و آرمان ما نیست. هنر و آرمان ما این است محصولات دانشبنیانی تولید کنیم که در بازارهای جهانی فروش برود و برای کشورمان رونق و ثروت بیاورد.
سیاح درباره اینکه در حوزه رشد اقتصادی و تورم چه موضوعاتی باید در دستور کار نامزدها قرار گیرد، گفت: تورم موضوع نسبتا پیچیدهای است که با اعمال یک یا دو سیاست حل نمیشود، مثلا فقط کشیدن ترمز نرخ رشد نقدینگی برای حل آن کافی نیست، بلکه افزایش صادرات، مهار تورم انتظاری و در کل باید همه ریشههایی را که باعث رشد تورم میشوند شناسایی و مهار کرد. در دولت قبل تلاشهای خوبی برای این کار انجام شد اما کافی نبود و امیدوارم دولت آینده کار ناتمام دولت سیزدهم را تکمیل کند.
سیاح در پاسخ به اینکه آیا وعده سالی یکمیلیون مسکن، امکان تحقق دارد یا خیر، به این موضوع اشاره کرد که بهجز ساخت مسکن کارهای دیگری باید در حوزه مسکن صورت گیرد و توضیح داد: خیلی از خانوادهها دچار فشار معیشتی هستند و خیلی از جوانان نمیتوانند بهدلیل مساله افزایش نرخ اجاره و خرید خانه ازدواج کنند.
این کارشناس اقتصادی افزود: راهحل این مشکل الزاما تولید مسکن نیست. این کار خوب است اما بهجز ساخت مسکن باید کار مهمتری کرد و مسکن را از کالای سرمایهای به کالای مصرفی تبدیل کرد و جلوی مبادلات پیدرپی را گرفت و جریمههای سنگینتری برای تخلفات این حوزه اعمال کرد. همینطور باید خانههای خالی را با جدیت بیشتری شناسایی کرد و از آنها مالیات گرفت. امیدوارم دولت بعد هر دو کار را با هم انجام دهد تا مشکل مسکن حل شود.