زهرا رمضانی، خبرنگار گروه دانشگاه: شنیدن نکات و نقد اما رویه ثابت شهید خدمت بود، حتی در دل روستاها و مناطق کمتر برخوردار، او از هر فرصتی برای ارتباط استفاده میکرد. در دانشگاهها و مراکز علمی هم رویه او اینچنین بود. آنگونه که روسای دانشگاهها میگویند او در همین سه سالی که مسئولیت داشت، تا حدی که میتوانست پای کار آموزش عالی بود. در گفتوگوهای امروز «فرهیختگان» روایت تعدادی از مدیران آموزش عالی را درخصوص خدمات آیتالله رئیسی، شهید راه خدمت به مردم را مطالعه میکنید.
رئیس دانشگاه آزاد استان خراسان رضوی و واحد مشهد: شهید رئیسی بیشترین ارتباط را با دانشگاهها داشت
محسن مرادی، رئیس دانشگاه آزاد استان خراسان رضوی و واحد مشهد درباره عملکرد آیتالله سیدابراهیم رئیسی در سه سال ریاستجمهوری و تاثیرگذاری او بر فضای جامعه اظهار کرد: «ابتدا شهادت رئیسجمهور مردمی و خدوم را خدمت همه دانشگاهیان عزیز تسلیت عرض میکنم. حقیقتا او را فردی بسیار موثر در دوران کوتاه خدمت ریاستجمهوری دیدم. او چند ویژگی منحصربهفرد داشت.»
او افزود: «مردمداری او شهره خاص و عام بود. بهجرات میگویم آیتالله رئیسی به نقاطی در کشور سفر کرد و حضور فیزیکی داشت که شاید خیلی از روسای جمهور قبلی، اسمشان را هم نشنیده باشند. شاید هزاران نقطه یا منطقه محروم کشور بود که او در آنها حضور فیزیکی داشت. بهنظرم این حضور بهواسطه اینکه عمل صالح بود، خداوند هم محبت او را در دل همه قرار داد.»
رئیس دانشگاه آزاد واحد مشهد تصریح کرد: «بنا بر مصداق آیه قرآن «ان الذین آمنوا و عملوا الصالحات سیجعل لهم الرحمن ودا»؛ یعنی اگر کسی کار نیکو و صالح انجام دهد، خداوند محبتش را در دل همه، حتی دشمنانش قرار میدهد. شاید این روزها شاهد باشید خیلی از کسانی که به او رأی ندادهاند، اکنون از این واقعه و اینکه مجموعه کشور یک نیروی خدوم را از دست داده، اظهار تاسف و خسران میکنند. آنها معتقدند کشور ضایعهای را در این ناحیه و با ثلمهای مواجه شده است. بهنظر من آیتالله رئیسی مردمدار بوده و عشق و علاقهاش به حضرت رضا(ع) و اهلبیت(ع) مثالزدنی بود.» مرادی یادآور شد: «سالهایی که او در آستان قدس رضوی خدمت کرد، من هم کنارش بودم و در آنجا همراهش خدمت کردم. به عینه دیدم شاید بیش از 15 تا 18 ساعت در محیط حرم بود. همواره مردم را میدید. ارتباطش با مردم، ارتباطی دلی بود. اصلا کاری نداشت کاری که میگویند در آستان قدس به او ربط دارد یا دولت. بارها به مجموعههای آستان قدس میگفتند کار را انجام دهید. در همان جریان سیلی که او تولیت آستان قدس رضوی بود، چندینبار به مناطق سیلزده سفر کرد. حضور او بین مردم مثالزدنی بود؛ از عشق و علاقهاش به اهلبیت(ع) بهویژه حضرت رضا(ع) که بارها نیز اظهار کردند من هر چه دارم از حضرت رضا(ع) است. این نکات در زندگی او خیلی بارز بوده و همه علاقه، دلسوزی، حضور در متن مردم و بودن از جنس مردم از جمله مهمترین و عمدهترین دلایل موفقیتش بود.» او با اشاره به شهادت حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ادامه داد: «اکنون همه در جامعه اظهار میکنیم کشور دچار خسران جدی شده است. انشاءالله خدا به برکت شهادت او و یاران عزیزش ازجمله امیرعبداللهیان که مهرهای بسیار موثر در مراودات خارجی بود، به ما کمک کند. او هم وزیر خارجهای انقلابی بود. در همین مدت کم و کوتاهی که او مسئولیت وزارتخارجه را برعهده داشت بسیاری از گرههای بینالمللی ما حل شد. ارتباط با خیلی از کشورها که فکر میکردیم سالها در شرایط سختی بود؛ باز شدن راه اعزام حجاج به عربستان؛ ارتباط با کشورهای منطقه و موارد دیگر ازجمله توانمندیهای ویژه امیرعبداللهیان بود.»
