محمدرضا ولیزاده؛ فرهیختگان آنلاین: «نشانههای زوال عقل جو بایدن در پشت درهای بسته نمایان شده است»؛ این تیتر گزارشی است که روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال» در روزهای گذشته پیرامون سلامتی رئیسجمهور آمریکا و رفتارهای غیرعادی او منتشر کرده است.
کاخ سفید: زوال عقل بایدن؟ سیاسیکاری است
گزارش اخیر والاستریت ژورنال در حالی در نتیجه گفتوگو با ۴۵ نفر از جمهوریخواهان و دموکراتها که جلسات رئیس جمهوری آمریکا حاضر بودند، تهیه شده که کاخ سفید همواره تمامی ادعاهای اینچنینی درمورد شرایط نامساعد سلامت بایدن را رد کرده و آنها را سیاسیکاری دانسته است.
اندرو بیتس، سخنگوی کاخ سفید در اینباره گفت: «جمهوریخواهان کنگره، رهبران خارجی و کارشناسان امنیت ملی که وابستگی حزبی ندارند صراحتا گفتهاند که جو بایدن رهبری زیرک و تاثیرگذار با پیشینهای طولانی و موفق از فعالیت در کنگره است. اما اکنون جمهوریخواهان مجلس نمایندگان ادعاهای دروغینی را به عنوان یک تاکتیک سیاسی مطرح میکنند که کاملا در تناقض با اظهارات پیشین آنها و همحزبیانشان است.»
نشانههایی برای تایید زوال عقل رئیسجمهور
در بخشهایی از گزارش والاستریت ژورنال آمده است: «به گفته پنج نفر از کسانی که در جلسه ماه ژانویه جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده با رهبران کنگره که درباره تامین مالی بستههای کمکی به اوکراین در کاخ سفید برگزار شد، حضور داشتند، مسنترین رئیس جمهوری ایالات متحده در این جلسه به قدری آرام صحبت میکرد که گاهی اوقات حضار برای شنیدن سخنانش با دشواری روبرو بودند. آنها همچنین گفتند که بایدن برای اینکه نکات واضحی را بیان کند از روی یادداشتهایش میخواند، مکثهای طولانی میکرد و گاهی اوقات نیز چشمانش را آنقدر بسته نگه میداشت که حاضرین فکر میکردند او خوابیده است.
یکی دیگر از جلساتی که افراد حاضر در این بررسی دربارهاش اظهار نظر کردهاند، دیدار دو نفره بایدن با مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان در ماه فوریه در کاخ سفید است. به گفته شش نفر که از بازخورد جانسون از این جلسه مطلعاند، بایدن گفته است، اینکه تغییر سیاست اخیر دولت او برخی از پروژههای عظیم انرژی را با مخاطره روبرو کرده است، تنها بخشی از یک بررسی بوده است. جانسون در آن زمان در مورد احتمال زوال حافظه رئیس جمهوری آمریکا در مورد جزئیات سیاستهایش ابراز نگرانی کرده بود.
کوین مککارتی، رئیس سابق مجلس نمایندگان نیز میگوید که سال گذشته که بایدن در حال مذاکره با جمهوریخواهان مجلس نمایندگان بر سر برداشتن سقف بدهی بود، به نظر میرسید که رفتار و تسلط او بر جزئیات روز به روز تغییر میکند. او در برخی روزها با جمهوریخواهان مذاکره و ارتباط برقرار میکرد و در دیگر موارد تنها کلماتی را زمزمه میکرد و بر یادداشتهایش متکی بود. مککارتی همچنین میگوید: « من زمانی که جو بایدن معاون رئیس جمهوری بود، او را در منزلش ملاقات میکردم. او اکنون انسان دیگری است.»
علاوه بر این مسائل و وقایع جلسات پشت درهای بسته ریاست جمهوری آمریکا، اشتباهات پرتکرار جو بایدن در سخنرانیها و زمینخوردنهایش در برابر دوربین رسانهها نیز نگرانیهایی را برای رایدهندگان آمریکایی در رابطه با او به وجود آورده است، به ویژه این که جو بایدن ۸۱ ساله در پایان دوره دوم ریاست جمهوریش، البته در صورت پیروزی در انتخابات ماه نوامبر، ۸۶ ساله خواهد بود.»
پشتپرده این اخبار از هواداران ترامپ است
اما پس از این گزارش، وبسایت «پولیتیکو» پیرامون انتشار خبر زوال عقل بایدن آنهم پیش از انتخابات آمریکا نوشت: «وال استریت ژورنال قبلاً در مورد رفتار غیرعادی جو بایدن در پشت درهای بسته گزارش داده و نوشته بود برخی از روزها، او حرف مىزند و برخی روزها چشمان او برای مدت طولانی بسته بودند تاحدی که شک میکردند شاید او از حال رفته باشد. اکنون برخى منابع به پولیتیکو گفتهاند این بخشی از یک دعوای حزبی است، در میان شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه پشت مدعی زوال عقل بایدن، رابرت مرداک، مالک وال استریت ژورنال و از هواداران دونالد ترامپ قرار دارد.»
انتخابات آمریکا و شرایط عجیب کاندیداها
همۀ اینها در شرایطی است که انتخابات آمریکا روز پنجم نوامبر(۱۵ آبانماه) برگزار خواهد شد و اهالی ایالات متحده در حالی برای انتخاب رئیسجمهور بعدیشان پای صندوقهای رای خواهند رفت که حالا هر دو کاندیدا شرایط عجیبی را سپری میکنند. در فاصله کمتر از ۵ ماه تا برگزاری این انتخابات، از یک سو اخبار پیرامون شرایط عجیب سلامتی جو بایدن بیش از قبل منتشر میشود و از طرف دیگر نیز محکومیت دونالد ترامپ در پرونده فساد اخلاقیاش به جریان افتاده است.