رئیس دانشگاه آزاد واحد مشهد درخصوص شهادت محمدعلی آلهاشم، امامجمعه تبریز تاکید کرد: «من صلاحیت ندارم و در حدی نیستم که بخواهم راجع به او حرف بزنم. او بیشترین آرا را در مجلس خبرگان رهبری داشت. این جنبه مردمی بودن نیروها و بزرگوارانی است که انقلاب از دست داد.» مرادی درباره مالک رحمتی، استاندار شهید آذربایجانشرقی هم گفت: «آقای مالک رحمتی مدتی قائممقام آستان قدس رضوی بود. حضور او در مناطق محروم مشهد زبانزد خاص و عام بود. باز کردن گره بسیاری از مشکلاتی که آستان قدس به مدت سالها با دستگاههای اجرایی داشت، یکی از نقاط قوتی بود که او در مدت مدیریتش داشت.» او با اشاره به عملکرد رئیسجمهور شهید در فضای دانشگاه و تاثیر بر دانشگاه آزاد تصریح کرد: «حضرت آیتالله رئیسی یک مدیر نمونه بود. به عینه شهید رجایی را دیدیم. او مجددا در فضایی سختتر و با وجود هجمههای بسیار ناجوانمردانه علیهاش کار کرد و تا این حد محبوب دل مردم شد. هیچوقت اینقدر احساس بهتر شدن امور در دانشگاه آزاد را نداشتیم. علیرغم اینکه ممکن است ارتباط چندانی با نیروهای ستادی وزارتخانه نداشته باشیم یا کمتر به ما توجه میکردند، ولی شخص رئیسجمهور بیشترین ارتباط را با دانشگاهها و از همه مهمتر با دانشگاه آزاد داشت.»
مرادی در پایان گفت: «البته علقه قلبی بین رئیس دانشگاه آزاد با او هم رابطهای مثالزدنی بود. بسیاری از ما احساس میکردیم فضای دانشگاه آزاد و دانشگاه دولتی برای او هیچ معنایی ندارد و این فاصله اصلا موجود نیست؛ حتی گاهی اوقات او توجه بیشتری به دانشگاه آزاد، محصولات این دانشگاه و اتفاقات بسیار خوبی داشت که طی چند سال اخیر در حوزه آموزش، پژوهش، فناوری و عملکردی رخ داد. بهنظرم یکی از بهترین دوران دانشگاه آزاد، همین چند سالی بود که آیتالله رئیسی رئیسجمهور بود.»
رئیس دانشگاه آزاد استان آذربایجانشرقی و واحد تبریز: تشییع بهیادماندنی شهدای خدمت ناشی از سلوک مردمی آنان بود
آرش رنجبران، رئیس دانشگاه آزاد استان آذربایجانشرقی و واحد تبریز درباره عملکرد آیتالله رئیسی و تاثیرگذاری او بر فضای جامعه در مدت سه سال ریاستجمهوری اظهار کرد: «آن چیزی که در تشییع شهدای خدمت در تبریز دیده شد، ناشی از سلوک مردمی و مشی انقلابی این عزیزان بود. ریاستجمهور یک فرد پرتلاش، جهادگر و انقلابی بود و در تمام این دوران نسبتا کوتاه مسئولیت ریاستجمهوری با مردم همراه بود. او سفرهای متعدد استانی داشت و بهجای آنکه پشت میز بنشیند، عرصه میدان را برای خدمت به مردم انتخاب کرده بود.»
او در ادامه با بیان مشی رفتاری شهید آلهاشم افزود: «آیتالله آلهاشم نیز مانند آقای رئیسی رفتار مردمی داشتند و رای بالای او برای مجلس خبرگان رهبری نشاندهنده اعتماد مردم به افرادی است که در بین آنها حضور دارند. اتفاقا آن دسته از افرادی که با تبلیغات میگفتند مردم از روحانیت فاصله گرفتهاند، یک نمونه نقض آن گفتهها، حضرت آیتالله آلهاشم بود که با 850 هزار رای اقبال مردمی داشتند. همانطور که آقای رئیسی در دولت خدمت و خدمتگزاری و دولت مردمی رفتار میکردند. اجر این خدمت را نیز آنها با مقام والای شهادت دریافت کردند.»
رنجبران با تاکید بر اینکه حیف است برخی به سادگی از دنیا بروند و خداوند این شهادت را روزی همه افراد نمیکند و روزی این عزیزان شده، بیان کرد: «این افراد شخصیت بزرگی بودند و مصداق شعر صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را/ تا دگر مادر گیتی چو تو فرزند بزاید. از دست دادن این بزرگواران ضایعه بزرگی است و ما شهادت این افراد را خدمت حضرت ولیعصر(عج)، مقاممعظمرهبری و ملت شریف ایران تسلیت عرض میکنیم. درست است که این ضایعه بزرگی است اما همه باید دستبهدست یکدیگر دهیم که خللی در روند اداره کشور و نظام ایجاد نشود و این امر امروز بسیار مهم است و هیچ چیز غیر از آن قابل قبول نیست.»
رئیس دانشگاه آزاد واحد تبریز درباره وظیفه دانشگاهیان در این ایام توضیح داد: «ما دانشگاهیان تلاش خواهیم کرد همانگونه که دیروز اجلاس روسای دانشگاه توسط دکتر طهرانچی برگزار شد و نشان دادند کوچکترین خللی در کار دانشگاه وجود ندارد، امور کشور نیز باید همینگونه باشد. مردم نیز همیشه نشان دادهاند پشت نظام هستند و این اتفاقات انقلاب ایران را قویتر میکند.»
او درباره عملکرد آیتالله رئیسی در فضای دانشگاه اظهار کرد: «به عقیده من یکی از درخشانترین زمانهای دانشگاه و دانشگاهیان همین زمان ریاست آقای رئیسی بود که شاهد آن بودیم. او در مباحثی مانند حمایت از دانشگاه، مشورت گرفتن از دانشگاه، اهمیت دادن به جایگاه و نقش آن در جامعه خیلی جدی و مصمم بودند. اثرات و برکات او در این ایام مشهود بود، بهویژه توجه ایشان به عدالت آموزشی و بحث توجه به همه دانشگاهها فارغ از نگاه سیاسی و جناحی کاملا در عملکرد او مشهود بود. آقای رئیسی از دانشگاه آزاد نیز حمایتهای بسیار خوبی داشتند. آقای رئیسی یک فرد عالم و فاضل بود و علیرغم تواضع همیشگی او بسیار با ملاحظه، تیزبین و دقیق روی کارها بودند. نگاه عالمانه او همیشه در جامعه بود.»
رنجبران درخصوص تاثیر آیتالله رئیسی در فضای دانشگاه آزاد و اقداماتی که توسط او ممکن بود، گفت دانشگاه آزاد دانشگاهی مردمی یا از مردم برای مردم است. آقای رئیسی نیز یک دولت مردمی و یک نگاه مردمی داشتند. به همین خاطر توانستند ارتباط بسیار خوبی بین دولت و دانشگاه آزاد برقرار کنند. حمایتهای بسیاری خوبی داشتند که باعث شده بود یک تعادل بسیار خوبی در روند آموزش عالی در کشور ایجاد شود. امید است این تعادل باز هم ادامه پیدا کند. محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور در دانشگاه آزاد حاضر شدند و جلسهای با هیاترئیسه داشته و حمایت بسیار خوبی از دانشگاه داشتند. وی در مورد دانشگاه آزاد گفت با یک دانشگاه پیش رو و پیشران مواجه هستیم که این نگاه دولت بود.
او در ادامه افزود: «در کل ما شاهد تحولی همهجانبه در دانشگاه آزاد اسلامی هستیم و چرخشهای تحولآفرین بزرگی برمبنای سند تحول و تعالی در دانشگاه آزاد دیده میشود که در حال پیادهسازی و تغییر جدی است. این امر موضوعی بود که دولت و بهویژه شخص آقای رئیسجمهور نیز بهدرستی متوجه آن شده بودند. اجلاس روسای دانشگاههای کشور در 31 اردیبهشت به میزبانی ما قرار بود برگزار شود و شخص آقای رئیسجمهور و روسای دانشگاههای کشور در آن حاضر شوند. مقررشده بود از دانشگاه روایت تحول که بخشی از اقدامات دانشگاه آزاد در آن برگزار میشد، بازدید کنند. منتها قسمت الهی به آسمانی شدن او بود. اما حمایت او از دانشگاه آزاد یکی از بهترین حمایتهای دولت از این دانشگاه بود.»
جهت خواندن متن کامل گفتوگوها، اینجا را بخوانید.